Kilka tygodni temu był śmiertelny wypadek w Lesznie. Myślę, że chodzi właśnie o ten?traxman pisze:co już było przyczyną kilkunastu wypadków śmiertelnych min. ostatniego w Lublinie kilka dni temu (gitarzysta).
Prosty wzmacniacz SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Prosty wzmacniacz SE
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Przecież urządzenie, które ma połączone wewnątrz N z przewodem ochronnym pewnie w 1/3 polskich instalacji zrobi najzwyczajniej zwarcie fazy do przewodu ochronnego po włączeniu do gniazdka. Instalacje gdzie faza w jednym gniazdku jest z lewej, w drugim metr dalej z prawej nie są u nas rzadkością. Ponadto łącząc w ten sposób jeśli ktoś ma w gniazdku niepodłączony bolec lub brak bolca i odwrotnie fazę z zerem, to na starcie pojawia mu się faza na obudowie...
-
- 3125...6249 postów
Widziałeś kiedykolwiek takie urządzenie? Bo obawiam się, że dyskusja wygląda trochę jak zabawa w głuchy telefon... Ktoś coś powie, drugi przekręci, trzeci na to odpowie i wychodzi dyskusja o łączeniu fazy z gniazdka z obudową...Furman Zenobiusz pisze:Przecież urządzenie, które ma połączone wewnątrz N z przewodem ochronnym

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Końcowego urządzenia (sprawnego) takiego nie widziałem i mam nadzieję, że mi się takie znienacka nie trafi. Natomiast widziałem fabrycznie nowe listwy (przedłużacze) z bolcami, w których mimo odpowiedniej wtyczki, przewód miał tylko dwie żyły a w środku szyna z bolcami zmostkowana była do niebieskiego przewodu. Szkoda, że ostatnią taką jakiś czas temu wyrzuciłem, bo bym sobie sprawdził kraj pochodzenia (mam pewne podejrzenia).
Nie musisz mieć podejrzeń - to ten kraj o którym myślisz, a takie przedłużacze można było kupić w jednym z marketów budowlanych..... występują także w wykonaniu bezpieczniejszym czyli wtyczka i gniazda oczywiście z bolcem, ale niestety niczym nie połączone - bo kabel ma tylko dwie żyły. Widocznie zorientowali się, że coś jest nie tak i "poprawili".
Taki syf bez problemów wchodzi na rynek, a tu człowiek się człowiek dwoi i troi aby urządzenia były bezpieczne.
Taki syf bez problemów wchodzi na rynek, a tu człowiek się człowiek dwoi i troi aby urządzenia były bezpieczne.
-
- 3125...6249 postów
Kurczę, ciekawe kto poświadczył CE importerowi. Może mi przez telefon wzmacniacz przebada? 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
Przecież nie badają każdej sztuki. Produkt dany do testów nie "koniecznie" musi być taki sam jak ten na rynku 

