Przyrząd do badania lamp z EP10/2005-dziwne zachowanie i...

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Przyrząd do badania lamp z EP10/2005-dziwne zachowanie i...

Post autor: mariuszss »

Witam.
Zbudowałem układ do badania lamp z Elektroniki Praktycznej nr 10/2005 (schemat poniżej), ale podczas korzystania z niego mam podejrzenia co do otrzymywanych wyników.
U siebie nie zastosowałem wskaźników magnetoelektrycznych tylko złącza do których dołączam multimetry cyfrowe.
Ponadto układ w pewnych momentach dziwnie się zachowuje, mianowicie ustawiam napięcie anodowe na 250V, zwiększam napięcie Us1 i od pewnego momentu Us1 zaczyna się zmieniać a i prąd anodowy również (szybko rośnie, później malej i tak cały czas - ciężko odczytać wartości).
Poniżej zamieszczam tabele z wynikami pomiarów.
Powyżej pomierzonych prądów nie dało się sprawdzać w związku z silnymi zmianami Us1 i Ia.
Porównując otrzymane wyniki można by pomyśleć, że lampy są niezbyt (chociaż wszystkie są nieużywane NOS), albo coś źle robię i nie jestem tego świadomy.

Proszę kolegów o spojrzenie na schemat przyrządu i ewentualne wskazówki.
Czy po dojściu do pewnych parametrów przez siatkę lampy może płynąć prąd, który przeciąża to źródło, czy podanie za niskiego napięcia Us1 może źle wpłynąć na lampę?

Bardzo proszę o odpowiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Przyrząd do badania lamp z EP10/2005-dziwne zachowanie i...

Post autor: popiol17 »

Wzbudzenie układu i dlatego mierniki wariują?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Dobrze byłoby obejrzeć na oscyloskopie, czy nie powstaje tam jakieś sprzężenie. Obwód siatki jest zasilany ze źródła o dużej rezystancji (potencjometr P1 ma pewnie kilkaset kiloomów?). Czy próbowałeś zablokować siatkę jakimś kondensatorem i ewentualnie bezpośrednio przy siatce dać niewielki rezystor antyparazytowy?
Źródłem zakłóceń mogą być też same mierniki, zwłaszcza jeśli mają automatyczną zmianę zakresu.
Tomek
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Dziękuję za podpowiedzi.
Moim błędem w konstrukcji prawdopodobnie było spore oddalenie przełącznika wyboru pomiaru napięcie od gniazd pomiarowych dla woltomierza. Przebudowałem układ w taki sposób, że każdy pomiar (Ia, Ua, Us1) ma własne zaciski bananowe, co spowodowało skrócenie kabli z ~30cm do kilku cm. No i napięcia Ua i Us1 nie są "zbliżone" w przełączniku. Po tej modyfikacji i próbie pomiarów udało mi się dojechać na EL34 do przeszło 100 mA bez żadnych zakłóceń (nawet fajnie to teraz działa :) ), więc myślę, że będzie OK. Ale że było już po północy - a rano do pracy :( , reszta pomiarów dzisiaj.

Tak korzystając z okazji, mam pytanie, w jakich lampach wykorzystuje się napięcia Us1 poniżej minus kilkudziesięciu woltów oraz Us2 max. 150V (takie zakresy są w urządzeniu).
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Cześć!

Duże US1 mają np lampy 6N13S, 6080, 6S33S.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Witam ponownie.
Dziękuję kolegom za szybkie odpowiedź.
Zmieniłem zakres napięcia Us1 na 0-100V, dla moich potrzeb powinno wystarczyć, a regulacja też jest wygodniejsza. Zmianie uległ również R7 - wg. schematu 10k. Według mnie, nie wymuszał odpowiedniego prądu w gałęzi diod i spadki napięć na nich były nieco inne niż katalogowo. Po zastosowaniu 2,2k jest już dobrze.

Pozdrawiam.
Mariusz.