traxman pisze:A gdyby pozbyć się ledów i dołożyć czwarty wyświetlacz - przy pomocy segmentów A/G/D pokazywać kształt przebiegu SIN/TR/SQ? Można by pomyśleć o powrocie do zespolonego wyświetlacza, czwórki są popularniejsze. Ewentualne B/C można wykorzystać do sygnalizacji tłumika?
Zaczyna się... poprawianie katalogu.
Wyświetlaczami steruje procesor sterujący, nazwijmy go STER. On wysyła linią szeregową numer częstotliwości (1 bajt) do procesora generującego (DDS). I teraz najlepsze: STER nie ma pojęcia o kształcie generowanego sygnału, bo o tym decyduje DDS pobierając odpowiednią tablicę do syntezy zależnie zależnie id ustawionego kształtu.
traxman pisze:Możesz podpiąć generator do PC i sprawdzić analizatorem widma jak to wygląda?
Nie, bo procesor DDS służy teraz jako STER.
W sumie trzeba pamiętać, że ATtiny2313 ma 2kB pamięci programu. W DDS tablice stałych zajmują 1.5kB. W STER największą tablicą jest stablicowany logarytm 768 bajtów. W sumie w obu procesorach jest dość ciasno a jeszcze nie zacząłem robić sweep-owania, ustawiania górnej i dolnej częstotliwości, czy choćby zapamiętywania ostatnich ustawień w EEPROM...
Uprzedzając - zmiany procesora nie będzie, ten generatorek ma być podręcznym przyrządem do szybkiej oceny pasma i jeśli ma kosztować więcej niż 50,-, to lepiej rozejrzeć się za czymś porządniejszym, np używanym G432.
Czy przy "sweep-owaniu" zmienia się szybkość zależnie od częstotliwości?
Przykładowo: wystawienie 10kHz przez 1ms ma sens, ale 10Hz - nie bardzo.
Dorobiłem sterowanie:
komplet.jpg
sweep.jpg
Bezpośrednio do wyjścia drabinki R-2R podłączyłem dwójnik LC. Na wejście X oscyloskopu podałem napięcie piłokształtne. na osi Y jest napięcie kondensatora.
Tutaj zamieściłem filmik (1.5MB) ze sweep-owania. Trzeba kliknąć sweep.wmv.
Początkowo w oscyloskopie jest włączona pamięć (na lampie obrazowej), potem wyłączone i pod koniec widać przesuwanie kursora (z włączoną pamięcią).
Nie wiem jak ustawić szybkość przemiatania.
Posty scaliłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.