Kilka pytań na temat Pioniera U2

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów

Kilka pytań na temat Pioniera U2

Post autor: Leon »

Dzisiaj od Babci dostałem Piornierka U2 i mam kilka pytań na jego temat, bo instrukcji żadnej nie ma

1 W jakim roku te cuda były produkowane?
2 W okolicach lampy prostowniczej jest brązowe kółko z napisem 125V 220V SII. Z drugiej strony są bolce podobne do lamp z cokołem loktalowym i można to wsadzić dowolnie obrócone. Do czego to służy?
3 W obudowie są wyjścia Z i A (chyba, nieczytelne). Co to?
4 Jakie zakresy obsługuje Pionier U2?
5 Lampa UY1N jest przepalona. Ile mniej więcej będzie kosztować nowa?
6 Mój model ma ciemną obudowę z jakiegoś plastiku, a gdzieś widziałem zdjęcie na którym U2 wyglądał, jakby był w obudowie z jasnego drewna. Czy były różne wersje kolorystyczne czy tamtem egzemplarz został jakoś przemalowany? I w jaki sposób?

To by było na tyle ;) Jak będę miał jeszcze jakieś wątpliwości przy remoncie tego sprzętu to zapytam.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 15:55 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

ad.2 brązowe kółko - przełącznik napięcia zasilania.Włączysz w złęj
pozycji popalisz lampy
ad.3 antena i ziemia
ad.4 długie,średnie,krótkie - o ile pamietam na skali jest podawana długość
fali w metrach
ad.6 gdzieś u mnie w piwnicy stoi U2 w drewnianej
Ostatnio zmieniony czw, 28 kwietnia 2005, 20:30 przez staszeks, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Kilka pytań na temat Pioniera U2

Post autor: jdubowski »

Leon pisze:1 W jakim roku te cuda były produkowane?
Przełom lat 40-tych i 50-tych ubiegłego wieku.
Leon pisze:2 W okolicach lampy prostowniczej jest brązowe kółko z napisem 125V 220V SII. Z drugiej strony są bolce podobne do lamp z cokołem loktalowym i można to wsadzić dowolnie obrócone. Do czego to służy?
To przełącznik napięcia zasilania.
Leon pisze:3 W obudowie są wyjścia Z i A (chyba, nieczytelne). Co to?
Gniazda anteny i uziemienia.
Leon pisze:4 Jakie zakresy obsługuje Pionier U2?
Popatrz na skalę - długie, średnie, krótkie.
Leon pisze:5 Lampa UY1N jest przepalona. Ile mniej więcej będzie kosztować nowa?
Zobacz na Allegro...
Leon pisze:6 Mój model ma ciemną obudowę z jakiegoś plastiku, a gdzieś widziałem zdjęcie na którym U2 wyglądał, jakby był w obudowie z jasnego drewna. Czy były różne wersje kolorystyczne czy tamtem egzemplarz został jakoś przemalowany? I w jaki sposób?.
Były egzemplarze w skrzynce drewnianej, skrzynek bakelitowych nie malowano.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Kilka pytań na temat Pioniera U2

Post autor: tszczesn »

Leon pisze: 1 W jakim roku te cuda były produkowane?
2 W okolicach lampy prostowniczej jest brązowe kółko z napisem 125V 220V SII. Z drugiej strony są bolce podobne do lamp z cokołem loktalowym i można to wsadzić dowolnie obrócone. Do czego to służy?
3 W obudowie są wyjścia Z i A (chyba, nieczytelne). Co to?
4 Jakie zakresy obsługuje Pionier U2?
5 Lampa UY1N jest przepalona. Ile mniej więcej będzie kosztować nowa?
6 Mój model ma ciemną obudowę z jakiegoś plastiku, a gdzieś widziałem zdjęcie na którym U2 wyglądał, jakby był w obudowie z jasnego drewna. Czy były różne wersje kolorystyczne czy tamtem egzemplarz został jakoś przemalowany? I w jaki sposób?
Na większość pytań już masz odpowiedź, dodam jesczze tylko, że Pinierów było mnóstwo wersji (a były jeszcze Mazury - prawie jak pionoer, ale na lampach E). UY1N to 10 - 20zł, a na bazarach pewnie da się i za 2zł kupić, to popularna lampa. Skrzynka jest z bakelitu, były też drewaniane. W sumie wersji skrzynek było chyba z kilkanaście (i bakelitoeych i drewanianych, drewanianych było więcej). Radio obsługuje fale długie, średnie i krótkie (kawałek), do pracy potrzebuje zewnętrznej anteny wpiętej do gniazdka 'A' - przynajmniej metr drutu, im więcej tym lepiej. Antena rozpięta na zewnątzr budynku pozwoli odebrać mnóstwo stacji na falach śrenich i krótkich (głównie wieczorem), a nawet kilka na długich
wp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: wp »

