Kolega z Norwegii, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Kolega z Norwegii, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)

Post autor: chrzan49 »

Nie pisz o spiskowej historii dziejów.Sprawdziłem 2 moje powojenne Philipsy i Warszawy niet!!
Warto byłoby zobaczyć co na ten temat sądzą Anglicy,Włosi i Francuzi ale takich odbiorników nie mam.Może Koledzy pomogą?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Mam francuza z 1938 ale ma skale rozmytą :roll: Ale chyba coś widzę jakby zfrancuzioną Warszawę...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

To nie takie proste z Warszawa I.
RFN było dość daleko od Polski. Dla nich waniejsze od polskiej stacji były włoskei, francuskie itd...
W tamtym okresie nadało np. radio Luksemurg na falach długich niemalże zakłócając naszą Warszawę I (ba w jakeijś ksiażce z czasów gomółkowszcztyzny było stwierdzeni teraz to nawet radio Luksemburg nie prze4szkodzi w odbiorze Warszawy).
Natomiast w Szwajcarii funkcjonowała jakś sieć radiofoniczna / informacyjna (???) (radiowa, przewodowa ???) wykorzytująca zakres fa długich - na skalach szwajcarskich (lub na ich rynek produkowanych) odbiorników są ciekawe napisy typu Rundfunk i numerki równoiernie rożłowóne na zaresie nieco poszerzonym w górę do 360 - 380kHz.
Co innego stacje z NRD (ten sam jezyk) oraz Moskwa - powiedzmy sobie szczetrze ew. informacje z bloku wschodniedo to jednak ZSRR jako główny i jedyny decydent a nie inne 'demoludy'.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Broń Boże nie chodzi tu o spisek. :wink:
Wziąłem tylko to co miałem pod reką:

Skale 1i 2 Niemieckie z lat 60/70 Warszawy nie ma , choć na skali 2 "aż się prosi" bo miejsce jest.
Skala 3 przedwojenna niemiecka Warsz. jest (no bo jeszcze nie zburzyli...)
Skale 4-8 skale francuskie przed i powojenne - Warszawa jest! I nawet nie przeszkadza bliskość Luxemburga (skala 4).
Ja nie znalazłem skali producenta francuskiego, zwykle jakaś dla nas egzotyczna nazwa - na którym bu nie było Warszawy
Na ost. 10 skala radia Norweskiego.. Warszawa jest 2x (raz z błędem :| )
No i na 11 czeska Telegrafia, i tam tez Warszawa i Lux.
Teraz to strzępki ale już kiedyś siedziałem nad tym tematem z kumplem i prawidłowość jest b. wyraźna..
Niestety.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

frycz pisze:Broń Boże nie chodzi tu o spisek. :wink:
Wziąłem tylko to co miałem pod reką:

Skale 1i 2 Niemieckie z lat 60/70 Warszawy nie ma , choć na skali 2 "aż się prosi" bo miejsce jest.
Skala 3 przedwojenna niemiecka Warsz. jest (no bo jeszcze nie zburzyli...)
Skale 4-8 skale francuskie przed i powojenne - Warszawa jest! I nawet nie przeszkadza bliskość Luxemburga (skala 4).
Ja nie znalazłem skali producenta francuskiego, zwykle jakaś dla nas egzotyczna nazwa - na którym bu nie było Warszawy
No i na 11 czeska Telegrafia, i tam tez Warszawa i Lux.
Teraz to strzępki ale już kiedyś siedziałem nad tym tematem z kumplem i prawidłowość jest b. wyraźna..
Niestety.
Znalazłem dwa optymistyczne wyjątki:
Napis Warschau ma mój Nordmende Tannhauser
Obrazek
i Grundig 3012
Wołyń 1943. Pamiętamy!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Czyli było różnie.Jedni nanosili na skalę inni nie.Pozdrawiam.
_idu

Post autor: _idu »

Ostania ska przedstawiona przez frycz'a - No polskie nazwy jak Posen, Kattowitz....
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.

No to zmontowałem radyjko. Ze skrzynki jestem niezadowolony, bo ją "odświeżyłem" a mogłem poprosić naszego Kolegę o pomoc. No cóż... Mam nauczkę.. Całą obudowę wzmocniłem od wewnątrz żywicami. W zasadzie zawsze tak robię. Teraz est OK. Tkanina wyprana, głośniki solidnie zamontowane. Wszystko rozebrałem, wyczyściłem, nasmarowałem itp. Samo radio ponaprawiałem, ile mogłem bez schematu. Zmieniłem kabel, dodałem jak zwykle :wink: filtr sieciowy, naprawiłem moduł zmiany zakresów. Zrobiłem od nowa napęd skali, ale jeszcze poprawię.

