Generator i miernik czestotliwosci DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY
DAC'a i OPA mam, enkodera poszukam, one są z demontażu z pomp - jako jedyny działający element - może więc to problem programowy ewentualnie elementów RC w okolicy.
A gdzie masz ten zielony z pomarańczową gałką?
A gdzie masz ten zielony z pomarańczową gałką?
-
- 1875...2499 postów
Wstawiłem go jako pierwszy i też były problemy, dlatego wymieniłem na niebieski.traxman pisze:A gdzie masz ten zielony z pomarańczową gałką?
Problemem jest to, że kanał niefiltrowany (kierunek) mocno "szumi" właściwie przez cały czas obrotu i procesor łapie impulsy "zegarowe" (filtrowane) jako obroty w przypadkowych kierunkach. Sprzętowe filtrowanie kierunku już przerabialiśmy w mierniku - narastanie sygnału było dużo wolniejsze od opadania, stąd w jednym kierunku było dobrze a z drugim były problemy.

Tomek
-
- 1875...2499 postów
http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... impulsator
http://www.allegro.pl/item941325130_imp ... skiem.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
ja bym jednak został przy http://www.allegro.pl/item935532942_imp ... _cena.html
ramka nie jest aż tak bardzo potrzebna, a przy zakupie tylko razem z OPA2604 można zaoszczędzić
ramka nie jest aż tak bardzo potrzebna, a przy zakupie tylko razem z OPA2604 można zaoszczędzić
-
- 625...1249 postów
Mogłbym traxmanowi nawet kilka enkoderów nowych alpsa podrzucić chyba że to do ciebie od razu ma pójść.Tomasz Gumny pisze:enkoder (nowy, do druku)
Wojtek
-
- 1875...2499 postów
Spróbuję jeszcze dzisiaj wieczorem powalczyć ze starym enkoderem. Potem zdecydujemy.
Wojtek, traxman będzie mi wysyłał DAC i OPA, więc jeśli możesz mu podrzucić, to chętnie.
Wojtek, traxman będzie mi wysyłał DAC i OPA, więc jeśli możesz mu podrzucić, to chętnie.
Tomek
Że niby tak od pierwszego strzału płytka ruszyła?
-
- 625...1249 postów
Postaram się mu podrzucić. Te enkodery nie całkiem tak działaja jak jest to opisane w karcie. Same od siebie generuja dodatkowe szpilki lub nic nie generuja (dłuższe przerwy). Po prostu nie są najlepsze. Też mielismy kłopoty z nimi takie same jak Ty, czyli albo przeskakiwał albo tez zmieniał kierunek. Kolega robił obsługe tego i wiem ze dość mocno rozbudował oprogramowanie, na pewno zwiekszał opóźnieniaw detekcji. Myślałem ze moze podeslę ci kod ale jest to tak zagmatwane i poplatane z naszym oprogramowaniem ze nie ma sensu wysyłanie. Na 100% programowo dało sie to zwalczyc bo teraz ładnie działa.Tomasz Gumny pisze:Spróbuję jeszcze dzisiaj wieczorem powalczyć ze starym enkoderem. Potem zdecydujemy.
Wojtek
Mam już enkodery od Wojtka, Tomek napisz co jeszcze wrzucić do przesyłki, jutro chce to wysłać gdzieś po drodze.
Sprawdziłem w pompie, wszystkie styki są podwieszone przez 47K do +5V, oraz do masy poprzez kondensatory ??? nie mam czym zmierzyć, zresztą są zalane lakierem.
Sprawdziłem w pompie, wszystkie styki są podwieszone przez 47K do +5V, oraz do masy poprzez kondensatory ??? nie mam czym zmierzyć, zresztą są zalane lakierem.
-
- 1875...2499 postów
A niby dlaczego nie?traxman pisze:Że niby tak od pierwszego strzału płytka ruszyła?

Też z tym wczoraj powalczyłem, ale żeby zaczęło to solidnie działać, potrzebne są spore czasy, więc potem procesor ignoruje nieco szybsze kręcenie. Poza tym musiałem wyrzucić sporo programu, bo zabrakło miejsca w pamięci programu. Rozebrałem nawet jeden egzemplarz, żeby sprawdzić sposób działania. Nie można powiedzieć, że to tandeta, ale na pewno miniaturka. Ten mój był rzeczywiście dość mocno zużyty. W sumie: chętnie przetestuję nowy enkoder, ale nie wiem czy jest sens się w to pchać, jeśli po jakimś czasie mają pojawiać się takie problemy. W mierniku lamp ECW1 (ten droższy) sprawuje się bez zastrzeżeń a można go kupić w HFO za 8.50. Konieczna byłaby zmiana druku (zrobienie miejsca na większy enkoder i wstawienie osobnego przycisku).Wojtek pisze:Te enkodery nie całkiem tak działaja jak jest to opisane w karcie. Same od siebie generuja dodatkowe szpilki lub nic nie generuja (dłuższe przerwy).[...] Na 100% programowo dało sie to zwalczyc bo teraz ładnie działa.
Tomek
Ten enkoder z HFQ różni się od TME liczbą cykli - dwa razy niższą - sprawdziłem wszystkie magiczne literki - ale chyba w naszym zastosowaniu nie będzie to miało znaczenia. Wrzucę Ci jeszcze Bournsa o mniejszej liczbie kroków - on tak nie cudaczy, a kosztuje w tme ~10PLN
-
- 1875...2499 postów
Jak szybko możesz nim obracać, żeby układ reagował?traxman pisze:Sprawdziłem w pompie, wszystkie styki są podwieszone przez 47K do +5V, oraz do masy poprzez kondensatory ???
Tomek
Niezbyt szybko, bo trzeba uważać by nie przycisnąć klawisza - góra kilka kroków/s