Przygotowując pioniery do rozdania wnukom zrobiłem też dla nich ściągę ;)

>> 1 W jakim roku te cuda były produkowane?
http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=47

>> 2 W okolicach lampy prostowniczej jest brązowe kółko z napisem 125V 220V SII. Z drugiej strony są bolce podobne do lamp z cokołem loktalowym i można to wsadzić dowolnie obrócone. Do czego to służy?
http://www.oldradio.pl/?page_id=8

>>6 Mój model ma ciemną obudowę z jakiegoś plastiku, a gdzieś widziałem zdjęcie na którym U2 wyglądał, jakby był w obudowie z jasnego drewna. Czy były różne wersje kolorystyczne czy tamtem egzemplarz został jakoś przemalowany? I w jaki sposób?
http://www.oldradio.pl/?page_id=5

Odpowiedzi na pozostałe pytania były raczej wyczerpujace temat. Na te też były, ale nigdy za dużo wiedzy :)
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów

Dziękuję za odpowiedzi i ogłaszam, że stałem się szczęśliwym posiadaczem sprawnego Pioniera U2! Wymieniłem parę rzeczy, przeszyściłem (biurka do dziś nie mogą domyć :D ), ale jeszcze zainstaluje jakieś diody zamiast żarówek do podświetlania tego cudnego monitora :)

Co prawda jeszcze nie odebrałem żadnej fali (Zrobiłem antenę z kabla koncentrycznego, tak że drut sygnałowy podłączyłem do A, a ekran do Z i nie działa na żadnym zakresie. Tylko sobie szumi.), ale będę dzisiaj próbował z druten na dachu, a Z podłączę do piorunochronu :)

Jakie stacje jeszcze grają na pionierkowych falach?
wp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: wp »

Leon pisze:... ale jeszcze zainstaluje jakieś diody zamiast żarówek do podświetlania tego cudnego monitora :)
Ostudź swoje barbarzyńskie zamiary! Po pierwsze - diody w Pionierze to profanacja, po drugie - żarówki spełniają tam określone zadania, m.in. bezpieczników.
Leon pisze:Jakie stacje jeszcze grają na pionierkowych falach?
wykazy stacji: http://oldradio.pl/index.php?page_id=15

Zacznij od poszukania na falach długich Programu I Polskiego Radia z Solca Kujawskiego (tzw. Warszawa I). Jest to na fali 1333m, czyli 225 kHz.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 15:56 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A teraz chciałbym się przyznać bo sumienie mnie gryzie. Takiego pioniera w obudowie DR6 miała kiedyś moja babcia. Miała, bo wnusio czyli ja rozwaliłem je w drobny mak jak miałem jakieś 15lat. Jedyne co zostało po tym radiu to chyba gałki - gdzieś ostatnio widziałem na strychu - może ktoś chce? jest mi jakoś smutno.... hlip hlip. :cry:
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów

Pojawił się problem z anteną. Nie wiem czy jestem takim palantem, że nie potrafię anteny podłączyć, czy coś jeszcze muszę wymienić, czy to radio po prostu tak ma.

Kupiłem 20 metrów miedzianego drutu. Wyjście Z podłączyłem do kaloryfera 2 metrami, a A złączyłem pozostałymi 18 z równoległą barierką na balkonie półtoradalej. Efekt - znalazłem 3 stacje na krótkich i jedną na średnich. Wszystkie tak buczą, że trudno słuchać. Próbowałem odłączać kaloryref i/lub barierkę i raz jest ciszej, raz głośniej, ale zawsze jakość jest niezadowalająca.

