Czy Noteć = Pionier I 6161

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Czy Noteć = Pionier I 6161

Post autor: tetroda »

To radyjko
http://www.aukcjoner.pl/gallery/001927986-.html#I1
Myślę, że ono potwierdzi wreszcie tą inforamcję. Przekreślone "Noteć", pieczątka "Pionier I 6161". Widać po głośniku, że egzemplarz wcześnie robiony. Ciekawe jakę miał skalę, Noteć miała białą
http://oldradio.pl/okno_obrazka.php?fid=1953297489 ,
a zwykły Pionier I 6161 żółtą.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Czy Noteć = Pionier I 6161

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Jak żyję to nie widziałem czegoś takiego!(Noteć) Od frontu wygląda jak normalny Pionier 6161, z tyłu podobnie. Czy to gniazdo dodatkowe to na głośnik czy do adapteru? Czy to oryginał? Kto to produkował ? Diora czy zakłady tel. w W-wie?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Była kiedyś Noteć na allegro. Generalnie Pionier I miał dwie wersje obudowy, z szerszymi i węższymi boczkami. Może jedno to właśnie typowa Noteć?? Nikt się tego nie dowie, chyba że znajdzie się tego kto to projektował...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:Od frontu wygląda jak normalny Pionier 6161, z tyłu podobnie
Bo to chyba właśnie jest Pionier (z niewiadomych przyczyn zmieniono nazwę, znana marka?).
TELEWIZOREK52 pisze:Czy to gniazdo dodatkowe to na głośnik czy do adapteru? Czy to oryginał?
Nie, jest nieoryginalne, ktoś dorabiał. Nie wiem co to za gniazdo, ale gdybym ja przerabiał to bym zrobił gramofonowe.
TELEWIZOREK52 pisze:Kto to produkował ? Diora czy zakłady tel. w W-wie?
Diora, na tylnej ściance jest T-6.

Napisałem na temat tego radia coś takiego
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=982
Informacje nie są niestety potwierdzone. Myślę, że w wykazach fabrycznych traktowano to jak "Pioniera I 6161". Jak pisałem wyżej, z niewiadomych przyczyn zmieniono nazwę. Myślę, że zdjęcie tej ścianki to potwierdza. Różnice między modelami wypisałem.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

tetroda pisze:Myślę, że w wykazach fabrycznych traktowano to jak "Pioniera I 6161". Jak pisałem wyżej, z niewiadomych przyczyn zmieniono nazwę. Myślę, że zdjęcie tej ścianki to potwierdza. Różnice między modelami wypisałem.
Zauważyć należy, że zmiany nazwy nie dokonał szary obywatel tylko fabryka. Może wyprodukowali za dużo ścianek do Noteci i przeprawiono na Pioniera. Różnice między jednym a drugim zapewne były minimalne elektrycznie. mogły się różnić trochę skrzynką (o czym wspomniałem wyżej) a może zakresami fal. Tego nie wiemy, warto by się zapytać kogoś kto ma Noteć, napewno jest ktoś taki ale pewnie nie jest zarejestrowany na Triodzie..
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Oczywiście, na myśli miałem fabrykę. Myślę, że elektrycznie to jest 100% to samo co Pionier (bo to Pionier).

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Wczoraj byłem w skansenie w zajeździe / w Stopce
http://www.stopkarozen.pl/index.php
polecam wszystkim, jest między Bydgoszczą a Koronowem. Właściciel pozwolił zdjąć niektóre radia z półek i porobić zdjęcia (oczywiście po wcześniejszym umówieniu). Była tam właśnie Noteć. Najciekawszym radiem jakie tam było był polski Telefunken T6. W załączeniu zdjęcia Noteci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Zaczynam kompletowanie numerów Pionierów I, Pionierów I 6161 i Noteci, żeby wiedzieć między którym numerami zaszła zmiana. Forumowiczów prosiłbym o wypisanie tutaj tych numerów ze swoich radyjek i krótkie ich opisanie (np. nazwa na tylnej ściance Noteć, nr 125885, skrzynka czarna malowana z paseczkami srebrnymi, skala żółta, tkanina jak w Pionierze U2, głośnik okrągły typowy, deska, na której jest głośnik bejcowana /najlepiej dołączyć zdjęcia odbiornika/). Po czym poznać, że biała skala w Noteci jest oryginalna? Tam gdzie są zakresy (DSK), po prawej stronie skala Juhasowa miała te litery w półkolach, a skala Noteciowa miała te litery (tak jak Pionierowa) w całych kołach. Oczywiście istnieje prawdopodobieństwo, że skrzynka, skala, głośnik, chassis, ścianka itd. były zmieniane podczas serwisowania. Numery z odbiorników ze Stopki

1. Noteć, nr 125885, skrzynka czarna malowana z paseczkami srebrnymi, skala żółta (ale jest założona odwrotnie, więc tu pewności nie mam), tkanina jak w Pionierze U2, głośnik okrągły, deska niebejcowana, zdjęcia wyżej.

2. Pionier I, nr 290240, skrzynka czarna malowana z paseczkami srebrnymi, skala żółta, tkanina o strukturze grubej kratki, głośnik okrągły nietypowy (magnes), deska bejcowana.
pionier i przód.JPG
pionier i tylna ścianka.JPG
pionier i tył.JPG
Z obserwacji - Noteć miała deskę do której był przymocowany głośnik i tkanina głośnikowa bejcowaną od wewnątrz, Pioniery I i Pioniery I 6161 miały tą deskę niemalowaną ani niebejcowaną.

