Daj się zobaczyć

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Daj się zobaczyć

Post autor: fugasi »

ZoltAn pisze:jeżeli chciałeś mi czymś przys..ć to nietrafiony i niezatopiony... :?
Ależ skąd! :) Ja jak w "Seksmisji" - "poziom agresji - zero".
Ja nawet zielone włosy Wiśniewskiego lubię. :)
_
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Niech bedzie. To ja jeszcze nie tak dawno ;) W sumie jedyne zdjecie, na ktorym jakos wygladam :lol: Teraz juz niestety krotko na glowie... Aha, rocznik wprowadzenia stanu wojennego (zreszta, urodzony juz w trakcie ;))
:arrow: Fugasi -- dzieki za pomoc :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

fugasi pisze:
ZoltAn pisze:jeżeli chciałeś mi czymś przys..ć to nietrafiony i niezatopiony... :?
Ależ skąd! :) Ja jak w "Seksmisji" - "poziom agresji - zero".
Ja nawet zielone włosy Wiśniewskiego lubię. :)
Nie, nie czuję się urażony...
Zresztą, dopieczenie mi wcale nie jest takie proste: z upływem lat stałem się nieobrażalny z racji zastosowania taktyki całkowitego permiwisizmu (permanentnego tumiwisizmu + olewactwa) - okzauje się, że tak w życiu najlepiej i najłatwiej.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
xvb
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: xvb »

Witam,
aby nie odbiegać od tematu, na foto jest również i kawałek mnie:)
Natomiast widząc różnorodność prezentowanych zainteresowań dołączam również i moją zabawkę.pozdrawiam

Obrazek

Obrazek
"...fonica-w-701-russian1965-amplifier-schematic.."
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Strasznie małe zdjęcia. To był kiedyś Junak? Rozumiem, że przywracasz go do stanu fabrycznego?
xvb
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: xvb »

Hmm, owszem to był kiedyś Junak...dostałem go w rozliczeniu, a właściwie to w zestawie było: pół ramy (przednie) z odciętą główką, pognieciony zbiornik z odciętą kratką i kołnierzem wlewu (?) oraz ok. 3 wiaderek części "silnikowych" które po dokładnych oględzinach pochodziły z 3 różnych motocykli (trafiały się elementy WSK, IŻ49, SHL).Były również elementy "inne" typu zbiornik z WFM, zawieszenie od Iża, 2 koła od Syreny z wyciętym środkiem i....tyle...obawiam się że z takiej bazy nawet Michał Anioł nie wyrzeźbiłby orginału....
"...fonica-w-701-russian1965-amplifier-schematic.."
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Fotki powiedzmy że z paintballa :wink:
Makijaż się niestety trochę rozmazał :|
Brencik

Post autor: Brencik »

Paintball? Z kałaszem?
Może to JW2305?
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tak, paintball z kałaszem, oczywiście wierna replika na kulki.
Przecież na terenie wojskowym nie można robić fotek, więc co innego mogłoby to być :wink: ?

'Stalowy świt'
Obrazek
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Jak wszyscy to ja też :P
qdlaczian.jpg
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Brencik

Post autor: Brencik »

Furman Zenobiusz pisze: Przecież na terenie wojskowym nie można robić fotek, więc co innego mogłoby to być :wink: ?
Hehe, bym wrzucił parę ale nie mogę... Fajne radiostacje. Wyjmij lampy póki są.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Radiostacja fajna, bardzo miło się pracuje na tym sprzęcie, mimo jego wieku. Żeby nauczyć się to obsługiwać przekopałem chyba kilkanaście przeróżnych książek i instrukcji, ale w rezultacie nie ma takiego przełącznika albo światełka na którego temat nie potrafiłbym napisać referatu :)
Dostąpiłem nawet zaszczytu rozbierania nadajnika tego cacka 'na atomy' w celu diagnozy ciężkiej do znalezienia usterki i naprawy - jeden jedyny raz w życiu pracowałem wtedy ze schematem grubości encyklopedii, którego strony przy ładnej pogodzie rozkładałem na asfalcie obok stacji - jedyny sposób żeby wygodnie rozwinąć cały schemat jakiegoś bloku :lol:

Lampy Q-1P na wyposażeniu są co najmniej dwie: jedna w nadajniku i druga zaplombowana w zapasie, na niektórych stacjach widziałem nawet 2 zapasowe. Ciekawe są też lampy stopnia sterującego (nie pamiętam oznaczeń, ale w sytuacjach awaryjnych da się nawet na nich nadawać z rozsądną mocą).
Nawiasem mówiąc, jak na wojskowy sprzęt i to takiej mocy, lampy te są tanie jak barszcz - mam w domu 2 sztuki 'kukułek', obie kupiłem na szaberplacu za 50zł - jedna NOS, druga wyeksploatowana, ale nadal ładnie wygląda :D
Ich trwałość w nadajniku takiej stacji nie jest porywająca - mimo, że pod napięciem anodowym są praktycznie tylko podczas nadawania (włączone WN), na własne oczy widziałem jak jedna straciła emisję po ok. 6 miesiącach, w tym czasie pracując 'na antenę' może kilkanaście godzin.
Ostatnio zmieniony czw, 18 marca 2010, 23:17 przez Furman Zenobiusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

qdlaczian jak widać nie uznaje półśrodków jak kałasz i wali z MG42 ;) (albo 34 słabo widze na zdjęciu)

Furman - to jest R140 ? (po prawej)
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nadajnik z tyłu to R-140M, po lewej jakaś radiolinia - niewiele o niej wiem, kiedyś udało mi się odpalić 'na czuja' bo żadnej instrukcji do tego na oczy nie widziałem, nawet dawało ognia w eter, ale zestawić łączności nie miałem z kim.
Nawiasem mówiąc, da się gdzieś kupić taki zegarek luzem ? Jest bardzo klimatyczny, a jego największy bajer to wskazówki świecące samoczynnie w ciemnościach - z tego co czytałem, chyba jakaś odmiana fosforu + śladowe ilości pierwiastków promieniotwórczych.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Czasem DW_RADIO wystawia je na allegro.
Nawiasem mówiąc, da się gdzieś kupić taki zegarek luzem ? Jest bardzo klimatyczny, a jego największy bajer to wskazówki świecące samoczynnie w ciemnościach - z tego co czytałem, chyba jakaś odmiana fosforu + śladowe ilości pierwiastków promieniotwórczych.
Jest to luminofor na siarczu cynku, pobudzany pierwiastkiem promieniotwórczym. Widziałem taki kompas (wiem, busolę). Dawka wynosi około 30-40 uGy/h. To tyle ile daje źródło radioaktywne na laborkach używane na laborkach z fizyki. Tylko że kompas na szczęście wali chyba fotony o dość niskiej energii. Busola jest Polski z lat 50-tych. Nie wiem jaki tam siedzi izotop, ale podejrzewam 137-Cs, lub 60-Co. Jeżeli to cez, to biorąc pod uwagę jego okres półtrwania - nowy kompas musiał mieć ponad dwa razy większą "moc" :!: :shock: Długie noszenie go w przedniej kieszeni spodni to pewna bezpłodność, a przy szczęściu także nowotwór. A wskazówki i tak nie świecą...
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità