Przeróbka małego komba
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: Przeróbka małego komba
To może być dobry pomysł. Prosiłbym o jakiś schemat bo nie bardzo mogę znaleźć. Na początek przepnę korektor za ostatni stopień. Jak to przyniesie poprawę zwłaszcza w przesterze to zacznę eksperymenty z wtórnikiem.
-
- 3125...6249 postów
Schemat masz tutaj:
http://trioda.com/forum/download/file.php?id=25385
http://trioda.com/forum/download/file.php?id=25385
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
Dzięki za schemat. Przeniosłem korektor i schemat wygląda tak jak na rysunku. Regulacja barwy jest teraz znacznie bogatsza, a przester może bardzo się nie zmienił ale jest lepiej. Co więcej można teraz więcej ustawić barwą. Jest jednak spory problem, gdyż wzmacniacz na przesterze się zatyka.
Domyślam się, że winę za to ponosi brak wtórnika? Czy oprócz dodania wtórnika warto jeszcze coś poprawić?
Domyślam się, że winę za to ponosi brak wtórnika? Czy oprócz dodania wtórnika warto jeszcze coś poprawić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Tak! Nie przełączać małym chińskim przełącznikiem wysokiego napięcia, tylko przenieść przełącznik za kondensator sprzęgający 2n/600V.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
Tego przełącznika wcale nie instalowałem. Może kiedyś. Muszę się jednak przyznać, że zasilanie załączam małym przełącznikiem. Niby 250V powinien wytrzymać, a prąd jest mały.
p.s. Dzisiaj nie mam już czasu żeby sprawdzić, ale właśnie sobie uświadomiłem, że na 99% dałem 22n zamiast tego 2n. Jutro to poprawię.
p.s. Dzisiaj nie mam już czasu żeby sprawdzić, ale właśnie sobie uświadomiłem, że na 99% dałem 22n zamiast tego 2n. Jutro to poprawię.
-
- 3125...6249 postów
To po co mi oglądać schemat, który nie jest zgodny z rzeczywistością?COB pisze:Tego przełącznika wcale nie instalowałem.

A jaka izolacyjność tego przełączniczka? Ma napisane 250VAC. Ty przełączasz 270VDC? A skąd będziesz wiedział, kiedy będzie miał przebicie na dźwigienkę? To znaczy w sumie wiadomo, skąd.COB pisze:zasilanie załączam małym przełącznikiem. Niby 250V powinien wytrzymać, a prąd jest mały.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
Byłem pewien, że wcześniej o tym wspominałem, ale pewnie tylko mi się zdawało. W każdym razie przepraszam za niepotrzebny zamęt.Marvel pisze:To po co mi oglądać schemat, który nie jest zgodny z rzeczywistością?COB pisze:Tego przełącznika wcale nie instalowałem.Więcej tego błędu nie zrobię.
Przełączam nim zasilanie, czyli 230VAC, a nie napięcie anodowe.Marvel pisze:A jaka izolacyjność tego przełączniczka? Ma napisane 250VAC. Ty przełączasz 270VDC? A skąd będziesz wiedział, kiedy będzie miał przebicie na dźwigienkę? To znaczy w sumie wiadomo, skąd.COB pisze:zasilanie załączam małym przełącznikiem. Niby 250V powinien wytrzymać, a prąd jest mały.
Rozumiem, że wtórnik z Twojego schematu jest uniwersalny i przełożenie tranzystora i dwóch rezystorów wystarczy?
-
- 1250...1874 posty
Wtórnik to wtórnik i wielkiej filozofii nie ma
Co do zatykania, to raczej nie jest wina umiejscowienia korektora, raczej bym obstawiał jakiś zimny lut, ale źle dobrany element.

Co do zatykania, to raczej nie jest wina umiejscowienia korektora, raczej bym obstawiał jakiś zimny lut, ale źle dobrany element.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 6250...9374 posty
Taki sam wtórnik wcześniej zastosował PzP w swoim Scream Machine.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
To tym większe gratulacje. U mnie jak chiński przełącznik sieciowy miał zwarcie (z tych większych), to dziwnym trafem wywaliło zabezpieczenie nie w mieszkaniu, tylko poza, w zaplombowanej skrzynce. Musiałem wzywać pogotowie energetyczne. A był wieczór i tylko dzieci mi się wystraszyły, bo nagle musiały siedzieć po ciemku. Dlatego uważam stosowanie takich przełączników jako sieciowe po prostu za głupotę. Co szkodzi dać plastikowy przełącznik kołyskowy? Chociażby taki, za całą złotówkę.COB pisze:Przełączam nim zasilanie, czyli 230VAC, a nie napięcie anodowe.

http://www.allegro.pl/item917162249_prz ... y_1_0.html
Tak, z tym, że rezystor jest opcjonalny. Możesz go nie montować. Tranzystor należałoby jednak przełożyć...COB pisze:Rozumiem, że wtórnik z Twojego schematu jest uniwersalny i przełożenie tranzystora i dwóch rezystorów wystarczy?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
Rzecz jasna, ten na bramie tranzystora, na źródle wypadało by zostawić jednakMarvel pisze:rezystor jest opcjonalny. Możesz go nie montować.

