Transformator zasilający poza chassis
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Transformator zasilający poza chassis
Witam,
Przymierzam się do przerobienia małego tranzystorowego pieca na lampowy. Niestety chassis jest dość małe i wszystko musiało by być bardzo upchane. Zastanawiam się więc nad przeniesieniem transformatora zasilającego wraz z prostownikiem z chassis na dno skrzyni. Nigdzie takiego rozwiązania nie widziałem, więc chciałbym zapytać jakie to ze sobą niesie problemy.
Pozdrawiam.
Przymierzam się do przerobienia małego tranzystorowego pieca na lampowy. Niestety chassis jest dość małe i wszystko musiało by być bardzo upchane. Zastanawiam się więc nad przeniesieniem transformatora zasilającego wraz z prostownikiem z chassis na dno skrzyni. Nigdzie takiego rozwiązania nie widziałem, więc chciałbym zapytać jakie to ze sobą niesie problemy.
Pozdrawiam.
-
- 9375...12499 postów
Re: Transformator zasilający poza chassis
Jeśli prostownikiem będzie mostek prostowniczy to tak się nie da bo obszar zabroniony w tym wypadku będzie bardzo długi.... lepiej już zbudować oddzielnie część zasilacza z filtrem wstępnym. A tak przy okazji... nigdy nie spotkałem tak małego wzmacniacza aby nie upchać w nim wszystkich części...
-
- 3125...6249 postów
Jeśli osobno, w osobnej obudowie, którą można dać na dno skrzynki, zrobisz prostownik i pierwszy filtr zasilacza, to powinno się dać. A co chcesz upchnąć do tej szaski (jaki układ, ile lamp?) i jakie są jej wymiary?
-
- 25...49 postów
Jaki układ to jest jeszcze sprawa otwarta pewnie będą 3 lub 4 lampki. Jako baza posłuży piecyk Alphard AG35 http://www.gitarownia.pl/product-pol-38 ... -AG35.html Będę jeszcze czegoś szukał pewnie jakiegoś kilkuwatowca. Wymiary chassis to ok 15cm x 25cm, więc od biedy ten transformator zasilający by się tam zmieścił, choć nie ukrywam, że chodzi mi po głowie taka hybryda z dwoma końcówkami mocy do wyboru : kilkuwatową lampową i na jakimś układzie scalonym tak ok 25-30W.
-
- 9375...12499 postów
A zastanowiłeś się przynajmniej po co ci 2 końcówki w takim wzmacniaczu?
-
- 25...49 postów
Takpainlust pisze:A zastanowiłeś się przynajmniej po co ci 2 końcówki w takim wzmacniaczu?

-
- 9375...12499 postów
Po pierwsze nie przełączysz się w locie między tymi końcówkami, więc... poza tym czy będzie głośniej z 35W (hipotetycznych bo nie wierzę, że w tym wzmacniaczu taka siedzi) niż z 5W lampy to wątpię.
-
- 25...49 postów
Nie wiem dlaczego tak uważasz, ja uważam wprost odwrotnie ale dyskusja zmierza na złe tory. Bardziej niż 2 końcówki interesuje mnie transformator poza chassis, chociaż w tym temacie odpowiedzi już otrzymałem i serdecznie za nie dziękuję.painlust pisze:Po pierwsze nie przełączysz się w locie między tymi końcówkami
-
- 9375...12499 postów
Trochę się źle wyraziłem... nie przełączysz tego samego głośnika pomiędzy tymi końcówkami podczas gry.
Widziałem kiedyś jak podczas grania na gitarze jeden jazzman zmieniał strunę, nie widziałem niestety jak podczas gry muzyk wymienia spalone trafo wyjściowe... tego to nawet Marvel nie potrafi...
Widziałem kiedyś jak podczas grania na gitarze jeden jazzman zmieniał strunę, nie widziałem niestety jak podczas gry muzyk wymienia spalone trafo wyjściowe... tego to nawet Marvel nie potrafi...
-
- 6250...9374 posty
Nie wiem ile masz na koncie wykonanych wzmacniaczy, ale painlust wykonał ich kilkanaście, więc wie co mówi.vacpan123 pisze:Nie wiem dlaczego tak uważasz, ja uważam wprost odwrotnie ale dyskusja zmierza na złe tory. (...)painlust pisze:Po pierwsze nie przełączysz się w locie między tymi końcówkami
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 25...49 postów
Eeetam. Ludzie w kosmos latająpainlust pisze:Trochę się źle wyraziłem... nie przełączysz tego samego głośnika pomiędzy tymi końcówkami podczas gry.

Jeśli jest coś do dodania na temat transformatora poza chassis poza tym co napisał painlust i jethrotull to byłbym wdzięczny.
-
- 9375...12499 postów
Może wpadniesz na nowe prawa fizyki... warto wtedy pokusić się o Nobla...
Co prawda da się prawdopodobnie przełączyć głośnik z końcówki lampowej na tranzystorową, ale wrócić się już zapewne nie da... chyba, że techniczny w międzyczasie podmieni trafo na nowe... A gdybyś tak chciał kilka razy się przełączyć to zafunduj sobie kontener trafek wyjściowych i sprawnego technicznego...
Co prawda da się prawdopodobnie przełączyć głośnik z końcówki lampowej na tranzystorową, ale wrócić się już zapewne nie da... chyba, że techniczny w międzyczasie podmieni trafo na nowe... A gdybyś tak chciał kilka razy się przełączyć to zafunduj sobie kontener trafek wyjściowych i sprawnego technicznego...
-
- 25...49 postów
Jak zrobię to na pewno się pochwalępainlust pisze:Może wpadniesz na nowe prawa fizyki... warto wtedy pokusić się o Nobla...

-
- 9375...12499 postów
Już się nie mogę doczekać...
-
- 250...374 postów
Nie byłbym taki szybki w osądzaniu, że czegoś się nie da. Już sam opis tego urządzenia daje wskazówki jak zabrać się do tematu:
http://www.tonebone.com/tb-cabbone.htm
http://www.tonebone.com/tb-cabbone.htm