Kolega z Norwegii, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Kolega z Norwegii, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)
Nie pisz o spiskowej historii dziejów.Sprawdziłem 2 moje powojenne Philipsy i Warszawy niet!!
Warto byłoby zobaczyć co na ten temat sądzą Anglicy,Włosi i Francuzi ale takich odbiorników nie mam.Może Koledzy pomogą?
Warto byłoby zobaczyć co na ten temat sądzą Anglicy,Włosi i Francuzi ale takich odbiorników nie mam.Może Koledzy pomogą?
-
- 6250...9374 posty
Mam francuza z 1938 ale ma skale rozmytą
Ale chyba coś widzę jakby zfrancuzioną Warszawę...

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
To nie takie proste z Warszawa I.
RFN było dość daleko od Polski. Dla nich waniejsze od polskiej stacji były włoskei, francuskie itd...
W tamtym okresie nadało np. radio Luksemurg na falach długich niemalże zakłócając naszą Warszawę I (ba w jakeijś ksiażce z czasów gomółkowszcztyzny było stwierdzeni teraz to nawet radio Luksemburg nie prze4szkodzi w odbiorze Warszawy).
Natomiast w Szwajcarii funkcjonowała jakś sieć radiofoniczna / informacyjna (???) (radiowa, przewodowa ???) wykorzytująca zakres fa długich - na skalach szwajcarskich (lub na ich rynek produkowanych) odbiorników są ciekawe napisy typu Rundfunk i numerki równoiernie rożłowóne na zaresie nieco poszerzonym w górę do 360 - 380kHz.
Co innego stacje z NRD (ten sam jezyk) oraz Moskwa - powiedzmy sobie szczetrze ew. informacje z bloku wschodniedo to jednak ZSRR jako główny i jedyny decydent a nie inne 'demoludy'.
RFN było dość daleko od Polski. Dla nich waniejsze od polskiej stacji były włoskei, francuskie itd...
W tamtym okresie nadało np. radio Luksemurg na falach długich niemalże zakłócając naszą Warszawę I (ba w jakeijś ksiażce z czasów gomółkowszcztyzny było stwierdzeni teraz to nawet radio Luksemburg nie prze4szkodzi w odbiorze Warszawy).
Natomiast w Szwajcarii funkcjonowała jakś sieć radiofoniczna / informacyjna (???) (radiowa, przewodowa ???) wykorzytująca zakres fa długich - na skalach szwajcarskich (lub na ich rynek produkowanych) odbiorników są ciekawe napisy typu Rundfunk i numerki równoiernie rożłowóne na zaresie nieco poszerzonym w górę do 360 - 380kHz.
Co innego stacje z NRD (ten sam jezyk) oraz Moskwa - powiedzmy sobie szczetrze ew. informacje z bloku wschodniedo to jednak ZSRR jako główny i jedyny decydent a nie inne 'demoludy'.
-
- 625...1249 postów
Broń Boże nie chodzi tu o spisek.
Wziąłem tylko to co miałem pod reką:
Skale 1i 2 Niemieckie z lat 60/70 Warszawy nie ma , choć na skali 2 "aż się prosi" bo miejsce jest.
Skala 3 przedwojenna niemiecka Warsz. jest (no bo jeszcze nie zburzyli...)
Skale 4-8 skale francuskie przed i powojenne - Warszawa jest! I nawet nie przeszkadza bliskość Luxemburga (skala 4).
Ja nie znalazłem skali producenta francuskiego, zwykle jakaś dla nas egzotyczna nazwa - na którym bu nie było Warszawy
Na ost. 10 skala radia Norweskiego.. Warszawa jest 2x (raz z błędem
)
No i na 11 czeska Telegrafia, i tam tez Warszawa i Lux.
Teraz to strzępki ale już kiedyś siedziałem nad tym tematem z kumplem i prawidłowość jest b. wyraźna..
Niestety.

Skale 1i 2 Niemieckie z lat 60/70 Warszawy nie ma , choć na skali 2 "aż się prosi" bo miejsce jest.
Skale 4-8 skale francuskie przed i powojenne - Warszawa jest! I nawet nie przeszkadza bliskość Luxemburga (skala 4).
Ja nie znalazłem skali producenta francuskiego, zwykle jakaś dla nas egzotyczna nazwa - na którym bu nie było Warszawy
Na ost. 10 skala radia Norweskiego.. Warszawa jest 2x (raz z błędem

Teraz to strzępki ale już kiedyś siedziałem nad tym tematem z kumplem i prawidłowość jest b. wyraźna..
Niestety.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
-
- 2500...3124 posty
Znalazłem dwa optymistyczne wyjątki:frycz pisze:Broń Boże nie chodzi tu o spisek.![]()
Na ost. 10 skala radia Norweskiego.. Warszawa jest 2x (raz z błędem)
Niestety.
Napis Warschau ma mój Nordmende Tannhauser

i Grundig 3012
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 1875...2499 postów
Czyli było różnie.Jedni nanosili na skalę inni nie.Pozdrawiam.
Ostania ska przedstawiona przez frycz'a - No polskie nazwy jak Posen, Kattowitz....
-
- 625...1249 postów
Witam.
No to zmontowałem radyjko. Ze skrzynki jestem niezadowolony, bo ją "odświeżyłem" a mogłem poprosić naszego Kolegę o pomoc. No cóż... Mam nauczkę.. Całą obudowę wzmocniłem od wewnątrz żywicami. W zasadzie zawsze tak robię. Teraz est OK. Tkanina wyprana, głośniki solidnie zamontowane. Wszystko rozebrałem, wyczyściłem, nasmarowałem itp. Samo radio ponaprawiałem, ile mogłem bez schematu. Zmieniłem kabel, dodałem jak zwykle
filtr sieciowy, naprawiłem moduł zmiany zakresów. Zrobiłem od nowa napęd skali, ale jeszcze poprawię.
Niesamowicie czytelny montaż, ten cały moduł odkręca się na 4 śrubkach. Wymieniłem EM34 na 6P5C bo 3x tańsza, a to 10 min. lutowania. Łebki skalówek zamalowałem na biało dzięki czemu skala jest oświetlona równomiernie.D tej pory jasne punkty żarówek "przebijały" przez skalę. Dorobiłem spód, który okleiłem folią. Kropla dziegciu; potencjometr podłączyłem odwrotnie, (ciszej głośniej) ale ze radio wyłącza się przez pociągnięcie/wciśnięcie gałki to nie ma problemu. No i na długich i średnich jest odbiór kiepski, ale na LOCAL odbiera Warszawę. Kiepsko.
A Teraz? Teraz sama radość!!
Radio na krótkich gra cudownie!! Na kawałku drutu. A jak podłączyłem porządny dipol, to... zakłócenia ustały no i odbiór jest wspaniały!
Na krótkich to szaleństwo! Rosjanie Francuzi i Chińczycy mają tak mocne stacje że leci bez szumu jak UKF! Teraz leci koncert klarnetowy, na Rosyjskiej stacji.
Takie radio w 1958 roku to musiało robić wrażenie jak teraz...No sam nie wiem co...
Porobię filmiki i wrzucę na YT.
No to zmontowałem radyjko. Ze skrzynki jestem niezadowolony, bo ją "odświeżyłem" a mogłem poprosić naszego Kolegę o pomoc. No cóż... Mam nauczkę.. Całą obudowę wzmocniłem od wewnątrz żywicami. W zasadzie zawsze tak robię. Teraz est OK. Tkanina wyprana, głośniki solidnie zamontowane. Wszystko rozebrałem, wyczyściłem, nasmarowałem itp. Samo radio ponaprawiałem, ile mogłem bez schematu. Zmieniłem kabel, dodałem jak zwykle

Niesamowicie czytelny montaż, ten cały moduł odkręca się na 4 śrubkach. Wymieniłem EM34 na 6P5C bo 3x tańsza, a to 10 min. lutowania. Łebki skalówek zamalowałem na biało dzięki czemu skala jest oświetlona równomiernie.D tej pory jasne punkty żarówek "przebijały" przez skalę. Dorobiłem spód, który okleiłem folią. Kropla dziegciu; potencjometr podłączyłem odwrotnie, (ciszej głośniej) ale ze radio wyłącza się przez pociągnięcie/wciśnięcie gałki to nie ma problemu. No i na długich i średnich jest odbiór kiepski, ale na LOCAL odbiera Warszawę. Kiepsko.
A Teraz? Teraz sama radość!!

Radio na krótkich gra cudownie!! Na kawałku drutu. A jak podłączyłem porządny dipol, to... zakłócenia ustały no i odbiór jest wspaniały!
Na krótkich to szaleństwo! Rosjanie Francuzi i Chińczycy mają tak mocne stacje że leci bez szumu jak UKF! Teraz leci koncert klarnetowy, na Rosyjskiej stacji.
Takie radio w 1958 roku to musiało robić wrażenie jak teraz...No sam nie wiem co...
Porobię filmiki i wrzucę na YT.
Ostatnio zmieniony sob, 17 kwietnia 2010, 14:47 przez frycz, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert SP5RF
-
- 250...374 postów
I Ty chcesz powiedzieć że skala 6 francuska jest?frycz pisze: Skale 4-8 skale francuskie przed i powojenne - Warszawa jest! I nawet nie przeszkadza bliskość Luxemburga (skala 4).
Na ost. 10 skala radia Norweskiego.. Warszawa jest 2x (raz z błędem)

-
- 6250...9374 posty
Piękne cacuszko...
Na DŁ i ŚR możesz mieć rozregulowane obwody wejściowe albo heterodynę dlatego cicho odbiera. Spróbuj podstroić rdzeniami i trymerkami.
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Filmik wrzuciłem. http://www.youtube.com/watch?v=o63rD0DpWG4
Niestety kamerka w aparacie nie oddaje brzmienia tego radia nawet w połowie.
Dwa głośniki zwrotnica (zwrotnica - nie kondensatorek) i 5 pozycyjna regulacja tonu i trzy pozycyjna regulacja basów (!) . Ciekawy jest zakres 17-30 MHz oznaczony jako U.K. Wczoraj słuchałem CB -radio.
Marcin K , dopieszczę to radio ale jak zdobędę schemat. W ostateczności przysiądę i go odrysuje, choć ciągle szukam serwisówki.
niexie2 , oczywiście to pomyłka
, wrzuciłem foty do jednego wora, czytaj, folderu.
Niestety kamerka w aparacie nie oddaje brzmienia tego radia nawet w połowie.

Dwa głośniki zwrotnica (zwrotnica - nie kondensatorek) i 5 pozycyjna regulacja tonu i trzy pozycyjna regulacja basów (!) . Ciekawy jest zakres 17-30 MHz oznaczony jako U.K. Wczoraj słuchałem CB -radio.

Robert SP5RF
-
- 625...1249 postów
Marcin K. pisze:Piękne cacuszko...Na DŁ i ŚR możesz mieć rozregulowane obwody wejściowe albo heterodynę dlatego cicho odbiera. Spróbuj podstroić rdzeniami i trymerkami.
Pozdrawiam!
No więc nie wytrzymałem i zestroiłem. Długie -pierwsza klasa! Trzeba było ruszyć rdzeniem heterodyny. Zestroiłem zakres amatorski 3,5 MHz ale jakby brakuje indukcyjności w rdzeniu. Poradziłem sobie tak jak na (foto 1) doklejając Poxipolem rdzeń z Libry i już jest "prawie" dobrze, bo brakuje mi "już" tylko ok 200 kHz

Teraz radio gra na długich i jestem zachwycony!!

Pozdr!
Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
Zamiast doklejać rdzenie ,sprawdziłbym,wymienił,kondensatory podłączone równolegle do tych cewek.Pozdrawiam.
-
- 625...1249 postów
Takie doklejanie wydało mi się najmniej inwazyjne. Nie chcę w radiu nic zmieniać. Muszę przemyśleć sprawę, ale chyba zrobię tak że dolutuję na sztywnych drutach ze srebrzanki takie miniaturowe trymerki. Wtedy zakończę strojenie. No i muszę zrobić mosiężny stroik.TELEWIZOREK52 pisze:Zamiast doklejać rdzenie ,sprawdziłbym,wymienił,kondensatory podłączone równolegle do tych cewek.Pozdrawiam.

Robert SP5RF
-
- 250...374 postów
Trzy minuty przyjemnościfrycz pisze:Filmik wrzuciłem. http://www.youtube.com/watch?v=o63rD0DpWG4
Niestety kamerka w aparacie nie oddaje brzmienia tego radia nawet w połowie.![]()

A antenkę to jaka Kolega ma?

I co robi ten klawisz lokal? Zmniejsza czułość czy jest to dodatkowy obwód poprawiający selektywność?