-
- 625...1249 postów
Nik mu nie musiał poświadczać, robi to na własne ryzyko. To jest jego deklaracja zgodności (tylko znak CE bez czterech cyferek), a ze rozmija się z prawdą to już inna sprawa i w razie czego gdy ktoś dozna szkody to moze go podac do sądu i wtedy dopiero bedzie miał kłopoty.Marvel pisze:Kurczę, ciekawe kto poświadczył CE importerowi. Może mi przez telefon wzmacniacz przebada?
Wojtek
-
- 25...49 postów
Witam,
czy stosując 6N2P zamiast ECC83, podłączając 9 nóżkę do masy muszę również dawać ją w ekran? (2xECC83 i 4xEl84).
Pozdrawiam
Diablo62
czy stosując 6N2P zamiast ECC83, podłączając 9 nóżkę do masy muszę również dawać ją w ekran? (2xECC83 i 4xEl84).
Pozdrawiam
Diablo62
-
- 3125...6249 postów
We wzmacniaczu audio 6N2P nie musi być w ekranie. Ale lepiej poszukaj wojskowej wersji, czyli 6N2P-EV, bo mniej szumi i mniejsze ryzyko mikrofonowania.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
Cena 6N2P-EW jest prawie taka sama jak ECC83, więc jeśli miałbym kombinować ze zmianą wyprowadzeń to tylko po to, aby nie trzeba było dawać ECC dodatkowo w ekran (parę postów wyżej było pisane). Czy warto?
-
- 1250...1874 posty
ECC83 NOS kosztuje 35-40zł, a 6N2P-EW 10-12zł, a przy szczęściu i cierpliwości za mniej niż 7.
-
- 3125...6249 postów
Ups, zapomniałem, że to ten specyficzny projekt, w którym bez ekranu może być kłopot. W takim razie może się okazać, że i 6N2P musi być w kubku. Ekran międzysystemowy na 9-tej nóżce może nie wystarczyć.diablo62 pisze:jeśli miałbym kombinować ze zmianą wyprowadzeń to tylko po to, aby nie trzeba było dawać ECC dodatkowo w ekran (parę postów wyżej było pisane). Czy warto?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
6N2P-EW, da się znaleźć za 12zł (+ 10zł przesyłka na 2), a ECC83S za 28zł, rzeczywiście wychodzi trochę taniej, ale muszę przerabiać płytkę - jeśli będzie słyszalna różnica w brzmieniu - przerobię, pytanie do Was czy będzie?
-
- 2500...3124 posty
Właśnie: co za jedejota nie pomyślał, że wtyczka może być włożona do gniazdka bez bolca i że da się to zrobić w obie mańki? Taki patent może mieć sens tylko i wyłącznie gdy robimy przelotkę z wtyczki siłowej, a i to w bardzo ograniczonym zakresie, bo do starych instalacji TN-C. Przy współczesnych TN-C-S / TN-S z różnicówkami odłączenie gwarantowaneFurman Zenobiusz pisze:Końcowego urządzenia (sprawnego) takiego nie widziałem i mam nadzieję, że mi się takie znienacka nie trafi. Natomiast widziałem fabrycznie nowe listwy (przedłużacze) z bolcami, w których mimo odpowiedniej wtyczki, przewód miał tylko dwie żyły a w środku szyna z bolcami zmostkowana była do niebieskiego przewodu. Szkoda, że ostatnią taką jakiś czas temu wyrzuciłem, bo bym sobie sprawdził kraj pochodzenia (mam pewne podejrzenia).

W Polsce nie ma póki co standardu nakazującego podłączać np. fazę do lewego, zero do prawego styku w gnieździe. Ba! powszechnie dostępne są gniazda natynkowe podwójne, w których "jedno ma tak, a drugie odwrotnie". O ile dobrze wiem, inaczej ma Wielka Brytania: w ich standardzie jest określone, który bolec jest od zera, który od fazy, a wtyczki mają wewnętrzny bezpiecznik. Fajna sprawa.
Swoją drogą przydałby się jakiś nowy standard jeśli chodzi o gniazda/wtyki 230V, bo rozwiązanie z kołkiem ochronnym w gniazdku daje efekt odwrotny do pożądanego, jest zwyczajnie głupie. Wspominałem o tym. Wtyczkę urządzenia wymagającego ochrony bez trudu włożysz do gniazdka bez bolca, a okrągła wtyczka bez styku ochronnego, która teoretycznie powinna wejść wszędzie, nie pasuje do gniazd z kołkiem. W efekcie trzeba piłować wtyczkę / wiercić otwór / urżnąć kołek. Porażka na całej linii. Podoba mi się za to np. system szwajcarski http://www.travelplugs.co.uk/products/u ... 00x150.jpg gdzie, przy odrobinie dobrej woli, można wymóc podłączanie zera i fazy z konkretnej strony kołka.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!