Miernik zniekształceń nieliniowych

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Miernik zniekształceń nieliniowych

Post autor: blue_17 »

Witam

Szukam projektu miernika zniekształceń nieliniowych

Mile widziany wyświetlacz LCD, a nawet mikrokontroler
AVR lub PIC

Potrzebował bym go do sprawdzania układów lampowych jak i tranzystorowych

Pozdrawiam
Mylić się jest rzeczą ludzką a trwać w błędzie głupotą.
Jasiu

Re: Miernik zniekształceń nieliniowych

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Szukam projektu samochodu Formuły 1. Może mieć koło, a nawet jeden cylinder :-)

Mikrokontrolerek to trochę mało na miernik zniekształceń. Potrzeba DSP, dobrego toru analogowego i kupy oprogramowania. Prościej zastosować PC z kartą dźwiękową i jakiś gotowy program z analizą fourierowską (na przykład baudline) - było już o tym na forum.

Pozdrawiam,
Jasiu
blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Widzę że kolega ma większe wymagania niż ja :)

Ale przeszukałem forum ale nie przekonują mnie pomiary kartą muzyczną zwłaszcza że posiadam zintegrowaną intela :)
traxman

Post autor: traxman »

A czym ten miernik wykalibrujesz? Możesz skopiować Hameg'a 8027, schematy są w sieci, nic prostszego.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

blue_17 pisze: Ale przeszukałem forum ale nie przekonują mnie pomiary kartą muzyczną zwłaszcza że posiadam zintegrowaną intela :)
Pomiary zintegrowana karta dzwiekowa tez by mnie nie przekonaly :mrgreen:
Aleksander Niemand

Nawet zintegrowana karta graficzna da radę, 3 harmoniczna z 1kHz nie nadwyręża możliwości pomiarowych wbudowanej karty, odstęp od zakłóceń rzędu 60dB to możliwość pomiaru harmonicznych na poziomie 0.1% co więcej potrzeba w amatorskich zastosowaniach.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Dobry miernik zniekształceń, to złożony temat.
Ja, posługuje się dwoma, sprzętowym PMZ-11, oraz mierzę programowo, PC-tem. Kiedyś porównywałem dokładność obu sposobów pomiaru, wyniki były bardzo zbliżone. PMZ-ty, bywają na Allegro, w cenach 150-250zł.

Pomiary wykonywane za pomocą PMZ-ta, są bardzo uciążliwe.
Natomiast przy programowych, trzeba odrobinę pokombinować i też nie jest to wygodne. Za to kolosalnym ułatwieniem ( przy pomiarach PC-towych), jest pomiar pasma. Zamiast godzinami zapisywać wyniki pomiarów i robić z nich wykres, tu wykres mamy natychmiast. Niestety, potrzebna jest dobra karta, by pomierzyć górę wzmacniacza.
Z dołem, zazwyczaj nie ma problemów. Oczywiście, potem dobrze jest sprawdzić pasmo ręcznie, sprzętowo.

Myślę, że lepiej wykonać pomiary przy użyciu nawet słabej karty dźwiękowe i wiedzieć, jaki jest w przybliżeniu poziom zniekształceń, niż nie orientować się wcale. By pomiary miały jakąś wartość, trzeba metodę dobrze opanować i sprawdzić wielokrotnie powtarzalność pomiarów.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

blue_17 pisze:[...] nie przekonują mnie pomiary kartą muzyczną zwłaszcza że posiadam zintegrowaną intela :)
Kup lepszą, jeśli to laptop, to zewnętrzną - był wątek o pomiarach i takich kartach.
Pamiętam, że w EP był projekt takiego miernika, ale mierzył wszystko i tylko dla 1kHz.
O znalazłem: http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=11151
Tomek
blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Panowie szczerze dziękuję za odpowiedź ale... :)

Pomiar miernikiem z epoki nie bardzo jak dla mnie wchodzi w grę, a projekt z EP może i jest dobry ale sposób przedstawienia wyników pomiaru są dla mnie nieprzekonujący. W książce Pana Aleksandra Zawady - "Lampy Elektronowe w aplikacjach audio" był schemat pomiarowy do pomiaru zniekształceń gdzie mierzyło się je po prostu woltomierzem

Jeśli by ktoś miał dostęp do schematu tego układu pomiarowego to prosił bym o zamieszczenie bo już nie mam obecnie tej książki...

A jeśli by ktoś miał schematy współczesnych mierników to również prosił bym o link bo chętnie zobaczę na rozwiązania zastosowane przez konstruktorów

Pozdrawiam
traxman

Tak, ale ten miliwoltomierz był włączony za filtrem pasmowo-zaporowym - czyli tworzył klasyczny miernik zniekształceń. Współczesnych przyrządów nie ma - nie mają racji bytu - łatwiej przez DSP odfiltrować i posumować składowe....
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
traxman pisze:Tak, ale ten miliwoltomierz był włączony za filtrem pasmowo-zaporowym - czyli tworzył klasyczny miernik zniekształceń. Współczesnych przyrządów nie ma - nie mają racji bytu - łatwiej przez DSP odfiltrować i posumować składowe....
E tam, nie ma - przecia trudno znaleźć oscyloskop bez FFT.

Jeżeli koniecznie ma być mikrokontroler, to takie "klasyczne" rozwiązanie z przestrajanym filtrem wydaje się być do zrobienia na PSoC. Tyle, że 60dB dynamiki trudno będzie osiągnąć, a nawet dla "takiej sobie" karty dźwiękowej nie powinien to być wielki problem.

Pozdrawiam,
Jasiu
traxman

Jasiu pisze: E tam, nie ma - przecia trudno znaleźć oscyloskop bez FFT.
Pokaż mi współcześnie produkowany miernik THD+N,
1. Hameg8027 nieprodukowany od 10lat...
2. HP 8903E nieprodukowany....
3. Kenwood HM-250 nieprodukowany....
4. GAD-201G Instek nieprodukowany....
5. Leader LDM-171 nieprodukowany
6.... także nieprodukowany

Przerabiałem ten temat kilka lat wstecz, znalazłem Hamega, który zawieruszył się gdzieś w magazynach w Anglii....
Pozostają analizatory pokroju APX585, ale na nie nie stać profesjonalistów, a co dopiero amatorów audio.

A z FFT z oscyloskopu to taki żart? Ono się sprawdza przy sprawdzaniu czy wzmacniacz się nie wzbudza, ale ocena harmonicznych jest mocno szacunkowa, dynamika AC oscyloskopu nie przekracza 50dB, a z prążków można ocenić poziom zawartości czy jest poniżej 1% czy powyżej, dokładne to to nie jest...

Ostatnio bawię się MAX297 (filtr cyfrowy) i można by pokombinować zrobić miernik w oparciu o filtr pasmowo zaporowy 1kHz i ww. metodę pomiaru. Trzeba by tylko poszukać układu filtru cyfrowego umożliwiającego realizację FPP. Stabilny generator 1kHz o względnie małych zniekształceniach wrzuciłem do wątku. Znasz takie układy?
blue_17
75...99 postów
75...99 postów

A gdzie można znaleźć schematy do modeli mierników wymienionych przez kolegę :?:
traxman

W internecie...
blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Już się spodziewałem odpowiedzi że w Google :mrgreen:

A gdzie takie cuda jeszcze można nabyć na allegro mało takich mierników dla profesjonalistów miernik kosztuje grubą kasę to może ebay :?: