Lampowe brzmienie mozna sobie ....namalowac

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Lampowe brzmienie mozna sobie ....namalowac

Post autor: VacuumVoodoo »

Oto jeszcze jeden przyklad "alternatywnej technologii":

http://www.altmann.haan.de/tubeolator/default.htm

:shock: :shock: :x
Aleksander Niemand
100...124 posty

Post autor: Sebba »

Moj znajomy rowniez twierdzi, ze ten lakier to znakomity produkt a poprawa dzwieku jest kolosalna, w polaczeniu z dobrymi kablami sieciowymi wrecz-zdumiewajaca.
Ostatnio kupil in KABEL ANTENOWY do tunea FM firmy AREAL CABLE 50 zl za metr . Wydatek okazal sie trafieniem w dziesiatke. Jakosc dziweku odbieranych stacju radiowych poprawila sie ogromnie. Linia melodyczna basu, muzykalnosc i rozdzielczosc-w porownaniu ze zwyklym kablem antenowym nawet tzw satelitalnym, to zupelnie nowe doznania. Po wymianie kabla antenowego na AREAL CABLE scena stereo rozszerzyla sie przynajmniej dwukrotnie a tony wysokie nabraly dzwiecznosci. Przekaz dzwiekowy z tunera stal sie bardziej namacalny, wiecej powietrza, barwy bardziej naturalne. Nawet kompletny laik bez trudu stwierdzi jak ogromny jest wplyw kabla antenowego na jakosc dzwieku z tunera.
Ostatnio zmieniony czw, 9 grudnia 2004, 00:24 przez Sebba, łącznie zmieniany 2 razy.
Sebba
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

niech sobie jeszcze kupi markowy srebrny sieciowy kabel zasilający to usłyszy węzełki łatanej sieci energetycznej :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Cos mi to wyglada jak opis doznan psychedelicznych po zazyciu nielegalnych substancji chemicznych :P :shock: :twisted:
Aleksander Niemand
2 posty

Post autor: Iwan »

WITAM!

A co czyżbyś coś takiego zażywał :?:
Pytam bo dla mnie to próba przeniesienia na papier własnych wrażeń i emocji.
Jasne jest że nie każdy to zrozumie ale bez przesady.
Jak tak zaczniemy do tego podchodzić to za niedługo nie będę mógł powiedzieć to swojej dziewczyny że ją kocham tylko:
-"Podwyżyszył mi się poziom serotoniny i testosteronu we krewi i..."

Nie kieruje tych słów do konkretnej osoby(Wybacz VacuumVoodoo)ale do wszystkich - Ludzie nie dajcie się zwariować!!!
-->Czytam to forum od początku ale takiego b.....u to w innych działach niezauważyłem.
Owszem były może jakieś wybryki ale to co tu się dzieje to już przesada.
Hi! Czasem to się nawet nieźle uśmiałem.
:arrow: Alek jeżeli próbowałeś wprowadzić porządek tworząc ten dział na poważnym forum to chyba popełniłeś błąd.

Jestem spokojnym człowiekiem ale szala się przelała -
Tu tylko same bluzgi widzę i wyzwiska - słuchać się tego nieda!!!

Wyrzuć do kosza cały ten dział i będzie spokój.
Ten dział sprowadza to forum do poziomu klopa.Z małymi wyjątkami ale jednak.

Do piaskownicy dzieci do piaskownicy a nie do lutownicy!!!

Zegnam.
Iwan Denisewicz
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Właśnie dlatego "Kącik audiofilski" został wydzielony na Triodzie, aby innych tablic na naszym forum nie zaśmiecać dyskusjami na takie tematy- a żeby rozmowy tam toczone odnosiły się wyłącznie do tematyki "racjonalnej" elektroniki. Zresztą na głównej stronie forum jest opis tego działu- "strefa niebezpieczna". Nie chcesz- nie wchodź, nie pisz.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Alek

Post autor: Alek »

Dział ten (podobnie jak wszystkie inne) został utworzony przez Admina. Wydaje mi się, że gdzieś już o tym pisałem.
Szczerze powiedziawszy moderowanie tego działu nie jest dla mnie szczególnie miłe. Może są chętni :?:

Sugerowałem swego czasu zrobienie czegoś w rodzaju sondy czy debaty nt. zachowywania wątków, jak z kosza czy z tego działu. Takie referendum nie odbyło się, po prostu te działy zostały utworzone. Admin twierdził, że usuwanie postów jest tożsame z forum policyjnego i ostro cenzurowanego. Widywałem już takie fora. Uczestnictwo w nich było nieprzyjemne i uciążliwe.
Innym argumentem zachowywania postów wszelkiej maści jest to, że może niosą one między wierszami jakieś cenne informacje. W moim przekonaniu jeśli nawet takie informacje są, to jest ich mało.

