Być może nowy projekt...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Być może nowy projekt...
Być może, bo wstępnie mi się uroił w głowie... Budę i chassis już mam, więc na pewno coś powstanie. W projekcie chce zawrzeć dwa kanały: czysty - EF86; przesterowany 2x6N2P-EV + IRF na wtórnik; reverb sprężynowy tylko dla kanału przesterowanego OTL na 6F12P i końcówka SE na pojedynczej EL34... Coś mi się roi, że ktoś z was kolegów miał problem z wysterowaniem EL34 w SE... Ktoś przypomni?
Re: Być może nowy projekt...
Żartobliwie mówiąc - "ostrzegam". IRF-y jako wtórnik w kanale przesterowanym nie sprawdzają się, a nawet ulegają uszkodzeniu. Natomiast układ bez wtórnika, czy wręcz taki a la Engl - daje radę.
-
- 9375...12499 postów
To akurat nie jest jakimś problemem... Spali się to się wywali i zrobi bez.
A co do wysterowania EL34 - no trza jakiegoś stopienia przed.
-
- 3125...6249 postów
Ups. Czyli czeka mnie modyfikacja dopiero co skończonego wzmacniacza.Canio pisze:IRF-y jako wtórnik w kanale przesterowanym nie sprawdzają się, a nawet ulegają uszkodzeniu.

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
No właśnie czegoś takiego się boję... Widywałem konstrukcję z dodatkowym stopniem pomiędzy korektorem a końcówką. Będę musiał przeprowadzić testy...Canio pisze:A co do wysterowania EL34 - no trza jakiegoś stopienia przed.
-
- 1875...2499 postów
Czy moglbys temat troche rozwinac i opisac mechanizm uszkodzen? Rozumiem ze masz na mysli sytuacje w ktorej na wtornik usytuowany na koncu toru sygnalowego podany jest sygnal w pelni przesterowany o maksymalnej amplitudzie.Canio pisze: IRF-y jako wtórnik w kanale przesterowanym nie sprawdzają się, a nawet ulegają uszkodzeniu.
Aleksander Niemand
VacuumVoodoo pisze:Czy moglbys temat troche rozwinac i opisac mechanizm uszkodzen? Rozumiem ze masz na mysli sytuacje w ktorej na wtornik usytuowany na koncu toru sygnalowego podany jest sygnal w pelni przesterowany o maksymalnej amplitudzie.Canio pisze: IRF-y jako wtórnik w kanale przesterowanym nie sprawdzają się, a nawet ulegają uszkodzeniu.
- tak, o takie dokładnie warunki pracy chodzi. Przy Ua rzędu 420VDC ostatniego stopnia takiego preampu, sygnał na pełnym "przesterze", czyli quasiprostokąt, osiąga amplitudę rzędu 300-400V. Obserwacja jest taka, że na krótko przed śmiercią, IRFxxx dostaje "szumów śrutowych", łącznie po kilku, kilkunastu minutach pracy kontrolnej "pod generatorem" ulega nieodwracalnemu uszkodzeniu (zwarcie bramka - źródło, ale z jakimś szczątkowym oporem). Te same obserwacje wiodą do wniosku, że zabójczy jest SAM SYGNAŁ. Nie jestem specem od IRF-ów (w ogóle nie jestem specem od czegokolwiek), ale mam wrażenie, że wewnętrzne układy zabezpieczające przed przekroczeniem dopuszczalnego napięcia bramka-źródło są w takich warunkach nieskuteczne, a przeładowywanie pojemności samej bramki (pewnie pojedyncze nF) oraz pojemności regulatora barwy dźwięku zachodzi albo za wolno, albo za szybko (tego nie byłem w stanie zinterpretować) tak, że to napięcie Ug-s jest przekraczane. Oczywiście nie chodzi o przeciążenie prądowe. Każdy eksperyment z IRF820, IRF830, IRFBC30 (i podobnymi) kończył się klapą. Nie wykluczone, że mosfet na 1kV wytrzyma, choć parametry Ug-s ma takie same jak wspomniany IRF830. Nie pomagały sztuczki z zastosowaniem rezystora w bramce, jakichś kondensatorów, cudów-niewidów. Aczkolwiek możliwe, że popełniałem jakiś błąd, nie zdając sobie z tego sprawy.
Ostatnio zmieniony pn, 15 marca 2010, 14:11 przez o-----c, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
Ufff, czyli rozumiem, że w 5-cio watowcu, gdzie Ua mam rzędu 250V, nie ma niebezpieczeństwa przekroczenia dopuszczalnej wartości amplitudy sygnału?Canio pisze:Przy Ua rzędu 420VDC ostatniego stopnia takiego preampu, sygnał na pełnym "przesterze", czyli quasiprostokąt, osiąga amplitudę rzędu 300-400V.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
Ale jest też szansa że przeżyje... Trzeba sprawdzić. Postanowiłem raczej na razie wycofać się z projektu a właściwie powrócić do koncepcji mikroampa w którym mam zamiar wykorzystać dokładnie taki sam preamp. Wtedy zbuduję końcówkę na EL34 i zobaczymy czy da się wysterować końcóweczkę z takiego preampa czy nie...
-
- 3125...6249 postów
Jeszcze a propos IRF we wtórniku ze SLOClone Forum (inna argumentacja, ale też na nie).
I would NOT use it [IRF820] for a CF you plan to drive hard, such as the one driving the tonestack at the end of a multistage amp. In most amps the signal is bouncing off of both rails here so it clips hard, and nothing sounds worse than sand clipping.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
No i co teraz zrobisz? Ja w mikroampie zrobię korektor współpracujący ze stopniem, a kwestia wzmaka na EL34 w SE będzie trochę dłużej otwarta więc będzie czas się zastanowić.
- dlatego nt. roli wtórnika katodowego (korzystnego wpływu) w kanale przesterowanym napisano "całe tomy".Marvel pisze:Jeszcze a propos IRF we wtórniku ze SLOClone Forum (inna argumentacja, ale też na nie).
....
-
- 375...499 postów
Niedawno użyłem właśnie IRF830 jako wtórnik w prostym wzmacniaczu 5W. Napięcie na nim było max 275V, ale pewnie nawet mniej. Na 99% sygnał był przesterowany i całość działała kilka do kilkanastu sekund. Bez wtórnika układ działa bez problemu. To była moja pierwsza przygoda z tym rozwiązaniem i specjalnie nie analizowałem czemu tak się stało, ale rzeczywiście doszło do zwarcia.Canio pisze:Szansa jest.