Dziwne urządzenie lampowe-może jest do tego schemat?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Dziwne urządzenie lampowe-może jest do tego schemat?
Otrzymałem do naprawy urządzenie jak na obrazkach .Jest trochę zdewastowane -po jakięjś naprawie wypłynęłło syciwo
z uzwojenia trafo sieć. Lampy EL81 -2szt. Jedna zużyta w 30% .druga bdb.
Zasilanie poprzez dławiki .Widać jakieś przeróbki .
Nie ma prostownika ani kondensatorów elektrolitycznych .
Zasilanie prądem przemiennym z uzw. wtórnego transf,sieciowego.
Potrzebny jest schemat aby posprawdzac stan tego urządzenia.
Lampy połączone są tutaj równolegle.
z uzwojenia trafo sieć. Lampy EL81 -2szt. Jedna zużyta w 30% .druga bdb.
Zasilanie poprzez dławiki .Widać jakieś przeróbki .
Nie ma prostownika ani kondensatorów elektrolitycznych .
Zasilanie prądem przemiennym z uzw. wtórnego transf,sieciowego.
Potrzebny jest schemat aby posprawdzac stan tego urządzenia.
Lampy połączone są tutaj równolegle.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 8 kwietnia 2010, 23:43 przez KaW, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 625...1249 postów
Re: Dziwne urządzenie lampowe-może jest do tego schemat?
Ciekawe - najprawdopodobniej jest to urządzenie służące w jakiś sposób medycynie bo takie urządzenia produkował również dawniej Famed bodajże od lat pięćdziesiatych. Tak mnie zintrygowałeś, że zapytałem o to u źródła, ciekawe czy jakieś informacje dostanę.
Wojtek
-
- 625...1249 postów
I ciekawe jaką ma nazwę . Pierwsza litera to: "L... " .Te dławiki na wykałaczkach to tylko do pokazania włożyłem ...
W tym co dostałem były w blasze śruby długie do drewna mocująće te dławiki -całość była połączona elektrycznie -
ale ostatni był ten żółty DŁAWIK /te parę zwojów /...jakiś elektryk to naprawiał -i zrobił co mógł najlepiej /jak umiał/-czyli popsuł.
Pani kosmetyczka ma sporo lat i ma być sprawne to urządzenie na 8-go kwietnia -bo przyjeżdza jej znajoma z W-wy i bedą coś usuwać .
W tym co dostałem były w blasze śruby długie do drewna mocująće te dławiki -całość była połączona elektrycznie -
ale ostatni był ten żółty DŁAWIK /te parę zwojów /...jakiś elektryk to naprawiał -i zrobił co mógł najlepiej /jak umiał/-czyli popsuł.
Pani kosmetyczka ma sporo lat i ma być sprawne to urządzenie na 8-go kwietnia -bo przyjeżdza jej znajoma z W-wy i bedą coś usuwać .
Ostatnio zmieniony pt, 26 marca 2010, 09:44 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
Może "prawie" równolegle? Te 3000kc/s sugeruje jakiś generator... W multiwibratorze lampy mogą wyglądać na połączone równolegle.KaW pisze:Lampy połączone są tutaj równolegle.
Tomek
-
- 625...1249 postów
Bardzo dobre odpowiedzi..tu nie ma multiwibratora. Obciążeniem lamp ma być obw. rez. LC-przyłaczony do anod przez 5,6 nf /duze C niebieskie/.Natomiast zapoczątkowanie drgań ma ułatwić dławik -zasilający chyba anody lamp.
Jeszcze nie sprawdzałem stanu trafo i potencjometra regulacji mocy wyściowej.
Jeszcze nie sprawdzałem stanu trafo i potencjometra regulacji mocy wyściowej.
-
- 625...1249 postów
To ustrojstwo służy chyba do usuwania kurzajek
Potraktowano mnie takim w wojsku.... Dzięki w.cz. zabieg odbywa się sprawnie i bezboleśnie, natomiast zapach jest średni. 

