RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna

Post autor: Marvel »

Vp = 250 V, grid = -9 V, grid2 = 250 V -- to jest punkt pracy lampy, w którym dokonywany był pomiar na konkretnym mierniku

"good" begins at 16,8 mA, 100 % = 24mA -- wg. ww. miernika lampa jest sprawna, kiedy ma 70% emisji. I faktycznie wtedy jeszcze działa, ale daleko jej do parametrów katalogowych. 100% to emisja określona w karcie katalogowej przez producenta, trzeba dążyć jak najbliżej tej wartości. Nie jest tak, że im większa, tym lepiej.

tube1: 25 mA
tube2: 20 mA -- faktyczna, zmierzona emisja konkretnych sprzedawanych lamp. Pierwsza ma 104% emisji, druga 83%. Trochę za duży rozrzut, jeśli mają pracować np. w końcówce mocy PP.

Brak info o nachyleniu krzywej charakterystyki. Pewnie miernik był za słaby i nie miał tej funkcji. :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
_idu

Post autor: _idu »

renes pisze: Aż tak jest dobrze? :)
Lampowca w życiu własnego nie miałem, ale skoro głośniki mogą inaczej grać, scalaki wpływać na brzmienie, to dlaczego lampy miałyby być wolne od tego? 20-30zł za Telefunkena, czy Philipsa to chyba nie dużo?
Głośniki owszem wpływają na brzmienie. To najsłabsze ogniwo toru elektroakustycznego.
Scalaki - ...... jeśli to wzm. operacyjny np. w filtrze w odtwarzaczu CD to owszem - tani wzmacniacz będzie miał gorsze parametry jak zniekształcenia i szumy.
Ale bez przesady nie trzeba zmieniać na te z najwyższej półki. Mówimy o porównaniu LM358 kontra np. TL062. Dodam nawet w drogi sprzętach na wyjściu przetworników cyfrowo-analogowych wstawia się najtańsze w.op. jakie są dostępne na rynku. Jednak większy wpływ na brzmienie będzie miał przetwornik i jego wady oraz wszelkie zastosowane algorytmy przetwarzania danych cyfrowych. Pomijam fakt że obecnie płyty są tłoczone na podstawie nagrać wykonanych z kompresją MPEG 1 Layer 2. To co zrobi ta kompresja i tak przykryje inne subtelności wzmacniaczy, przetworników itd..
Scalone stopnie mocy - zależy od technologii wykonania i rozwiązania układowego. Największy problem to zniekształcenia TIM i intermodulacyjne. Zniekształcenia nieliniowe są na tyle małe ze ich nie słychać niezależnie od typu układu.

Reszta to tylko błekot audiofilski - służący jedynie do wyciągania kasy.

Wracając do tematu - lampy RFT są przyzwoitej jakości. Również Tesla i Tungsram. To są firmy które miały długie tradycje w tej produkcji. Co innego nasze wyroby - gdzie produkcje wręcz improwizowano najpierw niemalże z niczego. Ale nasza EF89 czy EBF89 będzie długo i dobrze służyła.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

Kolego "renes" !

radio dla ciebie:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... K:MEWAX:IT

Pozdrawiam
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Witam,B7X44A to w zasadzie konstrukcynie ten sam produkt co ..43A,z tym że ma rozszerzony do 108 MHz zakres UKF /43A ma do 104 / .Ma on dwa głośniki /tylko !! w stosunku do Saby /ale zato z dzieloną membraną i system pogłosowy dający ciekawy efekt akustyczny szczególnie przy odbiorze muzyki klasycznej .
kris
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kris »

renes pisze:Dzieki za konkrety.

Czasem sprzedawcy podają dane po zmierzeniu lampy,
Niestety sprzedawcy bardzo często pomijają pewien ważny, ale trudno "mierzalny" parametr lamp, a mianowicie podatność na mikrofonowanie. Jeśli chce się posłuchac muzyki z odbiornika z wbudowanymi głosnikami to ten parametr lamp jest dość ważny. Sam mam kilka lamp np. ECC83 lub EL84 nawet produkcji Philipsa, ktore tak mocno mikrofonuja, że praktycznie nie nadają się do dobrego odbiornika radiowego lub wzmacniacza. Powodują sprzeganie się z głosnikiem i obudową radia słyszalne w postaci cichego buczenia. Czasami drgania transformatora zasilającego przenoszone przez chassis radia też powodują irytujące "buczenie" podobne do przydźwieku sieciowego. Trzymam takie lampy, bo może sie kiedys do czegos jeszcze przydadzą, ale słuchać sie na nich nie da. Mimo, że samą emisję i pozostałe parametry elektryczne mają bardzo dobre. Sprzedawcy oczywiście nie wspomnieli o takiej "wadzie" lampy, może sami nie wiedzieli, a może chcieli sie jej po prostu pozbyć.
Co ciekawe sprawdziłem, że włożenie nadmiernie mikrofonującej lampy ECC85 do głowicy UKF również skutkuje sprzęganiem się, ale raczej na wyższych częstotliwościach akustycznych.
Mikrofonującą lampę łatwo wykryć lekko pukając w jej bańkę w czasie pracy. Jeśli słychac cokolwiek w głośniku to niestety jest problem. Z tego co zdązyłem zauważyć to problem ten dotyczy na szczęście procentowo niewielu lamp ale za to róznych producentów, zarówno RFT, Philipsa, Polamu. Co ciekawe nie mam żadnej radzieckiej lampy z tego typu dolegliwością.
renes
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: renes »