Pozdrawiam, Jarek 

-
- 375...499 postów
Przykro mi, że spotkało Cię coś takiego, ale po prostu nie wiedziałem, że te przełączniki są takie problematyczne, a na codzień wierzę notom katalogowym i podawanym parametrom oraz uważam, że nie ma w tym nic zdrożnego. Jeśli chodzi o przełączniki to akurat te prostokątne z wiadomych przyczyn są mało przyjemne w montażu. Postaram się znaleźć coś lepszego, okrągłego i zmienić. Swoją drogą takie kołyski zazwyczaj przełączam jednym palcem, tak żeby właśnie nie złapać go na zawszeMarvel pisze:To tym większe gratulacje. U mnie jak chiński przełącznik sieciowy miał zwarcie (z tych większych), to dziwnym trafem wywaliło zabezpieczenie nie w mieszkaniu, tylko poza, w zaplombowanej skrzynce. Musiałem wzywać pogotowie energetyczne. A był wieczór i tylko dzieci mi się wystraszyły, bo nagle musiały siedzieć po ciemku. Dlatego uważam stosowanie takich przełączników jako sieciowe po prostu za głupotę. Co szkodzi dać plastikowy przełącznik kołyskowy? Chociażby taki, za całą złotówkę.COB pisze:Przełączam nim zasilanie, czyli 230VAC, a nie napięcie anodowe.![]()
http://www.allegro.pl/item917162249_prz ... y_1_0.html

Opcjonalny, ale pewnie jakieś zadanie ma? Miałem właśnie o niego pytaćMarvel pisze:Tak, z tym, że rezystor jest opcjonalny. Możesz go nie montować. Tranzystor należałoby jednak przełożyć...COB pisze:Rozumiem, że wtórnik z Twojego schematu jest uniwersalny i przełożenie tranzystora i dwóch rezystorów wystarczy?

-
- 3125...6249 postów
To pokaż mi notę tego przełącznika. Certyfikat CE z laboratorium też możesz. Przecież te 250V na nim to jest ściema. Nikt tego nie testował (oprócz Ciebie) pod takim napięciem. A przy okazji, nie zauważyłeś, że jego wyprowadzenia są wybitnie niedostosowane do grubszych przewodów od zasilania?COB pisze:na codzień wierzę notom katalogowym i podawanym parametrom i uważam, że nie ma w tym nic zdrożnego.
Rezystor zapobiega potencjalnym wzbudzeniom. Przestałem go montować. Rezystor w źródle był już wcześniej w układzie, jako Rk wtórnika lampowego, ZTCP.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
W tym przypadku bazowałem na oznaczeniach. Czy masz certyfikat CE na wszystkie elementy, które instalujesz w swoich konstrukcjach? Czy same konstrukcje taki certyfikat posiadają? Moim zdaniem kontynuowanie tematu nie ma sensu. Dzięki za radę. W przyszłości będę stosował. Z pewnością na świecie jest wiele takich bubli i przekrętów, co nie oznacza, że każdy od razu szuka na wszystko certyfikatów.Marvel pisze:To pokaż mi notę tego przełącznika. Certyfikat CE z laboratorium też możesz. Przecież te 250V na nim to jest ściema. Nikt tego nie testował (oprócz Ciebie) pod takim napięciem. A przy okazji, nie zauważyłeś, że jego wyprowadzenia są wybitnie niedostosowane do grubszych przewodów od zasilania?COB pisze:na codzień wierzę notom katalogowym i podawanym parametrom i uważam, że nie ma w tym nic zdrożnego.
Jeśli chodzi o wyprowadzenia to z tego co wiem, to grubość przewodu nie jest krytyczna w przypadku napięcia. Bardziej liczy się izolacja. Co innego przy prądzie.
-
- 3125...6249 postów
OK. Przekonałeś mnie. Idę jutro po karton tych przełączników. 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com