Niesamowicie czytelny montaż, ten cały moduł odkręca się na 4 śrubkach. Wymieniłem EM34 na 6P5C bo 3x tańsza, a to 10 min. lutowania. Łebki skalówek zamalowałem na biało dzięki czemu skala jest oświetlona równomiernie.D tej pory jasne punkty żarówek "przebijały" przez skalę. Dorobiłem spód, który okleiłem folią. Kropla dziegciu; potencjometr podłączyłem odwrotnie, (ciszej głośniej) ale ze radio wyłącza się przez pociągnięcie/wciśnięcie gałki to nie ma problemu. No i na długich i średnich jest odbiór kiepski, ale na LOCAL odbiera Warszawę. Kiepsko.

A Teraz? Teraz sama radość!! :D

Radio na krótkich gra cudownie!! Na kawałku drutu. A jak podłączyłem porządny dipol, to... zakłócenia ustały no i odbiór jest wspaniały!
Na krótkich to szaleństwo! Rosjanie Francuzi i Chińczycy mają tak mocne stacje że leci bez szumu jak UKF! Teraz leci koncert klarnetowy, na Rosyjskiej stacji.

Takie radio w 1958 roku to musiało robić wrażenie jak teraz...No sam nie wiem co...

Porobię filmiki i wrzucę na YT.
Ostatnio zmieniony sob, 17 kwietnia 2010, 14:47 przez frycz, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert SP5RF
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

frycz pisze: Skale 4-8 skale francuskie przed i powojenne - Warszawa jest! I nawet nie przeszkadza bliskość Luxemburga (skala 4).
I Ty chcesz powiedzieć że skala 6 francuska jest? ;)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Piękne cacuszko... :wink: Na DŁ i ŚR możesz mieć rozregulowane obwody wejściowe albo heterodynę dlatego cicho odbiera. Spróbuj podstroić rdzeniami i trymerkami.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Filmik wrzuciłem. http://www.youtube.com/watch?v=o63rD0DpWG4
Niestety kamerka w aparacie nie oddaje brzmienia tego radia nawet w połowie. :(

Dwa głośniki zwrotnica (zwrotnica - nie kondensatorek) i 5 pozycyjna regulacja tonu i trzy pozycyjna regulacja basów (!) . Ciekawy jest zakres 17-30 MHz oznaczony jako U.K. Wczoraj słuchałem CB -radio.

:arrow: Marcin K , dopieszczę to radio ale jak zdobędę schemat. W ostateczności przysiądę i go odrysuje, choć ciągle szukam serwisówki.

:arrow: niexie2 , oczywiście to pomyłka :oops: , wrzuciłem foty do jednego wora, czytaj, folderu.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Marcin K. pisze:Piękne cacuszko... :wink: Na DŁ i ŚR możesz mieć rozregulowane obwody wejściowe albo heterodynę dlatego cicho odbiera. Spróbuj podstroić rdzeniami i trymerkami.
Pozdrawiam!

No więc nie wytrzymałem i zestroiłem. Długie -pierwsza klasa! Trzeba było ruszyć rdzeniem heterodyny. Zestroiłem zakres amatorski 3,5 MHz ale jakby brakuje indukcyjności w rdzeniu. Poradziłem sobie tak jak na (foto 1) doklejając Poxipolem rdzeń z Libry i już jest "prawie" dobrze, bo brakuje mi "już" tylko ok 200 kHz :wink: Ale to dwie działki i da się słuchać, średnie, - jeszcze przysiądę, ale już ładnie odbiera radio Bukarest, natomiast super jest klawisz LOKAL , który ma nawet specjalny rdzeń do strojenia(fot 2, na samej górze, z sześciokątnym łbem) i po dostrojeniu do Warszawy 1, po naciśnięciu klawisza jest doskonały odbiór. Pomyślano o wszystkim.
Teraz radio gra na długich i jestem zachwycony!! :D

Pozdr!
Robert SP5RF
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Zamiast doklejać rdzenie ,sprawdziłbym,wymienił,kondensatory podłączone równolegle do tych cewek.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:Zamiast doklejać rdzenie ,sprawdziłbym,wymienił,kondensatory podłączone równolegle do tych cewek.Pozdrawiam.
Takie doklejanie wydało mi się najmniej inwazyjne. Nie chcę w radiu nic zmieniać. Muszę przemyśleć sprawę, ale chyba zrobię tak że dolutuję na sztywnych drutach ze srebrzanki takie miniaturowe trymerki. Wtedy zakończę strojenie. No i muszę zrobić mosiężny stroik. :roll:
Robert SP5RF
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

frycz pisze:Filmik wrzuciłem. http://www.youtube.com/watch?v=o63rD0DpWG4
Niestety kamerka w aparacie nie oddaje brzmienia tego radia nawet w połowie. :(
Trzy minuty przyjemności :)
A antenkę to jaka Kolega ma? ;)
I co robi ten klawisz lokal? Zmniejsza czułość czy jest to dodatkowy obwód poprawiający selektywność?