Witam
Ponieważ mam wpływ na poczynania admina poczułem się w części wywołany do tablicy. Pozwolę więc sobie na kilka uwago-wyjaśnień:
1. Alek jako moderator ma naprawdę trudną rolę do spełnienia na tym forum. Ja doceniam tę rolę i sądzę, że podobnie ma się sprawa z przytłaczającą większością aktywnych użytkowników. Tak więc Alek - nie przejmuj się zbytnio pojedynczymi uwagami co do roli moderatora. Zaryzykuję stwierdzenie, że brak takich uwag byłby bardziej niepokojący.
2. Nie wydaje mi się, aby należało usunąć Kącik Audiofilski. Stanowi on miejsce, w które daje się przesuwać wątki o audiofilskim zacięciu pojawiające się od czasu do czasu w różnych działach forum. Gdyby były to czyste audiofilskie prowokacje to nie byłoby problemu z ich usuwaniem. Niestety w wątki audiofilskie przekształcają się zwykle wątki, które zaczynają się od tematu technicznego. Byłoby szkodą dla autora aby z uwagi na parę wypowiedzi jego wątek był kasowany. Tak w ogóle uważam, że cenzura polegająca na kasowaniu wątków nie powinna być stosowana na internetowych forach dyskusyjnych.
3. Kasowanie wątków, zmiany w struktirze forum nie powinny mieć miejsca na podstawie wypowiedzi pojedynczych uczestników forum, którzy pojawiają się jak komety, zamieszają i znikają w odmętach niebytu.
Najlepszym przykładem jest Kolega Iwan, który wypowiedział się w tym wątku po czym zakończył swoją wypowiedź sakramentalnym "Żegnam" oznaczającym jak mniemam, że już się więcej nie pojawi. Przy okazji wypowiedział opinie (np. o bluzgach i wyzwiskach) nie mające związku z tym wątkiem (nie takiego tutaj nie zauważyłem).
Pomyślcie, gdyby na podstawie pojedynczej wypowiedzi mieszać na forum to oznaczałoby to poddanie się swego rodzaju szantażowi osób, które w zasadze nic z tym forum nie mają wspólnego.
4. Zauważyłem, że aktywni/wartościowi/ciekawi wiedzy/udostępniający wiedzę/itd. Użytkownicy (specjalnie użyłem tutaj dużej litery) nie walczą z działem audiofilskim. Albo tutaj po prostu nie zaglądają, albo traktują udział w dyskusji jako zabawę.
5. Nasze forum dyskusyjne jest niewielkie, dotyczy bowiem małej grupy ludzi interesujących się zagadnieniami lampowymi. Rozwój forum jest równomierny i spokojny. Minął już stosunkowo długi okres czasu aby wykształciły się tu pewne niepisane zwyczaje. To jednak nie oznacza, że od czasu do czasu nie pojawia się ktoś, kto tych zwyczajów nie chce szanować. Nie dajmy się jednak zwariować - świat internetu nie jest wszak znormalizowany i ujednolicony. Według mnie to forum jak na nasze polskie warunki jest wyjątkowo spokojne.
6. Mimo, że jak wspomniałem forum jest niewielkie to opanowanie 'żywiołu wypowiedzi' może być zbyt męczące dla jednego moderatora. Jest nim Alek, bo admin ogranicza się przede wszystkim do obsługi technicznej (pilnuje głównie aby jedni użytownicy nie pobierali do swoich profili graficznych emblematów innych użytkowników

). Zgadzam się z nim, że trzeba rozważyć konieczność nadania statusu moderatora innym użytkownikom tego forum. Moim zdaniem o stworzeniu grupy moderatorów i ewentualnie rozpatrzeniu sytuacji, aby przydzielić indywidualnych moderatorów do poszczególnych działów powinien zdecydować Alek podpierając się opiniami innych użytkowników.
Pozwolę sobie zainicjować odpowiedni wątek w dziale Organizacja Forum.