matmax426 pisze:Witam!
Wiem że wszystkie są pentodami mocy, np z PL36 (mam dwie) chce zrobić końcówkę mocy PP, ale co z pozostałymi?
PL36, PL500 (i PL504) są telewizyjnymi
śmieciówkami tzn łatwo i tanio można je nabyć u
szmaciarza na bazarze. Aplikacja EL36=PL36 z innym żarzeniem przewiduje wykorzystanie ich w końcówce PP, z tym że przy napięciu Ug2 obniżonym do 150V. Z PL500 lub PL504 trzeba by
improwizować tak jak to zrobiono w polskim wzmacniaczu "Meloman 25", lub sięgnąć po aplikację dla lamp EL/PL81, korzystając z faktu ze dwie równolegle połaczone PL81 to mniej wiecej to samo co jedna PL504 i nieco więcej niż PL500 (ta ostatnia ma tylko 12W mocy anodowej zamiast 16). W dobie deficytu lamp PL504 gdy w użyciu było jeszcze sporo "Libr" oferowano zestawy naprawcze składające się z dwóch lamp PL81 i przejściówki Magnoval-> 2 X Noval. Można zatem zastosować katalogowe warunki pracy dla lamp EL81 PP, z wyjątkiem Raa zmniejszonej dwukrotnie, uzyskując dwa razy większą moc niż z pary EL81 tj ponad 40W.
Jeszcze mam pytanie apropo PL519, czy nie jest ona wypalona?
A czemu ją o to podejrzewasz? Tak czy inaczej, skoro jest tylko jedna, a do
śmieciówek podobnie jak i PL508 zdecydowanie się nie zalicza, zrób na niej raczej jakiś generator Tesli od którego świetlówki same będą się jarzyć

chyba że wyznajesz
audiofilską wiarę w cudowne, kojące uszy właściwści końcówek SE, i do tego jeszcze zadawala Cię monofonia.