Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: traxman »

DAC'a i OPA mam, enkodera poszukam, one są z demontażu z pomp - jako jedyny działający element - może więc to problem programowy ewentualnie elementów RC w okolicy.
A gdzie masz ten zielony z pomarańczową gałką?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

traxman pisze:A gdzie masz ten zielony z pomarańczową gałką?
Wstawiłem go jako pierwszy i też były problemy, dlatego wymieniłem na niebieski.
Problemem jest to, że kanał niefiltrowany (kierunek) mocno "szumi" właściwie przez cały czas obrotu i procesor łapie impulsy "zegarowe" (filtrowane) jako obroty w przypadkowych kierunkach. Sprzętowe filtrowanie kierunku już przerabialiśmy w mierniku - narastanie sygnału było dużo wolniejsze od opadania, stąd w jednym kierunku było dobrze a z drugim były problemy.
:arrow: Traxman jeśli masz taki nowy enkoder, czy możesz pokazać przebiegi z oscyloskopu?
Tomek
traxman

Nie - wszystkie używane.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

No tak, a na Allegro właśnie się skończyły...
Tomek
traxman

q.png
Nie widać, ale są zakłócenia przy kręceniu (widać jedną szpilkę).
http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... impulsator
http://www.allegro.pl/item941325130_imp ... skiem.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

ja bym jednak został przy http://www.allegro.pl/item935532942_imp ... _cena.html
ramka nie jest aż tak bardzo potrzebna, a przy zakupie tylko razem z OPA2604 można zaoszczędzić
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

Tomasz Gumny pisze::arrow: enkoder (nowy, do druku)
Mogłbym traxmanowi nawet kilka enkoderów nowych alpsa podrzucić chyba że to do ciebie od razu ma pójść.
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Spróbuję jeszcze dzisiaj wieczorem powalczyć ze starym enkoderem. Potem zdecydujemy.
Wojtek, traxman będzie mi wysyłał DAC i OPA, więc jeśli możesz mu podrzucić, to chętnie.
Tomek
traxman

Że niby tak od pierwszego strzału płytka ruszyła?
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

Tomasz Gumny pisze:Spróbuję jeszcze dzisiaj wieczorem powalczyć ze starym enkoderem. Potem zdecydujemy.
Wojtek, traxman będzie mi wysyłał DAC i OPA, więc jeśli możesz mu podrzucić, to chętnie.
Postaram się mu podrzucić. Te enkodery nie całkiem tak działaja jak jest to opisane w karcie. Same od siebie generuja dodatkowe szpilki lub nic nie generuja (dłuższe przerwy). Po prostu nie są najlepsze. Też mielismy kłopoty z nimi takie same jak Ty, czyli albo przeskakiwał albo tez zmieniał kierunek. Kolega robił obsługe tego i wiem ze dość mocno rozbudował oprogramowanie, na pewno zwiekszał opóźnieniaw detekcji. Myślałem ze moze podeslę ci kod ale jest to tak zagmatwane i poplatane z naszym oprogramowaniem ze nie ma sensu wysyłanie. Na 100% programowo dało sie to zwalczyc bo teraz ładnie działa.
Wojtek
traxman

Mam już enkodery od Wojtka, Tomek napisz co jeszcze wrzucić do przesyłki, jutro chce to wysłać gdzieś po drodze.
Sprawdziłem w pompie, wszystkie styki są podwieszone przez 47K do +5V, oraz do masy poprzez kondensatory ??? nie mam czym zmierzyć, zresztą są zalane lakierem.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Że niby tak od pierwszego strzału płytka ruszyła?
A niby dlaczego nie? :D Jak widać na zdjęciu, nie ma na razie 78/79xx, DAC i OPA, procesory ruszyły bez problemu.
Wojtek pisze:Te enkodery nie całkiem tak działaja jak jest to opisane w karcie. Same od siebie generuja dodatkowe szpilki lub nic nie generuja (dłuższe przerwy).[...] Na 100% programowo dało sie to zwalczyc bo teraz ładnie działa.
Też z tym wczoraj powalczyłem, ale żeby zaczęło to solidnie działać, potrzebne są spore czasy, więc potem procesor ignoruje nieco szybsze kręcenie. Poza tym musiałem wyrzucić sporo programu, bo zabrakło miejsca w pamięci programu. Rozebrałem nawet jeden egzemplarz, żeby sprawdzić sposób działania. Nie można powiedzieć, że to tandeta, ale na pewno miniaturka. Ten mój był rzeczywiście dość mocno zużyty. W sumie: chętnie przetestuję nowy enkoder, ale nie wiem czy jest sens się w to pchać, jeśli po jakimś czasie mają pojawiać się takie problemy. W mierniku lamp ECW1 (ten droższy) sprawuje się bez zastrzeżeń a można go kupić w HFO za 8.50. Konieczna byłaby zmiana druku (zrobienie miejsca na większy enkoder i wstawienie osobnego przycisku).
Tomek
traxman

Ten enkoder z HFQ różni się od TME liczbą cykli - dwa razy niższą - sprawdziłem wszystkie magiczne literki - ale chyba w naszym zastosowaniu nie będzie to miało znaczenia. Wrzucę Ci jeszcze Bournsa o mniejszej liczbie kroków - on tak nie cudaczy, a kosztuje w tme ~10PLN
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Sprawdziłem w pompie, wszystkie styki są podwieszone przez 47K do +5V, oraz do masy poprzez kondensatory ???
Jak szybko możesz nim obracać, żeby układ reagował?
Tomek
traxman

Niezbyt szybko, bo trzeba uważać by nie przycisnąć klawisza - góra kilka kroków/s