Chce do mojego wzmacniacza lampowego użyć oryginalnych głośników które współpracowały z trafo głośnikowym
Wymiary głośników:
18x13 cm
nie wiem jak dobrać litraż kolumny
w kolumnie maja być oba głośniki (do drugiego kanału szukam identycznych)
Na tym forum stosujemy poprawną ortografię, interpunkcję i WIELKIE LITERY. Niestosowanie do zasad język polskiego może skutkować przenoszeniem postów do kosza.
błęndy poprawione przepraszam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 22 lutego 2010, 19:51 przez matmax426, łącznie zmieniany 1 raz.
Przy takich głośnikach litraż nie ma zbyt dużego znaczenia. Mają twarde zawieszenia, dużą częstotliwość rezonansową i qts. W związku z tym pasowałoby dać raczej dużą obudowę, ale zbytnie zwiększanie objętości wiele nie zmieni. W skrajnym przypadku obudowa może być otwarta. Zrób taką żeby głośniki weszły i żeby stała stabilnie i jakoś wyglądała. Ja bym jeszcze dobrze ją wygłuszył w środku.
dokładnie jak pisze COB. Albo odgroda i będzie to niestety większych wymiarów albo obudowa zamknięta i mocno wytłumiona. Dołu z tego nie usyskasz. Także projektowałbym obudowę pod względem wizualnym.
powiedzcie mi jeszcze jakich głośników użylibyście zamiast tych, ponieważ te, powiedzmy szczerze, nie wyglądają zbyt efektownie a ja maskownic nie lubię.
matmax426 pisze:stare poprawione i wymienione na nowe hihi
Podejscie z humorkiem i to rozumiem
A co do glosników to proponowalbym rozejrzeć się za głosnikami od starych rubinów, elektronów. Okrągle, średnica okolo 16cm dosyc ładnie grają ( kto mial rubina ten wie )
a z głośników nowszych np z Tonsila?
mam na stanie GDN 16/16 15ohm i na allegro jest takich dość sporo w niskich cenach, co wy na ten głośnik? (oczywiście + jakiś wysokotonowy)
Jeśli głośniki mają być raczej starsze, szerokopasmowe i tanie to ja np. mam GDS 20/10. Na pewno pasmo mają szersze, a z racji większej średnicy bas pewnie będzie lepszy (choć i tak cudów nie będzie). Są też efektywne, więc lampa świetnie je napędzi.
Ten twój Tonsil jakoś zagra, ale jak masz tylko jeden to chyba szkoda na siłę z nim kombinować. Możesz zrobić jakiś sprawdzony zestaw dwudrożny. Pytanie tylko czego potrzebujesz. Jeśli ma być po staremu to szerokopasmowce i twarde zawieszenia. Natomiast, jeśli chcesz zwykłe monitory, to znajdź jakiś dwudrożny projekt ze zwrotnicą i go skopiuj.