PP na ECL86

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jasiu

Re: lampy podwójne

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Ninja pisze:Informację wyczytałem z książki:
E.Rodenhuis "Valves for audio frequency amplifiers" wydanej przez Philips Technical Library w 1954roku. Opis dotyczy, jak wspomniałem lampy ECC40.
Jak rozumiem z przesłania ukrytego w poście głoszona teoria jest raczej naciągana :wink: .
Nie wyrzucaj tej książki - nie jest zła, twierdzenie wygłaszane przez autora - uzasadnione. Szkoda, że rzadko przytacza uzasadnienia (książka bardzo by zyskała pod względem dydaktycznym), ale taką "książki kucharskiej" przyjął konwencję.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

lampy podwójne

Post autor: Ninja »

Wprawdzie moje pytanie nie dotyczyło bezpośrednio głównego wątku, ale przy okazji udało mi się wyjaśnić moje wątpliwości. Dziękuję wszystkim za przekazane informacje i wskazówki.
_idu

Zrodlo pradowe come-back......

Post autor: _idu »

Wracajac do glownego tematu. Powrocilem do zrodla pradowego. Sopien na samym wejsciu to prosty stopien triodowy na ECC83 jak w konstrukcji bedacej wzorem. Pierwsze odczucie to jakby zmniejszenie wysterowania lamp mocy. Wczesniej zaczyna znieksztalcac. W ukladzi z rezystorem w katodzie jest plynniejsze przejscie do slyszlanych zniksztalcen. Owszem to tylko subiektywne odczucie.

Trudno powiedziec czy zrodlo pradowe wyksponowalo roznice pomiedzy lampami ECL86?. A moze jakis inny efekt uboczny. Parametry zrodla pradowego - rezystor w obwodzi siatki g2 - 680k polaczony z zasilanie inwertera. Rezystor w katodzie - 4k7. Siatka g1 do masy. Prad okolo 0,77mA. Niewiele wiecej niz w pierwowzorze, ale za to w tym ukaldzi ejest wieksze napiecia zasilania inwertera - nie 250V a wyszlo 290V. Ponadto poetencjal siatek triod inwertera wypadl na poziomie 108V.
Siatka druga zblokowana kondesatorem 470n. Wiekszy zaczyna pojawiac sie przydzwiek (petle masy ....), mniesze np. 180n - slyszalne mikrofonowanie po stuknieciu srubokretem w lampe. Przy 470n nie slychac mikrofowania przy dosc silnym udzerzniau w banke lampy EF80.
_idu

Plynna regulacja - Pentoda -> UL -> "Trioda"

Post autor: _idu »

Podaje link: http://www.cidernet.pl/~ecc/start.php3?ID=9
Ciekawe toto. Owszme wady to wpsolbieznosc potencjometru sprzezonego, identycznosc lamp itd. Ale pomysl ciekawy. Niespotykazy ze wzgledu na dodatkowa napiecia zasilania wieksze o okolo30% niz napiecie anodowe lamp mocy.

Prosze o komentarze. Licze na kolege Jasia.