chciałem podzielić się swoimi wrażeniami z budowy wzmacniacza SE na lampach 300B. Do opisu moich zmagań zachęcił mnie Pan Tomasz Szcześniak (któremu przy okazji jeszcze raz dziękują za rady i przejrzenie układu) Pomimo że wzmacniacz gra to jest jeszcze kilka rzeczy do zrobienia.
Na chwilę obecną główny problem to przydźwięk i pojawiające się co jakiś czas trzaski w głośniku.
Ale od początku:
Jako że jest to mój pierwszy wzmacniacz, w dodatku posiadam skromną wiedzę elektroniczną, to do budowy wybrałem projekt który był jednym z lepiej opisanych. Moim zdaniem jest to wersja ze strony angela.com. W sumie nie wiele się różni od innych tego typu konstrukcji (najlepsze zestawienie projektów znalazłem w wątku gsmoka viewtopic.php?f=8&t=5700&start=0) ale jest to jeden z dokładniejszych opisów ze zdjęciami.
Wzmacniacz budowałem bardzo zachowawczo - w zasadzie skopiowałem dokładnie projekt, mając nadzieję że uniknę przydźwięków i innych kłopotów (jak widać nieuzasadnioną).
Poniżej zamieszczam schemat który przerysowałem, oryginał jest tutaj: http://angela.com/angelamodel91amplifier.aspx
Z założenia żarzenie miało być prądem przemiennym, jednak po zmontowaniu i odpaleniu pojawił się brum. Po dokręceniu potencjometrem do symetryzacji na wyjściu było 10mV. Wydawało się że da radę przeżyć ale to jest jednak za głośno. Za radą Pana Tomasza poprowadziłem jeszcze raz masę ale tym razem klasycznie w gwiazdę. Przyniosło to efekt w postaci sporej redukcji przydźwięku, szczerze mówiąc byłem zaskoczony bo wydawało mi się że przydźwięk głównie pochodzi od zmiennego napięcia żarzenia. Następnie wyprostowałem napięcie na 6SJ7 (jak na schemacie). Ta zmiana, jeżeli zmniejszyła przydźwięk, to minimalnie. Pomiar na przystawce oscyloskopowej wskazuje teraz ok 5mV (jak uda mi się znaleźć jakiś normalny oscyloskop to zmierzę jeszcze raz). To co napisałem odnosi się do lewego kanału.
Jeśli chodzi o prawy kanał to mam zamiar porównać w jakim stopniu poszczególnie działania będą wpływały na poziom brumu. Na teraz, po poprowadzeniu masy w gwiazdę przystawka pokazuje na wyjściu 8mV. Jak wyprostuje napięcie w prawym monobloku to zmierzę ponownie poziom przydźwięku.
cdn.
na dzisiaj kończę bo późno

Piotrek.