Dziwne urządzenie lampowe-może jest do tego schemat?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziwne urządzenie lampowe-może jest do tego schemat?

Post autor: KaW »

Otrzymałem do naprawy urządzenie jak na obrazkach .Jest trochę zdewastowane -po jakięjś naprawie wypłynęłło syciwo
z uzwojenia trafo sieć. Lampy EL81 -2szt. Jedna zużyta w 30% .druga bdb.
Zasilanie poprzez dławiki .Widać jakieś przeróbki .
Nie ma prostownika ani kondensatorów elektrolitycznych .
Zasilanie prądem przemiennym z uzw. wtórnego transf,sieciowego.
Potrzebny jest schemat aby posprawdzac stan tego urządzenia.
Lampy połączone są tutaj równolegle.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 8 kwietnia 2010, 23:43 przez KaW, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Dziwne urządzenie lampowe-może jest do tego schemat?

Post autor: Wojtek »

Ciekawe - najprawdopodobniej jest to urządzenie służące w jakiś sposób medycynie bo takie urządzenia produkował również dawniej Famed bodajże od lat pięćdziesiatych. Tak mnie zintrygowałeś, że zapytałem o to u źródła, ciekawe czy jakieś informacje dostanę.
Wojtek
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

I ciekawe jaką ma nazwę . Pierwsza litera to: "L... " .Te dławiki na wykałaczkach to tylko do pokazania włożyłem ...
W tym co dostałem były w blasze śruby długie do drewna mocująće te dławiki -całość była połączona elektrycznie -
ale ostatni był ten żółty DŁAWIK /te parę zwojów /...jakiś elektryk to naprawiał -i zrobił co mógł najlepiej /jak umiał/-czyli popsuł.

Pani kosmetyczka ma sporo lat i ma być sprawne to urządzenie na 8-go kwietnia -bo przyjeżdza jej znajoma z W-wy i bedą coś usuwać .
Ostatnio zmieniony pt, 26 marca 2010, 09:44 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

KaW pisze:Lampy połączone są tutaj równolegle.
Może "prawie" równolegle? Te 3000kc/s sugeruje jakiś generator... W multiwibratorze lampy mogą wyglądać na połączone równolegle.
Tomek
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Bardzo dobre odpowiedzi..tu nie ma multiwibratora. Obciążeniem lamp ma być obw. rez. LC-przyłaczony do anod przez 5,6 nf /duze C niebieskie/.Natomiast zapoczątkowanie drgań ma ułatwić dławik -zasilający chyba anody lamp.
Jeszcze nie sprawdzałem stanu trafo i potencjometra regulacji mocy wyściowej.
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

To ustrojstwo służy chyba do usuwania kurzajek :mrgreen: Potraktowano mnie takim w wojsku.... Dzięki w.cz. zabieg odbywa się sprawnie i bezboleśnie, natomiast zapach jest średni. :twisted:
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Kosmetyczka? Usuwać? Może to aparat do depilacji przez elektrolizę?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
o-----c

Post autor: o-----c »

Nie wykluczone, że to diatermia krótkofalowa. Na tabliczce widać napis 3000kc/s = 3MHz, co sytuuje urządzenie w kategorii krótko/mikrofalowej. Pytanie, czy do zwykłej diatermii - leczenia stanów zapalnych (gł. stawy) za pomocą cieplnego efektu fal krótkich, czy też diatermia do usuwania pewnych schorzeń skórnych.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

W rozmowie z Panią ustalono ,że klientkom usuwa wszystko co potrzebują- w tym : kurzajki ,brodawczaki ...itp itd.
Wystarczy popatrzeć w katalog usług kosmetycznych-obszar zastosowań w.cz jest b. duży .
Ale schematu jeszcze nie narysowałem sobie.Jej pytanie dotyczyło też jakiejś konstrukcji uchwytu nozyka wymiennego
chirurgicznego -poniewaz i w tym ma doświadczenie -zastosowanie koagulacji tkanki przy drobnych wycinkach .Rekojeść powinna być z plastyku i chyba powinna się dać sterylizować w sterylizatorze./pod ciśnieniem -w temp. większej niż 100 -
ok. 15 min./.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

KaW pisze:W rozmowie z Panią ustalono ,że klientkom usuwa wszystko co potrzebują
Chyba czego nie potrzebują, mój znajomy ginekolog nazywa to wywoływaniem lub przywracaniem miesiączki...
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

:shock: No to jak naprawdę tym urządzeniem pani kosmetyczka będzie robiła jakieś zabiegi, to ja bym szerokim łukiem omijał ten gabinet. KaW co będzie jak jej to naprawisz, a ona sobie albo komuś innemu krzywde zrobi tym zabytkiem? Myślałem po pierwszym poście, że to jest temat na zasadzie ciekawostki i dotyczy raczej obiektu o chrakterze muzealnym. Może to jest skaza zawodowa ale na twoim miejscu odradziłbym tej pani stosowanie tego urządzenia.
Z tego co napisałeś urządzenie powinno być zaklasyfikowane jako aparat medyczny.
Wojtek
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

To coś o czym piszecie nazywa się koagulator i służy do przypalania, wycinania prądem ciała. :D Stosuje się je do dziś, teraz są laserowe. Ale napięciowe wciąż działają i są stosowane. :D
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Urządzenie nazywa się : LANCETRON i pod tym haslem GOOGLE daje wszystkie te info jakie podaliscie .Wszystkie one sa dobre.

To jest osoba wykształcona -posiada własciwa wiedze i kulturę-jest w pełni odpowiedzialna i zdaje sobie sprawe z tego co robi.

Ten zabytek nie jest az tak niebezpieczny -gorszy jest brud i brak higieny ogólnej i osobistej- co przy tych zajęciach jest bardzo przestrzegane.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

KaW pisze:To jest osoba wykształcona -posiada własciwa wiedze i kulturę-jest w pełni odpowiedzialna i zdaje sobie sprawe z tego co robi.

Ten zabytek nie jest az tak niebezpieczny -gorszy jest brud i brak higieny ogólnej i osobistej- co przy tych zajęciach jest bardzo przestrzegane.
Trudno z takim podejsciem polemizować. Wszystko jest fajnie dopoki nic sie nikomu nie stanie. Powiem tyle aparat od strony technicznej powinien spełnić te normy: PN-EN60601-1, PN-EN 60601-2-2 oraz normy z nimi powiązane. Sprawdzisz czy spełnia te normy i potwierdzisz to stosownym swiadectwem? Nie wiem kiedy to urządzenie było wypuszczone na rynek ale powinno mieć świadectwo dopuszczenia, kiedyś wydawał je COTM, teraz trzeba mieć potwierdzony znak CE.
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Przecież on to urządzenie naprawia a nie buduje! Może powinno się też z każdego naprawianego starszego telewizora odsysać lutowie, bo nie spełnia RoHS?
Tomek