Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: Thereminator »

Do obróbki/konwersji filmów polecam darmowe i proste w obsłudze VirtualDub i MPEGStreamClip.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
traxman

Post autor: traxman »

Pewnie, że wystarczy jeden na wyjściu, konwersję od biedy może obsłużyć rezystor. Czy myślałeś o dodaniu tłumika? Można by zmieniać Vref.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

traxman pisze:Pewnie, że wystarczy jeden na wyjściu, konwersję od biedy może obsłużyć rezystor. Czy myślałeś o dodaniu tłumika? Można by zmieniać Vref.
Rezystor chyba odpada, bo wyjście DAC0808 ma bardzo mały zakres napięciowy coś koło +/-0.5V. Tylko przy dużym ujemnym napieciu zasilającym może się obniżyć do -5V.
Proponuję: jeden op-amp jako konwerter prąd-napiecie, potencjometr i drugi w układzie wtórnika. W takim wypadku potrzebny będzie wzmacniacz o większej wydajności prądowej. Może być też układ zaproponowany przez RomkaD i Witko z tranzystorami przejmującymi prąd powyżej wydajności wzmacniacza. Wtedy wystarczy tańszy wzmacniacz (NE5532?).
Myślałem o tłumieniu przez zmniejszanie Iref+, ale przy małych prądach (najmłodszy bit = Iref/256) zbliżamy się prądów błędu DAC. Chyba lepiej tłumić już po przekształceniu tego prądu na napięcie. Sądzisz, że 10-obrotowy potencjometr nie wystarczy?
Tomek
traxman

:arrow: Tomek, opisz mi piny enkodera i co zrobić z resetami?
PS.Ciekawe dlaczego w nocie DAC'a MSB ma oznaczenie A1?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:opisz mi piny enkodera
Masa na środkowym pinie, pozostałe jak wygodniej - mogę zmienić programowo.
traxman pisze:i co zrobić z resetami?
Zostaw oba wiszące w powietrzu. Poustawiałem fuse-bity tak, że procesory powinny wstawać we właściwej kolejności. Procesory mają wbudowany rezystor podciągający 30..60k.
traxman pisze:PS.Ciekawe dlaczego w nocie DAC'a MSB ma oznaczenie A1?
Bo to chyba układ sprzed ery mikroprocesorów, :D bardziej przewidziany do współpracy z licznikami.
Czy wstawisz złącza ISP lub chociaż pojedyncze piny, żeby się można wpiąć programatorem?
Tomek
traxman

Przerysowałem schemat, wstanę jutro o 3:00, to może wreszcie zdążę coś poskładać.
DDS_FGenerator.png
Scalaki dam w DIP'ie więc ISP nie będzie potrzebne.
Mogą być tak rozmieszczone manipuladła?
DDS_FGeneratorPCB.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

:arrow: Masę na złączu transformatora dałbym na środku - będzie mniej pomyłek
:arrow: Stabilizowanie -5V jest niepotrzebne - DAC i wzmacniacze operacyjne mogą być zasilane w szerokich granicach: od +/-9..16V. Zresztą OPA2604 nie ma chyba wyjscia rail-to-rail, więc żeby wystawić +/-5V musi dostać nieco większe zasilanie.
:arrow: Wystarczy filtrować (teraz doczytałem, że zalecają zwykły filtr RC) tylko napięcie zasilające R14||R15 i R17 (tworzące Iref+). Dla reszty wystarczy zwykłe zablokowanie 100nF.
:arrow: L1 i L2 bym wyrzucił.
:arrow: dodałbym jakiś mały kondensator (22pF?) równolegle do R16 (na wypadek szpilek z DAC).
:arrow: C6 powinien być mniejszy ~100pF.
:arrow: W sumie na wzmacniaczach wyjdzie chyba 2-krotnie za duże wzmocnienie. Chyba, że chcemy dostać +/-10V na wyjściu?

Dodane
:arrow: Zamiast mostka prostowniczego proponuję 4 diody
:arrow: Chyba wygodniej potencjometr nad enkoderem

Dodane:
:arrow: Jako złącze wyjściowe SO proponuję BNC do druku (zaszalejmy, a co?!) :D
:arrow: Jako złącze SWO wystarczy pętelka z drutu do podpięcia sondy (oszczędzamy!). :D
Tomek
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

traxman pisze:... Scalaki dam w DIP'ie więc ISP nie będzie potrzebne.
Przepraszam, że się wtrącę ale ja jednak dałbym mozliwość programowania ISP to naprawdę jest wygodne. Nie trzeba robić sobie specjalnej płytki do programowania dowolnych układów AVR - w koncu po to ten mechanizm został zrobiony w tych mikrokontrolerach. Z braku miejsca mozna ograniczyć liczbę pinów lub dać je w układzie jednorzędowym albo w jakimś mniejszym rastrze, a odpowiedni przejściowy kabelek do programatorka każdy sobie zrobi.
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wojtek pisze:[...]jednak dałbym mozliwość programowania ISP to naprawdę jest wygodne
Przypuszczam, ze traxman chce zrobić płytkę jednostronną(?), więc złącza ISP mocno nabałaganią, ale pojedyncze piny (szpilki) też lubię mieć.
Tomek
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Tomasz Gumny pisze:
Wojtek pisze:[...]jednak dałbym mozliwość programowania ISP to naprawdę jest wygodne
Przypuszczam, ze traxman chce zrobić płytkę jednostronną(?), więc złącza ISP mocno nabałaganią, ale pojedyncze piny (szpilki) też lubię mieć.
No to można kompromisowo pojedyncze szpilki koło odpowiednich pinów mikrokontrolera dać :) - może da się namówić.
Wojtek
traxman

Oba procesory po zaprogramowaniu, tracą możliwość obsługi ISP, więc złącza są niepotrzebne.
Elementy przy wzmacniaczach się jeszcze będą zmieniać, ale schemat już chyba nie.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman pisze:Oba procesory po zaprogramowaniu, tracą możliwość obsługi ISP, więc złącza są niepotrzebne.
Dlaczego?
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wojtek pisze:
traxman pisze:Oba procesory po zaprogramowaniu, tracą możliwość obsługi ISP, więc złącza są niepotrzebne.
Dlaczego?
Tu wchodzimy na grząski temat udostępniania oprogramowania. :roll: Polecam uwadze ostatni akapit: http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?p=88447#88447 :D
Po doświadczeniach z oprogramowaniem charakteryzatora wyleczyłem się z publikowania źródeł. Mogę jednak zadeklarować, że do generatora będą dostępne pliki wynikowe (.hex) potrzebne do zaprogramowania obu procesorów.
Pod jednym warunkiem: nikt nie nazwie tego wsadem! :evil:
Tomek
traxman

wsad :twisted: , wsad :twisted: , wsad :twisted: .
:lol: :lol: :lol:
jak w Monty Pythonie....

Zapamiętane. TG
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Nigdy nie smiałbym prosić o źródła chyba żeby autor to sam proponował. Chodzi raczej o pliki wynikowe. Ale w poprzednim poście zdziwiłem się dlaczego to mikrokontroler AVR traci mozliwość programowania ISP, nie słyszałem o tym wcześniej, można go zaprogramować tak aby sie nie dało odczytać ale zeby nie mozna było zaprogramować w systemie powtórnie? Chyba ze traxmanowi chodziło o to że po prostu nie będą udostępnione pliki hex a więc i nie daje możliwosci programowania ISP ale to nawet dla autora jest kłopotliwe a juz szczególnie jak użyje obudowę smd co by zaoszczędziło miejsca.
Wojtek