Można zostawić heterodynę i zamiast wzmacniacza p.cz wstawić detektor reakcyjny
Można też dobudować drugi stopień przemiany sterujący bezpośrednio UBL21.
Futrzak, masz rację, na tych lampach żadnych wodotrysków się nie zrobi, to było pytanie retoryczne. Pragnę jednak doprowadzić do tego żeby każdy wbił sobie do głowy że Pionier typ I to model 6161 czyli poprostu Pionier I - 6161.
A teraz dane mojej Noteci / Pioniera (jest to najprawdopodobniej jeden z pierwszych egzeplarzy Pioniera I 6161)
Przekreślone "Noteć", napis "Pionier I" 6161 (a to zrobiła fabryka), nr 134949, skrzynka czarna lakierobejca z paseczkami złotymi, skala żółta (tak mówił człowiek, od którego to kupiłem - skalę umył /a ze śladów, które tam zostały potwierdzam - była żółta/), tkanina jak w Pionierze U2, głośnik okrągły, deska bejcowana (ta co na niej jest głośnik i trafo), zdjęcia tu http://www.aukcjoner.pl/gallery/001927986-.html#I1
Czyli zmiana (Noteć na Pionier I 6161) nastąpiła między numerami 125885 a a 134949 (bliżej tego drugiego).
Podejrzewam, że zrobili tego /Noteci/ około 10.000, mogę się oczywiście mylić.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Rodzaje tkanin stosowane w Pionierach, staram się chronologicznie, ale nie wiem czy dobrze wyjdzie:
1. Tkanina jak w Pionierze U2 - stosowana w Noteci
1.jpg
2. Gruba kratka
2.jpg
3. Gruba kratka, co 2 pasek złoty
3.jpg
4. Specyficzna - wzorek
4.jpg
5. Taka jak w innych, późniejszych radiach
5.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Był czas, przyszły chęci (hehe) i radyjko uruchomione Załączam zdjęcia chassis. Właściwie wystarczyło wymienić kabel sieciowy i naprawić trafo głośnikowe. Potrzeba jeszcze wymienić podstawkę UBL21 (połamana), ew. elektrolity, ale to już później. Brakuje jeszcze skali.
EDIT
Elektrolity już wymieniłem Za skalę dziękuję bardzo Fryczowi Podstawkę tak zostawię - nie przeszkadza. Jest zrobiona przeróbka - dodane wejście gramofonowe, ale zostawię to - przykład przeróbki dokonanej w epoce.
EDIT 2
Dodaję zdjęcia wnętrza radia.
Za skalę jeszcze raz bardzo dziękuję Fryczowi Jak będę mógł to jutro wstawię filmik.
Żartobliwie zapytam - czy był to film o Pioniero Noteći ? czy Notecio Pionierze? Z tego co usłyszałem to w Bydgoszczy da się jeszcze słuchać radia na AMie. Pozdrawiam.
Pioniero Noteci - Notecio Pionierze tak , ale drugiej części nie rozumiem - przecież to na AM - fale długie, Polskie Radio Jedynka - 225kHz - 1333m. Radyjko gra bez przeróbek (no może wejście gramofonowe, ale tu nie było wykorzystane), pod spodem nie ma żadnego chińskiego radyjka, wszystko oryginał, renowacja całkowicie kosher Na reszcie zakresów gra też bardzo ładnie. Zresztą bardzo blisko do nadajnika Polskiego Radia - w Solcu Kujawskim.
Dobre radio (Bethoven) parter starej kamienicy centrum W-wy 216 kHz Francuska stacja dobry odbiór 1-ka b dobry blokowisko z płyty Gocław wszystkie możliwe stasje na LW odbiór b dobry Grundig Satelit 400. Obydwa odbiorniki na MW odbiór gorszy.Obydwa odbiorniki 40 km od W-wy daleko od zakłóceń odbiór rewelacyjny oczywiście z dobrą anteną
jajacek pisze:Dobre radio (Bethoven) parter starej kamienicy centrum W-wy 216 kHz Francuska stacja dobry odbiór 1-ka b dobry blokowisko z płyty Gocław wszystkie możliwe stasje na LW odbiór b dobry Grundig Satelit 400.
Można prosić o przetłumaczenie na polski?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Właśnie przywiozłem Notecia,nr 122121 obudowa ciemna.Stan fatalny,w środku kompletny,ale obudowa do roboty.Na szczęście bez kornika.Jak przeczyszczę to dam zdjecie.
Czyli zmiana (Noteć na Pionier I 6161) nastąpiła między numerami 122121 a 134949 (bliżej tego drugiego).
Podejrzewam teraz, że zrobili Noteci około 15.000 albo 20.000, ale całkiem możliwe, że każdy kolejny egzemplarz wcale nie potwierdzi tych informacji.