Generator i miernik czestotliwosci DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY
Do obróbki/konwersji filmów polecam darmowe i proste w obsłudze VirtualDub i MPEGStreamClip.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Pewnie, że wystarczy jeden na wyjściu, konwersję od biedy może obsłużyć rezystor. Czy myślałeś o dodaniu tłumika? Można by zmieniać Vref.
-
- 1875...2499 postów
Rezystor chyba odpada, bo wyjście DAC0808 ma bardzo mały zakres napięciowy coś koło +/-0.5V. Tylko przy dużym ujemnym napieciu zasilającym może się obniżyć do -5V.traxman pisze:Pewnie, że wystarczy jeden na wyjściu, konwersję od biedy może obsłużyć rezystor. Czy myślałeś o dodaniu tłumika? Można by zmieniać Vref.
Proponuję: jeden op-amp jako konwerter prąd-napiecie, potencjometr i drugi w układzie wtórnika. W takim wypadku potrzebny będzie wzmacniacz o większej wydajności prądowej. Może być też układ zaproponowany przez RomkaD i Witko z tranzystorami przejmującymi prąd powyżej wydajności wzmacniacza. Wtedy wystarczy tańszy wzmacniacz (NE5532?).
Myślałem o tłumieniu przez zmniejszanie Iref+, ale przy małych prądach (najmłodszy bit = Iref/256) zbliżamy się prądów błędu DAC. Chyba lepiej tłumić już po przekształceniu tego prądu na napięcie. Sądzisz, że 10-obrotowy potencjometr nie wystarczy?
Tomek

PS.Ciekawe dlaczego w nocie DAC'a MSB ma oznaczenie A1?
-
- 1875...2499 postów
Masa na środkowym pinie, pozostałe jak wygodniej - mogę zmienić programowo.traxman pisze:opisz mi piny enkodera
Zostaw oba wiszące w powietrzu. Poustawiałem fuse-bity tak, że procesory powinny wstawać we właściwej kolejności. Procesory mają wbudowany rezystor podciągający 30..60k.traxman pisze:i co zrobić z resetami?
Bo to chyba układ sprzed ery mikroprocesorów,traxman pisze:PS.Ciekawe dlaczego w nocie DAC'a MSB ma oznaczenie A1?

Czy wstawisz złącza ISP lub chociaż pojedyncze piny, żeby się można wpiąć programatorem?
Tomek
Przerysowałem schemat, wstanę jutro o 3:00, to może wreszcie zdążę coś poskładać.
Mogą być tak rozmieszczone manipuladła?
Scalaki dam w DIP'ie więc ISP nie będzie potrzebne.Mogą być tak rozmieszczone manipuladła?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów

Dodane

Dodane:

Tomek
-
- 625...1249 postów
Przepraszam, że się wtrącę ale ja jednak dałbym mozliwość programowania ISP to naprawdę jest wygodne. Nie trzeba robić sobie specjalnej płytki do programowania dowolnych układów AVR - w koncu po to ten mechanizm został zrobiony w tych mikrokontrolerach. Z braku miejsca mozna ograniczyć liczbę pinów lub dać je w układzie jednorzędowym albo w jakimś mniejszym rastrze, a odpowiedni przejściowy kabelek do programatorka każdy sobie zrobi.traxman pisze:... Scalaki dam w DIP'ie więc ISP nie będzie potrzebne.
Wojtek
-
- 1875...2499 postów
Przypuszczam, ze traxman chce zrobić płytkę jednostronną(?), więc złącza ISP mocno nabałaganią, ale pojedyncze piny (szpilki) też lubię mieć.Wojtek pisze:[...]jednak dałbym mozliwość programowania ISP to naprawdę jest wygodne
Tomek
-
- 625...1249 postów
No to można kompromisowo pojedyncze szpilki koło odpowiednich pinów mikrokontrolera daćTomasz Gumny pisze:Przypuszczam, ze traxman chce zrobić płytkę jednostronną(?), więc złącza ISP mocno nabałaganią, ale pojedyncze piny (szpilki) też lubię mieć.Wojtek pisze:[...]jednak dałbym mozliwość programowania ISP to naprawdę jest wygodne

Wojtek
Oba procesory po zaprogramowaniu, tracą możliwość obsługi ISP, więc złącza są niepotrzebne.
Elementy przy wzmacniaczach się jeszcze będą zmieniać, ale schemat już chyba nie.
Elementy przy wzmacniaczach się jeszcze będą zmieniać, ale schemat już chyba nie.
-
- 625...1249 postów
Dlaczego?traxman pisze:Oba procesory po zaprogramowaniu, tracą możliwość obsługi ISP, więc złącza są niepotrzebne.
Wojtek
-
- 1875...2499 postów
Tu wchodzimy na grząski temat udostępniania oprogramowania.Wojtek pisze:Dlaczego?traxman pisze:Oba procesory po zaprogramowaniu, tracą możliwość obsługi ISP, więc złącza są niepotrzebne.

Po doświadczeniach z oprogramowaniem charakteryzatora wyleczyłem się z publikowania źródeł. Mogę jednak zadeklarować, że do generatora będą dostępne pliki wynikowe (.hex) potrzebne do zaprogramowania obu procesorów.
Pod jednym warunkiem: nikt nie nazwie tego wsadem!

Tomek
wsad
, wsad
, wsad
.
jak w Monty Pythonie....
Zapamiętane. TG

jak w Monty Pythonie....
Zapamiętane. TG
-
- 625...1249 postów
Nigdy nie smiałbym prosić o źródła chyba żeby autor to sam proponował. Chodzi raczej o pliki wynikowe. Ale w poprzednim poście zdziwiłem się dlaczego to mikrokontroler AVR traci mozliwość programowania ISP, nie słyszałem o tym wcześniej, można go zaprogramować tak aby sie nie dało odczytać ale zeby nie mozna było zaprogramować w systemie powtórnie? Chyba ze traxmanowi chodziło o to że po prostu nie będą udostępnione pliki hex a więc i nie daje możliwosci programowania ISP ale to nawet dla autora jest kłopotliwe a juz szczególnie jak użyje obudowę smd co by zaoszczędziło miejsca.
Wojtek