wzmacniacz na 6F12P
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
wzmacniacz na 6F12P
postanowiłem zbudować wzmacniacz na lampie 6f12p
Schemat zaprojektowałem sam, układ został złożony i nie działa w ogóle (absolutnie nic nie słychać w głośniku.
Wiem ze schemat musi być zły dlatego wystawiam go do oceny i poprawy
Schemat zaprojektowałem sam, układ został złożony i nie działa w ogóle (absolutnie nic nie słychać w głośniku.
Wiem ze schemat musi być zły dlatego wystawiam go do oceny i poprawy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
Re: wzmacniacz na 6F12P
Prawie dobrze, ale brakuje rezystora kilkase kR od siatki pierwszej pentody do masy. (EDIT: triody też)
BTW, to jest pytanie nadające się do działu dla początkujących.
BTW, to jest pytanie nadające się do działu dla początkujących.
Ostatnio zmieniony pn, 12 kwietnia 2010, 09:32 przez jethrotull, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 6250...9374 posty
Jedno pytanie: jakim cudem masz 300V na anodzie pentody przy 250V z zasilacza na trafie głośnikowym?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
dokonałem poprawek zgodnie z radami układ działa 
Mankament jest podobny do moich pozostałych układów: gra bardzo cicho i trzeba naprawdę dużego sygnału żeby go wysterować. Zmieniłem nawet trafo głośnikowe z rosyjskiego niewiadomego pochodzenia ani zastosowania na trafo które współpracowało z ECL82 (dzięki komornik12
)

Mankament jest podobny do moich pozostałych układów: gra bardzo cicho i trzeba naprawdę dużego sygnału żeby go wysterować. Zmieniłem nawet trafo głośnikowe z rosyjskiego niewiadomego pochodzenia ani zastosowania na trafo które współpracowało z ECL82 (dzięki komornik12

więc proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działujethrotull pisze:to jest pytanie nadające się do działu dla początkujących.

Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
Skąd pomysł, by zasilanie stopnia sterującego brać z anody lampy mocy?
-
- 625...1249 postów
IMO to tylko błąd na schemacie, przy podstawce jest dobrze polutowane.
Ra triody (złożony z dwóch rezystorów) jest połczony do resytora S2.
Pozdrawiam
Matizz
Ra triody (złożony z dwóch rezystorów) jest połczony do resytora S2.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 375...499 postów
racja, źle narysowałem 
Myślę jeszcze jednego stopnia przedwzmacniacza na lampie 6N2P (druga połówka tej lampy może być w drugim kanale)

Myślę jeszcze jednego stopnia przedwzmacniacza na lampie 6N2P (druga połówka tej lampy może być w drugim kanale)
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
Raczej nie warto. Ten układ powinien się dać wysterować łatwo (np. z decka CD, karty dźwiekowej itp.). Jeśli działa słabo, proponuję na początek obmierzyć co i jak (punkty pracy obu lamp, amplituda sygnału za pierwszym stopniem), może jeszcze trzeba trochę podłubać.
-
- 6250...9374 posty
Ten rezystorek w anodzie triody nie za mały, może lepiej 150-200k, w katodzie pentody też taki jak w zastosowaniu EL84, też chyba za mały?
-
- 375...499 postów
Mam chyba krasnoludki w domu 
dziś podłączyłem wzmak i jak ryknął że prawie z krzesła spadłem
nie dokonałem żadnych przeróbek mimo to gra głośniej ale... ale w zamian zbieram chyba wszystkie mikrofalówki z osiedla. Zależnie od ustawienia potencjiometra są mniej lub bardziej słyszalne (czasem wręcz zabójcze).
To jest przy podłączeniu odtwarzacza mp3, kiedy podłączyłem podeń gitarę miałem od razu niekontrolowany fuzz
szczerze powiedziawszy nie to chciałem osiągnąć...
pomierzyłem napięcia, wydaje mi się że jest za niskie na anodzie triody

dziś podłączyłem wzmak i jak ryknął że prawie z krzesła spadłem

nie dokonałem żadnych przeróbek mimo to gra głośniej ale... ale w zamian zbieram chyba wszystkie mikrofalówki z osiedla. Zależnie od ustawienia potencjiometra są mniej lub bardziej słyszalne (czasem wręcz zabójcze).
To jest przy podłączeniu odtwarzacza mp3, kiedy podłączyłem podeń gitarę miałem od razu niekontrolowany fuzz

szczerze powiedziawszy nie to chciałem osiągnąć...
pomierzyłem napięcia, wydaje mi się że jest za niskie na anodzie triody
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
Na anodzie triody raczej dobre (też zależy co się chce osiągnąć - ale jak już to raczej jeszcze za wysokie). Ale mnie bardziej interesuje katoda pentody, oraz napięcie zmienne na anodzie triody.
Kilka usprawnień można by spróbować zrobić - zmniejszyć kondensatory sprzęgające co najmniej 10x, zastosować osobny filtr napięcia zasilającego S2, ale przede wszystkim dobrze poekranować wszystko (metalowa obudowa).
Aha, umasienie jednego końca uzwojenia wtórnego TG na pewno nie zaszkodzi.
"Niekontrolowany fuzz" może być wynikiem wzbudzenia, dodaj jakieś małe kondensatory od siatek sterujących do masy (np. po 100p). Nie masz też żadnych rezystorów antyparazytowych na tych siatkach.
Ogólnie, ta lampa uwielbia się wzbudzać. Co byś na niej nie robił, zwykle wychodzi syntezator
Kilka usprawnień można by spróbować zrobić - zmniejszyć kondensatory sprzęgające co najmniej 10x, zastosować osobny filtr napięcia zasilającego S2, ale przede wszystkim dobrze poekranować wszystko (metalowa obudowa).
Aha, umasienie jednego końca uzwojenia wtórnego TG na pewno nie zaszkodzi.
"Niekontrolowany fuzz" może być wynikiem wzbudzenia, dodaj jakieś małe kondensatory od siatek sterujących do masy (np. po 100p). Nie masz też żadnych rezystorów antyparazytowych na tych siatkach.
Ogólnie, ta lampa uwielbia się wzbudzać. Co byś na niej nie robił, zwykle wychodzi syntezator

-
- 375...499 postów
rozrysowałem schemat według Waszych rad, proszę o analizę i ewentualne poprawki 

co to są rezystory antyparazytowe? i czym jest antyparazycja (chyba tak to sie odmienia) ?jethrotull pisze:Nie masz też żadnych rezystorów antyparazytowych na tych siatkach.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 625...1249 postów
Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę i jest:
viewtopic.php?f=8&t=1319
Kondensatory w katodach mogłyby być większe.
Pozdrawiam
Matizz
viewtopic.php?f=8&t=1319
Kondensatory w katodach mogłyby być większe.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 3125...6249 postów
Parazyt to dawna nazwa pasożyta, rezystor antyparazytowy uniemozliwia powstanie pasożytniczych oscylacji (drgań, wzbudzeń).matmax426 pisze: co to są rezystory antyparazytowe?