Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: Tomasz Gumny »

Marvel pisze:Dla mnie 1 004Hz to jest równy 1,00kHz. :)
Dla akumulatora równego 9438 wychodzi nawet częstotliwość 1000.086Hz. Ciekawe tylko na ile kształt będzie przypominał sinus...

Pora już zdecydować się na typ wyświetlacza. Z radością stwierdzam, że dzięki mojemu osobistemu zaangażowaniu na rzecz LED i pomimo haniebnych zabiegów traxmana, wielu głosujących wybrało tą właściwą opcję. :D
Zatem będzie wyświetlacz LED złożony z 3 pojedynczych wyświetlaczy.
Tomek
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Jak przy wyświetlaczu LED będzie zrealizowane wyświetlanie "Hz, kHz, sinus, trójkąt, prostokąt..."?
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

megabit pisze:Jak przy wyświetlaczu LED będzie zrealizowane wyświetlanie "Hz, kHz, sinus, trójkąt, prostokąt..."?
kHz są sygnalizowane kropką na najmniej znaczącej cyfrze - widać w tabeli. Kształt generowanego sygnału pokazuje jedna z trzech diod świecących.
Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Napisałem kawałek programu i przetestowałem działanie programowego DDS. Efekty poniżej: :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Wygląda przyzwoicie, ząbki się odfiltruje.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Jak dla mnie bomba :D :mrgreen: Ten prostokat w koncu wyglada jak prostokat -- o niebo lepiej niz cokolwiek wygenerowane przez komputer (przynajmniej moj ;))
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
traxman

A gdyby pozbyć się ledów i dołożyć czwarty wyświetlacz - przy pomocy segmentów A/G/D pokazywać kształt przebiegu SIN/TR/SQ? Można by pomyśleć o powrocie do zespolonego wyświetlacza, czwórki są popularniejsze. Ewentualne B/C można wykorzystać do sygnalizacji tłumika?
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

megabit pisze:Jak przy wyświetlaczu LED będzie zrealizowane wyświetlanie "Hz, kHz, sinus, trójkąt, prostokąt..."?
No i tu aż się prosi wyświetlacz LCD...Wystarczyłby 1x8 znaków ...
ale taki też by mógł być..... http://www.allegro.pl/item929032356_lis ... znaki.html
1x16 znaków za niecałe 6 zł.... no i pobór prądu chyba mniejszy...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

traxman

Tomasz Gumny pisze:Napisałem kawałek programu i przetestowałem działanie programowego DDS. Efekty poniżej: :D
Możesz podpiąć generator do PC i sprawdzić analizatorem widma jak to wygląda?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:A gdyby pozbyć się ledów i dołożyć czwarty wyświetlacz - przy pomocy segmentów A/G/D pokazywać kształt przebiegu SIN/TR/SQ? Można by pomyśleć o powrocie do zespolonego wyświetlacza, czwórki są popularniejsze. Ewentualne B/C można wykorzystać do sygnalizacji tłumika?
Zaczyna się... poprawianie katalogu. :twisted:
Wyświetlaczami steruje procesor sterujący, nazwijmy go STER. On wysyła linią szeregową numer częstotliwości (1 bajt) do procesora generującego (DDS). I teraz najlepsze: STER nie ma pojęcia o kształcie generowanego sygnału, bo o tym decyduje DDS pobierając odpowiednią tablicę do syntezy zależnie zależnie id ustawionego kształtu.
traxman pisze:Możesz podpiąć generator do PC i sprawdzić analizatorem widma jak to wygląda?
Nie, bo procesor DDS służy teraz jako STER.
W sumie trzeba pamiętać, że ATtiny2313 ma 2kB pamięci programu. W DDS tablice stałych zajmują 1.5kB. W STER największą tablicą jest stablicowany logarytm 768 bajtów. W sumie w obu procesorach jest dość ciasno a jeszcze nie zacząłem robić sweep-owania, ustawiania górnej i dolnej częstotliwości, czy choćby zapamiętywania ostatnich ustawień w EEPROM...
Uprzedzając - zmiany procesora nie będzie, ten generatorek ma być podręcznym przyrządem do szybkiej oceny pasma i jeśli ma kosztować więcej niż 50,-, to lepiej rozejrzeć się za czymś porządniejszym, np używanym G432.

Czy przy "sweep-owaniu" zmienia się szybkość zależnie od częstotliwości?
Przykładowo: wystawienie 10kHz przez 1ms ma sens, ale 10Hz - nie bardzo.

Dorobiłem sterowanie:
komplet.jpg
sweep.jpg
Bezpośrednio do wyjścia drabinki R-2R podłączyłem dwójnik LC. Na wejście X oscyloskopu podałem napięcie piłokształtne. na osi Y jest napięcie kondensatora.
Tutaj zamieściłem filmik (1.5MB) ze sweep-owania. Trzeba kliknąć sweep.wmv.

Początkowo w oscyloskopie jest włączona pamięć (na lampie obrazowej), potem wyłączone i pod koniec widać przesuwanie kursora (z włączoną pamięcią).

Nie wiem jak ustawić szybkość przemiatania.

Posty scaliłem.
Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Czy przy zmianie dolnej i górnej częstotliwości przemiatania amplituda wyjściowego napięcia piłokształtnego powinna pozostawać taka sama?
Tomek
traxman

Tak, każdy przebieg przy przemiataniu musi mieć zachowaną amplitudę, inaczej nie nada się do wykorzystania przy zdejmowania pasma.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Chodzi mi o piłę dla osi X. Przykładowo ustawiam fmin=20Hz, fmax=20kHz i widzę dziurę około 1kHz. Zatem przestawiam fmin=800Hz i fmax=1200Hz i mam "zoom". Obecnie napiecie odchylające w osi X ściśle odpowiada generowanej częstotliwości, więc bez zmiany czułości X (w oscyloskopie) zobaczymy tylko ten wycinek widma.
Zoom wymagałby wyliczenia dla ustawionej górnej i dolnej częstotliwości współczynnika nachylenia tak, żeby niezależnie od ich różnicy piła odchylająca w osi X miała zawsze 5Vpp.
rozciag.JPG
Niby ten sam efekt można by uzyskać zmieniając czułość tory X w oscyloskopie. Tyle, że tor X jest zazwyczaj bardzo okrojony...
Przy okazji: wczoraj pierwszy raz włączyłem tryb X-Y w swoim 20-letnim oscyloskopie. :oops:
Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

W pamięci zmieścił się jeszcze jeden sygnał - piłokształtny (narastający). Jest też LED sygnalizujący generowanie tego sygnału.
Oprogramowanie dla STER i DDS jest w zasadzie ukończone. Teraz trzeba tylko dokończyć stopień wyjściowy, bo jakoś sam nie chce się zrobić. :(
Wychodzi na to, że zasilacz będzie jednak musiał być symetryczny (transformator poza płytką) a skoro tak, to wracamy do DAC0808.
Zakres częstotliwości zrobiłem od 10Hz do 28kHz (logarytmiczną). Pobawiłem się już trochę genertorem i oscyloskopem, ale nie bardzo da się to opisać a nie potrafię skonwertować filmu (.mov) do jakiejś sensownej postaci (pod Linuksem).
Wstawiam aktualny schemat generatora:
Tomek