Wojtek SQ2KRZ
-
- 2500...3124 posty
Kosmetyczka? Usuwać? Może to aparat do depilacji przez elektrolizę?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Nie wykluczone, że to diatermia krótkofalowa. Na tabliczce widać napis 3000kc/s = 3MHz, co sytuuje urządzenie w kategorii krótko/mikrofalowej. Pytanie, czy do zwykłej diatermii - leczenia stanów zapalnych (gł. stawy) za pomocą cieplnego efektu fal krótkich, czy też diatermia do usuwania pewnych schorzeń skórnych.
-
- 625...1249 postów
W rozmowie z Panią ustalono ,że klientkom usuwa wszystko co potrzebują- w tym : kurzajki ,brodawczaki ...itp itd.
Wystarczy popatrzeć w katalog usług kosmetycznych-obszar zastosowań w.cz jest b. duży .
Ale schematu jeszcze nie narysowałem sobie.Jej pytanie dotyczyło też jakiejś konstrukcji uchwytu nozyka wymiennego
chirurgicznego -poniewaz i w tym ma doświadczenie -zastosowanie koagulacji tkanki przy drobnych wycinkach .Rekojeść powinna być z plastyku i chyba powinna się dać sterylizować w sterylizatorze./pod ciśnieniem -w temp. większej niż 100 -
ok. 15 min./.
Wystarczy popatrzeć w katalog usług kosmetycznych-obszar zastosowań w.cz jest b. duży .
Ale schematu jeszcze nie narysowałem sobie.Jej pytanie dotyczyło też jakiejś konstrukcji uchwytu nozyka wymiennego
chirurgicznego -poniewaz i w tym ma doświadczenie -zastosowanie koagulacji tkanki przy drobnych wycinkach .Rekojeść powinna być z plastyku i chyba powinna się dać sterylizować w sterylizatorze./pod ciśnieniem -w temp. większej niż 100 -
ok. 15 min./.
-
- 6250...9374 posty
Chyba czego nie potrzebują, mój znajomy ginekolog nazywa to wywoływaniem lub przywracaniem miesiączki...KaW pisze:W rozmowie z Panią ustalono ,że klientkom usuwa wszystko co potrzebują
-
- 625...1249 postów

Z tego co napisałeś urządzenie powinno być zaklasyfikowane jako aparat medyczny.
Wojtek
-
- 500...624 posty
To coś o czym piszecie nazywa się koagulator i służy do przypalania, wycinania prądem ciała.
Stosuje się je do dziś, teraz są laserowe. Ale napięciowe wciąż działają i są stosowane. 

-
- 625...1249 postów
Urządzenie nazywa się : LANCETRON i pod tym haslem GOOGLE daje wszystkie te info jakie podaliscie .Wszystkie one sa dobre.
To jest osoba wykształcona -posiada własciwa wiedze i kulturę-jest w pełni odpowiedzialna i zdaje sobie sprawe z tego co robi.
Ten zabytek nie jest az tak niebezpieczny -gorszy jest brud i brak higieny ogólnej i osobistej- co przy tych zajęciach jest bardzo przestrzegane.
To jest osoba wykształcona -posiada własciwa wiedze i kulturę-jest w pełni odpowiedzialna i zdaje sobie sprawe z tego co robi.
Ten zabytek nie jest az tak niebezpieczny -gorszy jest brud i brak higieny ogólnej i osobistej- co przy tych zajęciach jest bardzo przestrzegane.
-
- 625...1249 postów
Trudno z takim podejsciem polemizować. Wszystko jest fajnie dopoki nic sie nikomu nie stanie. Powiem tyle aparat od strony technicznej powinien spełnić te normy: PN-EN60601-1, PN-EN 60601-2-2 oraz normy z nimi powiązane. Sprawdzisz czy spełnia te normy i potwierdzisz to stosownym swiadectwem? Nie wiem kiedy to urządzenie było wypuszczone na rynek ale powinno mieć świadectwo dopuszczenia, kiedyś wydawał je COTM, teraz trzeba mieć potwierdzony znak CE.KaW pisze:To jest osoba wykształcona -posiada własciwa wiedze i kulturę-jest w pełni odpowiedzialna i zdaje sobie sprawe z tego co robi.
Wojtek
-
- 1875...2499 postów
Przecież on to urządzenie naprawia a nie buduje! Może powinno się też z każdego naprawianego starszego telewizora odsysać lutowie, bo nie spełnia RoHS?
Tomek