Co to za radio w obudowie Kosmosa ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

M_alice
2 posty
2 posty

Co to za radio w obudowie Kosmosa ?

Post autor: M_alice »

Witam Wszystkich
Jako całkowity ignorant postanowiłem prosić o pomoc znawców tematu. Posiadam radio Kosmos 1-43U, a w każdym razie tak mi się do niedawna wydawało. Obudowa i tylna ścianka to ewidentnie Kosmos. Wątpliwości mam co do zawartości. Zdjęcia tego modelu radia były prezentowane na forum i bez wątpienia jest to zupełnie inny mechanizm. Wiem, że mój odbiornik był w latach 50-tych zmodyfikowany. Właścicielka radia zaniosła je do znajomego elektryka, który podobno naprawił je i przerobił, umożliwiając, o ile dobrze zrozumiałem, odbiór „wszystkich stacji”. Być może włożył do obudowy inne radio? Chassis wydaje się jednak idealnie pasować do obudowy. Kolejny właściciel radia z jakiegoś powodu uważał je za wczesny model Pioniera. Niestety dysponuję tylko zdjęciami zrobionymi komórką, ale może ktoś rozpozna co to właściwie jest. Na pierwszym zdjęciu widać element poklejony plastrem lekarskim. Sprawia on wrażenie samoróbki (dzieło tego elektryka?) dolutowanej do chassis. Dodam, że z radia usunięto zakrywający przód materiał i doklejono skalę. Skala pochodzi z przedwojennego (?) Philipsa (Breslau zamiast Wrocławia). Na jednej z lamp dopatrzyłem się napisu Telefunken (właściwie to dopatrzyłem się Tellfunken, ale drugie L to chyba wytarte E) i oznaczenia BAL ?96?.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Co to za radio w obudowie Kosmosa ?

Post autor: Matizz »

Cześć!

Cewki z pierwszego zdjęcia wyglądają jak te z DKE38.
Lampy to prawdopodobnie RV12P2000.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Z DKE widzę też dławik. Głośnik chyba Philipsa, trafo głośnikowe chyba rosyjskie.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

M_alice pisze:Witam Wszystkich
Jako całkowity ignorant postanowiłem prosić o pomoc znawców tematu. Posiadam radio Kosmos 1-43U, a w każdym razie tak mi się do niedawna wydawało. Obudowa i tylna ścianka to ewidentnie Kosmos.
Wygląda na jakiegoś kundla - człowiek pożenił wszystko co miał pod ręką aby uzyskać grające radio. W razie czego mogę odkupić/wymienić to radio.
M_alice
2 posty
2 posty

Post autor: M_alice »

tszczesn pisze:Wygląda na jakiegoś kundla - człowiek pożenił wszystko co miał pod ręką aby uzyskać grające radio.
Witam. Dziękuję za odpowiedzi. Że to powojenny składak, to wiedziałem cały czas. Ale myślałem, że to składak na bazie oryginalnych części. Jak się okazuje, to z Kosmosa jest tylko obudowa. Myślałem nawet o renowacji tego radyjka, ale w tej sytuacji, to raczej nie warto. Nadaje się tylko na dawcę części. Trudno. Na pocieszenie mam jeszcze Pioniera i Stolicę (te dla odmiany kompletne oryginały). Chciałbym tylko jeszcze ustalić z jakiego modelu Philipsa pochodzi skala. Przeglądam zdjęcia w Necie i jakoś nic nie mogę dopasować. Może ktoś kojarzy. Philips przedwojenny z pionową skalą o wymiarach (w przybliżeniu) 6x8,5cm ?
W razie czego mogę odkupić/wymienić to radio.
Dziękuję za propozycję, ale nawet w tym stanie radio ma dla mnie pewną wartość jako pamiątka rodzinna. Nie chcę się go pozbywać. Może kiedyś uda mi się zdobyć chassis od tego modelu.
Pozdrawiam