Ninja pisze:Informację wyczytałem z książki:
E.Rodenhuis "Valves for audio frequency amplifiers" wydanej przez Philips Technical Library w 1954roku. Opis dotyczy, jak wspomniałem lampy ECC40.
Jak rozumiem z przesłania ukrytego w poście głoszona teoria jest raczej naciągana .
Nie wyrzucaj tej książki - nie jest zła, twierdzenie wygłaszane przez autora - uzasadnione. Szkoda, że rzadko przytacza uzasadnienia (książka bardzo by zyskała pod względem dydaktycznym), ale taką "książki kucharskiej" przyjął konwencję.
Wprawdzie moje pytanie nie dotyczyło bezpośrednio głównego wątku, ale przy okazji udało mi się wyjaśnić moje wątpliwości. Dziękuję wszystkim za przekazane informacje i wskazówki.
Wracajac do glownego tematu. Powrocilem do zrodla pradowego. Sopien na samym wejsciu to prosty stopien triodowy na ECC83 jak w konstrukcji bedacej wzorem. Pierwsze odczucie to jakby zmniejszenie wysterowania lamp mocy. Wczesniej zaczyna znieksztalcac. W ukladzi z rezystorem w katodzie jest plynniejsze przejscie do slyszlanych zniksztalcen. Owszem to tylko subiektywne odczucie.
Trudno powiedziec czy zrodlo pradowe wyksponowalo roznice pomiedzy lampami ECL86?. A moze jakis inny efekt uboczny. Parametry zrodla pradowego - rezystor w obwodzi siatki g2 - 680k polaczony z zasilanie inwertera. Rezystor w katodzie - 4k7. Siatka g1 do masy. Prad okolo 0,77mA. Niewiele wiecej niz w pierwowzorze, ale za to w tym ukaldzi ejest wieksze napiecia zasilania inwertera - nie 250V a wyszlo 290V. Ponadto poetencjal siatek triod inwertera wypadl na poziomie 108V.
Siatka druga zblokowana kondesatorem 470n. Wiekszy zaczyna pojawiac sie przydzwiek (petle masy ....), mniesze np. 180n - slyszalne mikrofonowanie po stuknieciu srubokretem w lampe. Przy 470n nie slychac mikrofowania przy dosc silnym udzerzniau w banke lampy EF80.
Podaje link: http://www.cidernet.pl/~ecc/start.php3?ID=9
Ciekawe toto. Owszme wady to wpsolbieznosc potencjometru sprzezonego, identycznosc lamp itd. Ale pomysl ciekawy. Niespotykazy ze wzgledu na dodatkowa napiecia zasilania wieksze o okolo30% niz napiecie anodowe lamp mocy.