Dokładniej, znalazłem Radio Rosija na krótkich 31m, Radio Austria KR49, coś nieokreślonego na KR42 i jak wspomniałem jedną na średnich, ale nie wiem co to było. Ktoś pisał, że jest dużo stacji a ja włąsciwie nic nie mam.

Czy podłączam źle tą anteną czy coś innego jest nie tak? Już dwa dni się z tym męcze
Ósmego dnia Bóg stworzył lampy i lampomaniaków :)
Moja strona z opowiadaniami http://narrator.up.pl
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Leon pisze:Ktoś pisał, że jest dużo stacji a ja włąsciwie nic nie mam.

Czy podłączam źle tą anteną czy coś innego jest nie tak? Już dwa dni się z tym męcze
Zapewne radio jest soldinie rozstrojone, a mozliwe, że kondensaotry mikowe (najpewniej w obwodach p.cz.) są uszkodzone - mika lubiła pękać. To oznacza, że radio ma małą czułość. W sytuacji gdy cokolwiek złapiesz spróbuj _lekko_ poruszyć rzdeniami w filtrze p.cz. (niemagnetycznym wkrętakiem) i zobacz czy się coś zmienia na lepsze. Zapewne tak - oznacza to własnie rozstrojenie, do poprawnego zestrojenia p.cz. jest potrzebny generator sygnałowy.

Gdy go nie masz to możesz próbować stroić tymi rdzeniami metodą 'na ucho' - na maksimum głośności, ale to wcale nie oznacza, że to będzie dobre zestrojenie. Do tego zapewne masz rosztrojoną heterodynę i obwody wejściowe - to też może skutecznie likwidowac odbiór, szczególnie na falach długich i średnich. Tego już bez generatora (a i częstościomierz by się przydał) nie zestroisz.

A za buczenie zapewne są odpowiedziałne wyschnięte elektrolity
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów

Przeszukałm mniej lub bardziej fachowe źródła na ten temat (strony na oldradio.pl) doszedłem do takich wniosków:
- Selektywność jest w porządku. Rozróżniłem dwie sąsiadujące ze sobą stacje na falach krótkich kręcąc kółkiem o ułamek stopnia
- Wzmocnienie jest beznadziejne, ledwo co słychać. Jednak dwa razy (wczoraj w nocy i raz koło szóstej) coś się stało i radio dawało czadu jak moja nowa wieża. Po wyłączeniu nie zmieniałem fali, a gdy włączyłem ponownie, to po staremu, znowu ledwo co było słychać. Wykluczam, że coś może nie stykać - radia nawet palcem nie popchnąłem.

Co o tym sądzicie?
Ósmego dnia Bóg stworzył lampy i lampomaniaków :)
Moja strona z opowiadaniami http://narrator.up.pl
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Leon pisze:Przeszukałm mniej lub bardziej fachowe źródła na ten temat (strony na oldradio.pl) doszedłem do takich wniosków:
- Selektywność jest w porządku. Rozróżniłem dwie sąsiadujące ze sobą stacje na falach krótkich kręcąc kółkiem o ułamek stopnia
- Wzmocnienie jest beznadziejne, ledwo co słychać. Jednak dwa razy (wczoraj w nocy i raz koło szóstej) coś się stało i radio dawało czadu jak moja nowa wieża. Po wyłączeniu nie zmieniałem fali, a gdy włączyłem ponownie, to po staremu, znowu ledwo co było słychać. Wykluczam, że coś może nie stykać - radia nawet palcem nie popchnąłem.
Przeczyść dokładnie podstawki i przełącznik zakresów.

Pozdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

OTLamp to nie tem problem. Po prostu szlag trafia kondesatory w filtrach p.cz. jak również starzeją się rdzenie. Po prostu musisz radio zestroić wtedy bedzie napra3wde miało porządną czułość

Kondesatory mikowe niestety zmieniają i to znacznie swoją pojemność.
Może się okazac że w filtrach pcz. będziesz je musiał wymienić!!!!.