Z Oldradio

1. Noteć, numer ?, skrzynka czarna lakierobejca (widać strukturę drewna) ze złotymi paseczkami, skala biała oryginalna - Noteć, tkanina jak w Pionierze U2, głośnik okrągły typowy, deska bejcowana.

Zdjęcia:
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=982

2. Pionier I-6161, numer ?, skrzynka dębowy lakier ze srebrnymi paseczkami, skala żółta, tkanina o strukturze grubej kratki, głośnik okrągły nietypowy, deska niebejcowana.

Zdjęcia:
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=49

I rzecz, którą polciłbym forumowiczom chcącym nabyć tego typu radio
"Pionier I" 6161 NOS (bo chyba tak wypadałoby go nazwać)
http://allegro.pl/item929273470_radio_p ... itowe.html

Zastanawiającą rzeczą jest "Pionier I" 6181
pionier 6181.jpg
Inne ścianki
tylne ścianki pionierów i.JPG
Warto też umieścić informacje o producencie (T6 albo Diora) i o "boczkach" odbiornika (węższe lub szersze).

Dla pytających o to: w żadnym Pionierze I, Pionierze I 6161, Noteci itd. nie było oryginalnie dodatkowego gniazda gramofonowego albo na dodatkowy głośnik. W tych odbiornikach, w których można to zauważyć nie jest to wytworem fabryki, tylko jakiegoś radioamatora lub serwisanta.

Forumowiczów prosiłbym o wypisanie numerów radyjek (chodzi mi o Notecie, Pioniery I, Pioniery I 6161, Pioniery I-6161, "Pionier I" 6161, Pionier I 6181 itp.), krótkie opisanie ich (jak wyżej) i porobienie zdjęć. Na podstawie tych numerów możnaby określić kiedy zachodziły zmiany (np. nazwa, kolor skrzynki, skala, głośnik okrągły a owalny, tkanina głośnikowa itd.)
Ostatnio zmieniony sob, 20 lutego 2010, 11:46 przez tetroda, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Pionier I-6161, nr 7177XX, skrzynka malowana bezbarwnym z dwoma paseczkami złotymi, skala żółta, tkanina o strukturze grubej kratki(co druga pionowa nić jest złota, poziome paski szerokie), głośnik eliptyczny nietypowy (magnes jak w szarotce, dziura w desce okrągła), deska bejcowana.
Wygląd NOS :D (poza dolną ścianką..)
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Po raz drugi pozwolę sobie zabrać głos w powyższym temacie.Przed laty naprawiłem xxx różnych Pionierów i Pionieropochodnych i jak już pisałem nigdy nie spotkałem takiego odbiornika.Jestem z W-wy i może tu jest pies pogrzebany.Może jest to wersja tańsza w produkcji? Przeznaczona dla mieszkańców "Polski B" ? Nie sprzedawana w większych miastach? Innego uzasadnienia nie widzę.
Pozdrawiam- Janek.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Myślę, że nie - jedna Noteć jest z Grudziądza, druga gdzieś z Kuj.-Pom. Wyklucza to chyba tez przekreślony napis. Obydwie "Notecie" znalazłem w Polsce "A". Ze znalezionych jak na razie numerów wychodzi, że nr Noteci był najwcześniejszy. Więcej się wyjaśni jak odbiorę Noteć z przekreślonym napisem. Jednak to też całkiem możliwe - nie wiem gdzie były pierwotnie.
kolej - polska a i b.jpg
A teraz inna sprawa - ciekawa rzecz - Pionier II 6161 albo po prostu błąd drukarski.
pionier ii.JPG
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Pionier II różnić miał się od Pioniera I obudową. Dwójka miała mieć obudowę jak Juhas, drewnianą, obłą. Piszę "miał mieć" bo nikt go nie widział.
W ogóle to czym wg. Was miały by się różnić Pionier I od Pioniera 6161? Napiszcie krótko i ściśle.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Marcin K. pisze:W ogóle to czym wg. Was miały by się różnić Pionier I od Pioniera 6161? Napiszcie krótko i ściśle.
Na podstawie spotkanych egzemplarzy: niczym. Raz ktoś sobie napisał Pionier I, raz Pionier I 6161 innym razem Pionier I-6161, jeszcze kiedy indziej "Pionier I" 6161, Pionier I 6181 itd. Myślę, że jeśli to co napisałem przed chwilą nie jest zgodne z prawdą, to wyjaśnić może to tylko spis numerów (np. jak był oznakowany typ z owalnym głośnikiem, jak z okrągłym, jak z węższymi boczkami, jak z szerszymi itd.) Zapraszam do dodawania tu numerów i krótkich opisów swoich radyjek - na pewno się przydzadzą.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Marcin K. pisze:Pionier II różnić miał się od Pioniera I obudową. Dwójka miała mieć obudowę jak Juhas, drewnianą, obłą. Piszę "miał mieć" bo nikt go nie widział.
A nie chodzi przypadkiem o Pioniera III?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Marcin K. pisze:W ogóle to czym wg. Was miały by się różnić Pionier I od Pioniera 6161? Napiszcie krótko i ściśle.
A co można zmienić dysponując UY1N, UBL21 i 2xUCH21?
Co byś nie robił, dostaniesz ten sam elektrycznie odbiornik.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)