Dzięki za polecenie, ten Philips B7x44A jest naprawdę piękny ale poza moimi wydatkami na ten cel. Czekam na swoją stereo SABĘ Freudenstadt 11. Może będzie grała bezproblemowo choć spodziewam się wspominanego tu nieznacznego "buczenia". Jak dotrze i "odpalę" dam znać.

Pozdr.
renes
50...74 posty
50...74 posty

Dziś odebrałem SABĘ, jest w znakomitym stanie, nie spodziewałem się tego oglądając zdjęcia na ebay. Nawet tylna płyta zamykająca wygląda jak nowa, w środku czysto i ładnie. Nie wygląda aby właściciel ją restaurował, raczej nbardzo dobrze utrzymywane radio. Wtyczka nie ma otowru na uziemienie a wszystkie w domu gniazda są z bolcem więc na razie nie odpaliłem. W tygodniu kupię przewód z wtyczką z otworem. Wszystkie lampy są Siemesa, zapewne wstawione po starych, które otrzymałem także w oddzielnym pudełku. Mam nadzieję że nie mikrofonują.

Chciałbym oddać radio w ręce kogoś z Warszawy do przestrojenia-poszerzenia częstotliwości do 104,9, czy wykonania i wstawienia zewnętrznego konwertera, ew. - jeśli potrzeba - z wymianę kondenstatorów i ogólny przegląd. Oczywiście za odpłatnością. Możecie kogoś polecić, ktoś podjąłby się tego?

Pozdr.
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

Coś mi się wydaje że to radio nie ma dekodera stereo....
renes
50...74 posty
50...74 posty

Dlaczego?

To dokładnie ten model:

http://www.radiomuseum.org/r/saba_freud ... eo_11.html

Zewnętrznie jest taka jak ostatnie zdjęcie z prawego bloku zdjęć.

Natomiast nie chce się obracać to schowane w większości małe pokrętło u dołu radia po prawej stronie blisko pierwszego klawisza (czwarte zdjęcie od końca). Do czego ono służy?
geguś

Post autor: geguś »

renes pisze: Dlaczego?
Stereo to masz sam wzmacniacz.

renes pisze: Natomiast nie chce się obracać to schowane w większości małe pokrętło u dołu radia po prawej stronie blisko pierwszego klawisza (czwarte zdjęcie od końca). Do czego ono służy?
Regulacja tonów wysokich najprawdopodobnie. Zatarty potencjometr?
renes
50...74 posty
50...74 posty

geguś pisze: Stereo to masz sam wzmacniacz.
Czy to oznacza?
Że stereo dopiero możliwe po podłączeniu zewnętrznych głośników a na wbudowanych nie?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Stereo uzyskasz tylko z zewnętrznego źródła - używając tego radia tylko jako wzmacniacza do tunera, CD, gramofonu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
renes
50...74 posty
50...74 posty

A czy możliwe jest zbudowanie/kupno małego dekodera stereo i do niego podłączenie wbudowanych głośników?

Namieszałem? :wink:
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

renes pisze:A czy możliwe jest zbudowanie/kupno małego dekodera stereo i do niego podłączenie wbudowanych głośników?

Namieszałem? :wink:
Pewnie że jest możliwe, ale radio nie będzie już oryginalne.
Oddaj komuś do przeglądu a potem sobie posłuchaj jak gra. Dźwięk monofoniczny też może być w pełni satysfakcjonujący.
renes
50...74 posty
50...74 posty

Na pewno, ale takiej możliwiwości nie odrzucam całkowicie.
Czy taki dekoder (tranzystorowy czy lampowy?) dałoby się jeszcze schować do środka radia?

Jeżeli jest ktoś z Warszawy kto mógłby wykonać wspomniane "poszerzenie pasma" i przegląd albo możecie kogoś polecić, to będę wdzięczny za kontakt.