Być może nowy projekt...

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Być może nowy projekt...

Post autor: painlust »

Być może, bo wstępnie mi się uroił w głowie... Budę i chassis już mam, więc na pewno coś powstanie. W projekcie chce zawrzeć dwa kanały: czysty - EF86; przesterowany 2x6N2P-EV + IRF na wtórnik; reverb sprężynowy tylko dla kanału przesterowanego OTL na 6F12P i końcówka SE na pojedynczej EL34... Coś mi się roi, że ktoś z was kolegów miał problem z wysterowaniem EL34 w SE... Ktoś przypomni?
o-----c

Re: Być może nowy projekt...

Post autor: o-----c »

Żartobliwie mówiąc - "ostrzegam". IRF-y jako wtórnik w kanale przesterowanym nie sprawdzają się, a nawet ulegają uszkodzeniu. Natomiast układ bez wtórnika, czy wręcz taki a la Engl - daje radę.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

To akurat nie jest jakimś problemem... Spali się to się wywali i zrobi bez.
o-----c

A co do wysterowania EL34 - no trza jakiegoś stopienia przed.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Canio pisze:IRF-y jako wtórnik w kanale przesterowanym nie sprawdzają się, a nawet ulegają uszkodzeniu.
Ups. Czyli czeka mnie modyfikacja dopiero co skończonego wzmacniacza. :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Canio pisze:A co do wysterowania EL34 - no trza jakiegoś stopienia przed.
No właśnie czegoś takiego się boję... Widywałem konstrukcję z dodatkowym stopniem pomiędzy korektorem a końcówką. Będę musiał przeprowadzić testy...
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Canio pisze: IRF-y jako wtórnik w kanale przesterowanym nie sprawdzają się, a nawet ulegają uszkodzeniu.
Czy moglbys temat troche rozwinac i opisac mechanizm uszkodzen? Rozumiem ze masz na mysli sytuacje w ktorej na wtornik usytuowany na koncu toru sygnalowego podany jest sygnal w pelni przesterowany o maksymalnej amplitudzie.
Aleksander Niemand

VacuumVoodoo pisze:
Canio pisze: IRF-y jako wtórnik w kanale przesterowanym nie sprawdzają się, a nawet ulegają uszkodzeniu.
Czy moglbys temat troche rozwinac i opisac mechanizm uszkodzen? Rozumiem ze masz na mysli sytuacje w ktorej na wtornik usytuowany na koncu toru sygnalowego podany jest sygnal w pelni przesterowany o maksymalnej amplitudzie.

- tak, o takie dokładnie warunki pracy chodzi. Przy Ua rzędu 420VDC ostatniego stopnia takiego preampu, sygnał na pełnym "przesterze", czyli quasiprostokąt, osiąga amplitudę rzędu 300-400V. Obserwacja jest taka, że na krótko przed śmiercią, IRFxxx dostaje "szumów śrutowych", łącznie po kilku, kilkunastu minutach pracy kontrolnej "pod generatorem" ulega nieodwracalnemu uszkodzeniu (zwarcie bramka - źródło, ale z jakimś szczątkowym oporem). Te same obserwacje wiodą do wniosku, że zabójczy jest SAM SYGNAŁ. Nie jestem specem od IRF-ów (w ogóle nie jestem specem od czegokolwiek), ale mam wrażenie, że wewnętrzne układy zabezpieczające przed przekroczeniem dopuszczalnego napięcia bramka-źródło są w takich warunkach nieskuteczne, a przeładowywanie pojemności samej bramki (pewnie pojedyncze nF) oraz pojemności regulatora barwy dźwięku zachodzi albo za wolno, albo za szybko (tego nie byłem w stanie zinterpretować) tak, że to napięcie Ug-s jest przekraczane. Oczywiście nie chodzi o przeciążenie prądowe. Każdy eksperyment z IRF820, IRF830, IRFBC30 (i podobnymi) kończył się klapą. Nie wykluczone, że mosfet na 1kV wytrzyma, choć parametry Ug-s ma takie same jak wspomniany IRF830. Nie pomagały sztuczki z zastosowaniem rezystora w bramce, jakichś kondensatorów, cudów-niewidów. Aczkolwiek możliwe, że popełniałem jakiś błąd, nie zdając sobie z tego sprawy.
Ostatnio zmieniony pn, 15 marca 2010, 14:11 przez o-----c, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Canio pisze:Przy Ua rzędu 420VDC ostatniego stopnia takiego preampu, sygnał na pełnym "przesterze", czyli quasiprostokąt, osiąga amplitudę rzędu 300-400V.
Ufff, czyli rozumiem, że w 5-cio watowcu, gdzie Ua mam rzędu 250V, nie ma niebezpieczeństwa przekroczenia dopuszczalnej wartości amplitudy sygnału?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
o-----c

Szansa jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ale jest też szansa że przeżyje... Trzeba sprawdzić. Postanowiłem raczej na razie wycofać się z projektu a właściwie powrócić do koncepcji mikroampa w którym mam zamiar wykorzystać dokładnie taki sam preamp. Wtedy zbuduję końcówkę na EL34 i zobaczymy czy da się wysterować końcóweczkę z takiego preampa czy nie...
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jeszcze a propos IRF we wtórniku ze SLOClone Forum (inna argumentacja, ale też na nie).
I would NOT use it [IRF820] for a CF you plan to drive hard, such as the one driving the tonestack at the end of a multistage amp. In most amps the signal is bouncing off of both rails here so it clips hard, and nothing sounds worse than sand clipping.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

No i co teraz zrobisz? Ja w mikroampie zrobię korektor współpracujący ze stopniem, a kwestia wzmaka na EL34 w SE będzie trochę dłużej otwarta więc będzie czas się zastanowić.
o-----c

Marvel pisze:Jeszcze a propos IRF we wtórniku ze SLOClone Forum (inna argumentacja, ale też na nie).
....
- dlatego nt. roli wtórnika katodowego (korzystnego wpływu) w kanale przesterowanym napisano "całe tomy".
COB
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: COB »

Canio pisze:Szansa jest.
Niedawno użyłem właśnie IRF830 jako wtórnik w prostym wzmacniaczu 5W. Napięcie na nim było max 275V, ale pewnie nawet mniej. Na 99% sygnał był przesterowany i całość działała kilka do kilkanastu sekund. Bez wtórnika układ działa bez problemu. To była moja pierwsza przygoda z tym rozwiązaniem i specjalnie nie analizowałem czemu tak się stało, ale rzeczywiście doszło do zwarcia.