Swego czasu na tym forum kasowałem niegrzeczne posty, co wywoływało emocjonalne reakcje i wściekłość użytkowników.
Pisałem już gdzieś: O ile "Admin" jest pewnym bytem bliżej nieokeślonym, czuwającym nad forum, o tyle "Alek" jest uczestnikiem forum, bliżej poznanym pod wzgledem stylu bycia z postów, względnie kontaktu osobistego. Znane są więc moje niektóre "słabe punkty". To sprzyja kierowaniu do mnie pretensji. Były już sytuacje, że osobiste i bardzo emocjonalne pretensje niemal paraliżowały moją działalność jako moderatora.

Osobiście skłaniam się do poglądu, że forum powinno być możliwie czysto lampowo-techniczne. Byłaby to wówczas swego rodzaju przeciwwaga dla dość dużej liczby forów, gdzie poruszane są kwestie pseudotechniczne.
O ile mi wiadomo, większość naszych użytkowników ma dość jasno skrystalizowane poglądy nt. wyższości kabelka sieciowego srebrnego nad miedzianym. Zatem wątki tego działu nikogo nie przekonają do niczego nowego.
Tymczasem niczym muchy do...miodu przyfruwają do tego działu różne persony i zamieszczają tu posty (tylko i wyłącznie tu) mające na celu zwalczać nasze podglądy antyaudiofilskie. Idą w ruch słowa i docinki.
Mam nieraz wątpliwości, gdzie kończy się granica przyzwoitości, po przekroczeniu której wątek winien być wrzucony do sedesu.

Dział "śmietnik" mimo pozornego braku racji bytu ma jedną wartość nieprzemijającą: użytkownicy zamieszczonymi komentarzami sami wystawiają sobie ocenę, która jest dla każdego do wglądu.

Może więc warto wrócić do idei referendum, w której zainteresowani wypowiedzą się na temat kontynuowania działów "śmietnik" i "audiofilski" :?:
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Ponieważ mam wpływ na poczynania admina poczułem się w części wywołany do tablicy. Pozwolę więc sobie na kilka uwago-wyjaśnień:

1. Alek jako moderator ma naprawdę trudną rolę do spełnienia na tym forum. Ja doceniam tę rolę i sądzę, że podobnie ma się sprawa z przytłaczającą większością aktywnych użytkowników. Tak więc Alek - nie przejmuj się zbytnio pojedynczymi uwagami co do roli moderatora. Zaryzykuję stwierdzenie, że brak takich uwag byłby bardziej niepokojący.

2. Nie wydaje mi się, aby należało usunąć Kącik Audiofilski. Stanowi on miejsce, w które daje się przesuwać wątki o audiofilskim zacięciu pojawiające się od czasu do czasu w różnych działach forum. Gdyby były to czyste audiofilskie prowokacje to nie byłoby problemu z ich usuwaniem. Niestety w wątki audiofilskie przekształcają się zwykle wątki, które zaczynają się od tematu technicznego. Byłoby szkodą dla autora aby z uwagi na parę wypowiedzi jego wątek był kasowany. Tak w ogóle uważam, że cenzura polegająca na kasowaniu wątków nie powinna być stosowana na internetowych forach dyskusyjnych.

3. Kasowanie wątków, zmiany w struktirze forum nie powinny mieć miejsca na podstawie wypowiedzi pojedynczych uczestników forum, którzy pojawiają się jak komety, zamieszają i znikają w odmętach niebytu.
Najlepszym przykładem jest Kolega Iwan, który wypowiedział się w tym wątku po czym zakończył swoją wypowiedź sakramentalnym "Żegnam" oznaczającym jak mniemam, że już się więcej nie pojawi. Przy okazji wypowiedział opinie (np. o bluzgach i wyzwiskach) nie mające związku z tym wątkiem (nie takiego tutaj nie zauważyłem).
Pomyślcie, gdyby na podstawie pojedynczej wypowiedzi mieszać na forum to oznaczałoby to poddanie się swego rodzaju szantażowi osób, które w zasadze nic z tym forum nie mają wspólnego.

4. Zauważyłem, że aktywni/wartościowi/ciekawi wiedzy/udostępniający wiedzę/itd. Użytkownicy (specjalnie użyłem tutaj dużej litery) nie walczą z działem audiofilskim. Albo tutaj po prostu nie zaglądają, albo traktują udział w dyskusji jako zabawę.

5. Nasze forum dyskusyjne jest niewielkie, dotyczy bowiem małej grupy ludzi interesujących się zagadnieniami lampowymi. Rozwój forum jest równomierny i spokojny. Minął już stosunkowo długi okres czasu aby wykształciły się tu pewne niepisane zwyczaje. To jednak nie oznacza, że od czasu do czasu nie pojawia się ktoś, kto tych zwyczajów nie chce szanować. Nie dajmy się jednak zwariować - świat internetu nie jest wszak znormalizowany i ujednolicony. Według mnie to forum jak na nasze polskie warunki jest wyjątkowo spokojne.

6. Mimo, że jak wspomniałem forum jest niewielkie to opanowanie 'żywiołu wypowiedzi' może być zbyt męczące dla jednego moderatora. Jest nim Alek, bo admin ogranicza się przede wszystkim do obsługi technicznej (pilnuje głównie aby jedni użytownicy nie pobierali do swoich profili graficznych emblematów innych użytkowników :wink: ). Zgadzam się z nim, że trzeba rozważyć konieczność nadania statusu moderatora innym użytkownikom tego forum. Moim zdaniem o stworzeniu grupy moderatorów i ewentualnie rozpatrzeniu sytuacji, aby przydzielić indywidualnych moderatorów do poszczególnych działów powinien zdecydować Alek podpierając się opiniami innych użytkowników.
Pozwolę sobie zainicjować odpowiedni wątek w dziale Organizacja Forum.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Post autor: Alek »

Nie jest moim celem walczenie z działem audiofilskim. Jak słusznie zauważył Vault -jeśli ktoś ma ochotę wejść i poczytać to czemu nie?
W moim powyższym poście chciałem raczej dać wyraz mojemu rozgoryczeniu.

Z pewną przykrością stwierdzam bowiem, że dział "audiofilski" jest często podobny do działu "śmietnik" . Wtedy jedyna różnica polega na możliwości dodawania postów.
Iwan
2 posty
2 posty

Post autor: Iwan »

No właśnie o to mi chodzi.
Na początku czytając to forum uważałem(I dalej uważam) że jest najbardziej kompetentnym źródłem wiedzy na temat techniki lampowej ,tudzież pochodnych tej dziedzinie ,jakby nie było w dzisiejszych czasach raczej zapomnianej i mało docenianej.
W zasadzie pozam tym forum pozostają tylko książki z 'epoki' - dzisiaj należące raczej do rzadkości.
Ile rzeczy się dowiedziałem to mi się w głowie niemieści(nawet pytać nie musiałem bo wystarczyło poszukać w starszych wątkach) - sama żetelna wiedza i praktyczne rady.To mi się podoba - TAK TRZYMAĆ!!!
Na podstawie tej wiedzy można by napisać obszerne Vademecum na temat całej niemalże techniki lampowej!!!

A konkretnej wiedzy w 'kąciku audiofilskim' to jest niewiele - zmieściło by się na góra 5 stronach.

Mam nadzieję Alku że masz miejsce na serwerze żeby takie śmieci trzymać.
Iwan Denisewicz
Awatar użytkownika
Jimi Hendrix
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Jimi Hendrix »

Już wam mówiłem! Zaróbmy na nich!
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Macie rację dobre jakościowo przewody co prawda poprawiają nieco jakość dzwięku, ale jest to niezuważalne !