Graetz - reanimacja - problemy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Graetz - reanimacja - problemy
Postanowiłem, że w tym roku porzucę na jakiś czas wszystkie projekty gitarowe i zajmę się projektami audio/radio. na pierwszy ogień idzie Graetz Stereo. Jest uświniony i postanowiłem go na początek wyczyścić. Niestety przez głupie pokrętło którego nie potrafię zdjąć nie jestem w stanie zdjąć skali. Ma ktoś jakiś pomysł bo podejrzewam że peknie mi ta skala.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Re: Graetz - reanimacja - problemy
Psikaj kontaktem aż będzie płynąć... Musi puścić. A ona jest przykręcona czy poprostu wciśnięta?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 9375...12499 postów
O tym, że jest przykręcona dowiedziałem się zaraz jak ją uszkodziłem... dobrze, że gałkę a nie skalę. Gałkę da się jeszcze skleić... Zerwana jest linka od UKF, już widzę, że założenie nowej to będzie dla mnie mission imposible...
-
- 9375...12499 postów
No i odpaliłem radyjko. Na razie wymieniłem tylko magiczne oczko EM84 na RFT(oryginalnie LORENZ). Wymieniłem też kondensatory w katodach EL84. Na oryginalnych lampach odebrałem coś na krótkich i srednich. Odebrałem też lokalną stację Radio Victoria na UKF kompletnie bez anteny. Co mnie dziwi to to, że jak wcisnę przycisk stereo to jeden z głośników przestaje grać... Nie mam pojęcia do czego służy przycisk AUS - jest monostabilny - ktoś wie?. Brak jest przycisków magnetofon/gramofon mimo, że wejścia z tyłu są na te urządzenia... Oczko magiczne też pływa leciutko... nie wiem czy tak powinno być. spróbuję podłączyć coś do wejść mag/gram i zobaczymy. Teraz tylko zrobić mu obudowę w tylu heada gitarowego oraz głośniki w kształcie paczek i będzie pełnia szczęścia z mojej strony, oczywiście jak uda mi się podłączyć do tego CD.
-
- 1250...1874 posty
AUS powinien wyłączać radio powodując wyskoczenie wszystkich naciśniętych przycisków (czyli w praktyce tego od wybranego zakresu).
SQ9KQZ
-
- 9375...12499 postów
Być może, ale nie powoduje. Ale nie tu jest teraz problem. Problemem jest oczko które nie reaguje. Co się mogło stać?
-
- 625...1249 postów
Cześć!
Co to za model konkretnie?
Bo bez schematu to moża tylko trochę powróżyć
Sprawdź czy zmienia się napięcie na S1 oczka.
Przydało by się też sprawdzić czy dioda od ARW nie jest zużyta (o ile jest lampowa).
Pozdrawiam
Matizz
Co to za model konkretnie?
Bo bez schematu to moża tylko trochę powróżyć

Sprawdź czy zmienia się napięcie na S1 oczka.
Przydało by się też sprawdzić czy dioda od ARW nie jest zużyta (o ile jest lampowa).
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 9375...12499 postów
W tym radiu nie ma lampowych diód. Obsada lamp to ECC85; ECH81; EF89; ECC83; 2xEL84 i EM84. Listki EM84 są rozwarte, ale też nie do końca, coś tam reagują jak pojawiają się trzaski przy strojeniu radia, ale poza tym nie ruszają się. Wyglada to tak jak na zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Może dostaje za słaby sygnał a siatkę? Może radio jest rozstrojone (p.cz.)?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 100...124 posty
"Nie mam pojęcia do czego służy przycisk AUS - jest monostabilny - ktoś wie?. Brak jest przycisków magnetofon/gramofon mimo, że wejścia z tyłu są na te urządzenia.."
Przycisk AUS polskie WYŁ. Działa tylko mechanicznie.
Dla gramofonu jest przycisk TA, a dla Magnetofonu TB musisz równocześnie wcisnąć TA i LM.
Pozdrawiam Mirek
Przycisk AUS polskie WYŁ. Działa tylko mechanicznie.
Dla gramofonu jest przycisk TA, a dla Magnetofonu TB musisz równocześnie wcisnąć TA i LM.
Pozdrawiam Mirek
-
- 1875...2499 postów
W niektórych radioodbiornikach przycisk AUS jest monostabilny, i nie wyciska klawisza z daną funkcją. Przyciskiem tym włącza się i wyłącza radio niezależnie od funkcji.
Oczywiście nie wiem jak to jest zrobione w tym radioodbiorniku.
Pozdrawiam
Oczywiście nie wiem jak to jest zrobione w tym radioodbiorniku.
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 9375...12499 postów
sprawdziłem dzisiaj napięcia na EM84. Sygnał na siatkę jest pobierany z płytki tunera i wynosi około -0,5V - nie zmienia się a powinien... Jedyna dioda znajdująca się na płytce jest sprawna.
Mam jeszcze jedno spostrzeżenie - może oczko się nie rusza bo jest za słaby sygnał. Radio gra, ale wydaje mi się, że dość cicho. Stacja jest odbierana ładnie ale uważam, ze sama końcówka powinna chodzić dużo głośniej. Jest rozkręcona na full a głośniki 2W nawet nie charczą. Nie jest to wina lamp a przynajmniej nie EL84 czy ECH81 bo te akurat podmieniałem. Muszę zrobić przejściówkę do CD...
Mam jeszcze jedno spostrzeżenie - może oczko się nie rusza bo jest za słaby sygnał. Radio gra, ale wydaje mi się, że dość cicho. Stacja jest odbierana ładnie ale uważam, ze sama końcówka powinna chodzić dużo głośniej. Jest rozkręcona na full a głośniki 2W nawet nie charczą. Nie jest to wina lamp a przynajmniej nie EL84 czy ECH81 bo te akurat podmieniałem. Muszę zrobić przejściówkę do CD...
-
- 6250...9374 posty
Przeczytaj co napisałem wcześniej. Strojenie potrzebne...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 9375...12499 postów
Nie twierdzę, że nie ale ja tego raczej nie zrobię...
-
- 6250...9374 posty
To przyjedź do mnie
Możesz ostatecznie nastroić na ucho (max odbiór) i oko (oko magiczne) 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU