Miernik zniekształceń nieliniowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Miernik zniekształceń nieliniowych
Witam
Szukam projektu miernika zniekształceń nieliniowych
Mile widziany wyświetlacz LCD, a nawet mikrokontroler
AVR lub PIC
Potrzebował bym go do sprawdzania układów lampowych jak i tranzystorowych
Pozdrawiam
Szukam projektu miernika zniekształceń nieliniowych
Mile widziany wyświetlacz LCD, a nawet mikrokontroler
AVR lub PIC
Potrzebował bym go do sprawdzania układów lampowych jak i tranzystorowych
Pozdrawiam
Mylić się jest rzeczą ludzką a trwać w błędzie głupotą.
Re: Miernik zniekształceń nieliniowych
Czołem.
Szukam projektu samochodu Formuły 1. Może mieć koło, a nawet jeden cylinder
Mikrokontrolerek to trochę mało na miernik zniekształceń. Potrzeba DSP, dobrego toru analogowego i kupy oprogramowania. Prościej zastosować PC z kartą dźwiękową i jakiś gotowy program z analizą fourierowską (na przykład baudline) - było już o tym na forum.
Pozdrawiam,
Jasiu
Szukam projektu samochodu Formuły 1. Może mieć koło, a nawet jeden cylinder

Mikrokontrolerek to trochę mało na miernik zniekształceń. Potrzeba DSP, dobrego toru analogowego i kupy oprogramowania. Prościej zastosować PC z kartą dźwiękową i jakiś gotowy program z analizą fourierowską (na przykład baudline) - było już o tym na forum.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 75...99 postów
Widzę że kolega ma większe wymagania niż ja 
Ale przeszukałem forum ale nie przekonują mnie pomiary kartą muzyczną zwłaszcza że posiadam zintegrowaną intela

Ale przeszukałem forum ale nie przekonują mnie pomiary kartą muzyczną zwłaszcza że posiadam zintegrowaną intela

A czym ten miernik wykalibrujesz? Możesz skopiować Hameg'a 8027, schematy są w sieci, nic prostszego.
-
- 1875...2499 postów
Pomiary zintegrowana karta dzwiekowa tez by mnie nie przekonalyblue_17 pisze: Ale przeszukałem forum ale nie przekonują mnie pomiary kartą muzyczną zwłaszcza że posiadam zintegrowaną intela

Aleksander Niemand
Nawet zintegrowana karta graficzna da radę, 3 harmoniczna z 1kHz nie nadwyręża możliwości pomiarowych wbudowanej karty, odstęp od zakłóceń rzędu 60dB to możliwość pomiaru harmonicznych na poziomie 0.1% co więcej potrzeba w amatorskich zastosowaniach.
-
- 500...624 posty
Dobry miernik zniekształceń, to złożony temat.
Ja, posługuje się dwoma, sprzętowym PMZ-11, oraz mierzę programowo, PC-tem. Kiedyś porównywałem dokładność obu sposobów pomiaru, wyniki były bardzo zbliżone. PMZ-ty, bywają na Allegro, w cenach 150-250zł.
Pomiary wykonywane za pomocą PMZ-ta, są bardzo uciążliwe.
Natomiast przy programowych, trzeba odrobinę pokombinować i też nie jest to wygodne. Za to kolosalnym ułatwieniem ( przy pomiarach PC-towych), jest pomiar pasma. Zamiast godzinami zapisywać wyniki pomiarów i robić z nich wykres, tu wykres mamy natychmiast. Niestety, potrzebna jest dobra karta, by pomierzyć górę wzmacniacza.
Z dołem, zazwyczaj nie ma problemów. Oczywiście, potem dobrze jest sprawdzić pasmo ręcznie, sprzętowo.
Myślę, że lepiej wykonać pomiary przy użyciu nawet słabej karty dźwiękowe i wiedzieć, jaki jest w przybliżeniu poziom zniekształceń, niż nie orientować się wcale. By pomiary miały jakąś wartość, trzeba metodę dobrze opanować i sprawdzić wielokrotnie powtarzalność pomiarów.
Ja, posługuje się dwoma, sprzętowym PMZ-11, oraz mierzę programowo, PC-tem. Kiedyś porównywałem dokładność obu sposobów pomiaru, wyniki były bardzo zbliżone. PMZ-ty, bywają na Allegro, w cenach 150-250zł.
Pomiary wykonywane za pomocą PMZ-ta, są bardzo uciążliwe.
Natomiast przy programowych, trzeba odrobinę pokombinować i też nie jest to wygodne. Za to kolosalnym ułatwieniem ( przy pomiarach PC-towych), jest pomiar pasma. Zamiast godzinami zapisywać wyniki pomiarów i robić z nich wykres, tu wykres mamy natychmiast. Niestety, potrzebna jest dobra karta, by pomierzyć górę wzmacniacza.
Z dołem, zazwyczaj nie ma problemów. Oczywiście, potem dobrze jest sprawdzić pasmo ręcznie, sprzętowo.
Myślę, że lepiej wykonać pomiary przy użyciu nawet słabej karty dźwiękowe i wiedzieć, jaki jest w przybliżeniu poziom zniekształceń, niż nie orientować się wcale. By pomiary miały jakąś wartość, trzeba metodę dobrze opanować i sprawdzić wielokrotnie powtarzalność pomiarów.
-
- 1875...2499 postów
Kup lepszą, jeśli to laptop, to zewnętrzną - był wątek o pomiarach i takich kartach.blue_17 pisze:[...] nie przekonują mnie pomiary kartą muzyczną zwłaszcza że posiadam zintegrowaną intela
Pamiętam, że w EP był projekt takiego miernika, ale mierzył wszystko i tylko dla 1kHz.
O znalazłem: http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=11151
Tomek
-
- 75...99 postów
Panowie szczerze dziękuję za odpowiedź ale... 
Pomiar miernikiem z epoki nie bardzo jak dla mnie wchodzi w grę, a projekt z EP może i jest dobry ale sposób przedstawienia wyników pomiaru są dla mnie nieprzekonujący. W książce Pana Aleksandra Zawady - "Lampy Elektronowe w aplikacjach audio" był schemat pomiarowy do pomiaru zniekształceń gdzie mierzyło się je po prostu woltomierzem
Jeśli by ktoś miał dostęp do schematu tego układu pomiarowego to prosił bym o zamieszczenie bo już nie mam obecnie tej książki...
A jeśli by ktoś miał schematy współczesnych mierników to również prosił bym o link bo chętnie zobaczę na rozwiązania zastosowane przez konstruktorów
Pozdrawiam

Pomiar miernikiem z epoki nie bardzo jak dla mnie wchodzi w grę, a projekt z EP może i jest dobry ale sposób przedstawienia wyników pomiaru są dla mnie nieprzekonujący. W książce Pana Aleksandra Zawady - "Lampy Elektronowe w aplikacjach audio" był schemat pomiarowy do pomiaru zniekształceń gdzie mierzyło się je po prostu woltomierzem
Jeśli by ktoś miał dostęp do schematu tego układu pomiarowego to prosił bym o zamieszczenie bo już nie mam obecnie tej książki...
A jeśli by ktoś miał schematy współczesnych mierników to również prosił bym o link bo chętnie zobaczę na rozwiązania zastosowane przez konstruktorów
Pozdrawiam
Tak, ale ten miliwoltomierz był włączony za filtrem pasmowo-zaporowym - czyli tworzył klasyczny miernik zniekształceń. Współczesnych przyrządów nie ma - nie mają racji bytu - łatwiej przez DSP odfiltrować i posumować składowe....
Czołem.
Jeżeli koniecznie ma być mikrokontroler, to takie "klasyczne" rozwiązanie z przestrajanym filtrem wydaje się być do zrobienia na PSoC. Tyle, że 60dB dynamiki trudno będzie osiągnąć, a nawet dla "takiej sobie" karty dźwiękowej nie powinien to być wielki problem.
Pozdrawiam,
Jasiu
E tam, nie ma - przecia trudno znaleźć oscyloskop bez FFT.traxman pisze:Tak, ale ten miliwoltomierz był włączony za filtrem pasmowo-zaporowym - czyli tworzył klasyczny miernik zniekształceń. Współczesnych przyrządów nie ma - nie mają racji bytu - łatwiej przez DSP odfiltrować i posumować składowe....
Jeżeli koniecznie ma być mikrokontroler, to takie "klasyczne" rozwiązanie z przestrajanym filtrem wydaje się być do zrobienia na PSoC. Tyle, że 60dB dynamiki trudno będzie osiągnąć, a nawet dla "takiej sobie" karty dźwiękowej nie powinien to być wielki problem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Pokaż mi współcześnie produkowany miernik THD+N,Jasiu pisze: E tam, nie ma - przecia trudno znaleźć oscyloskop bez FFT.
1. Hameg8027 nieprodukowany od 10lat...
2. HP 8903E nieprodukowany....
3. Kenwood HM-250 nieprodukowany....
4. GAD-201G Instek nieprodukowany....
5. Leader LDM-171 nieprodukowany
6.... także nieprodukowany
Przerabiałem ten temat kilka lat wstecz, znalazłem Hamega, który zawieruszył się gdzieś w magazynach w Anglii....
Pozostają analizatory pokroju APX585, ale na nie nie stać profesjonalistów, a co dopiero amatorów audio.
A z FFT z oscyloskopu to taki żart? Ono się sprawdza przy sprawdzaniu czy wzmacniacz się nie wzbudza, ale ocena harmonicznych jest mocno szacunkowa, dynamika AC oscyloskopu nie przekracza 50dB, a z prążków można ocenić poziom zawartości czy jest poniżej 1% czy powyżej, dokładne to to nie jest...
Ostatnio bawię się MAX297 (filtr cyfrowy) i można by pokombinować zrobić miernik w oparciu o filtr pasmowo zaporowy 1kHz i ww. metodę pomiaru. Trzeba by tylko poszukać układu filtru cyfrowego umożliwiającego realizację FPP. Stabilny generator 1kHz o względnie małych zniekształceniach wrzuciłem do wątku. Znasz takie układy?
-
- 75...99 postów
A gdzie można znaleźć schematy do modeli mierników wymienionych przez kolegę 

-
- 75...99 postów
Już się spodziewałem odpowiedzi że w Google
A gdzie takie cuda jeszcze można nabyć na allegro mało takich mierników dla profesjonalistów miernik kosztuje grubą kasę to może ebay

A gdzie takie cuda jeszcze można nabyć na allegro mało takich mierników dla profesjonalistów miernik kosztuje grubą kasę to może ebay