Nie pokusiłem się, bo akurat jak był znajomy to wzmacniacz grał i nic nie piszczało, więc myśleliśmy, że tak jak twierdził fachowiec - wyschła ta płytka, którą malował i jest wszystko ok. W poniedziałek, w takim razie będziemy dalej działać - ja sam niczego nie odłączam bo się nie znam. Z tym truciem dupy bym nie przesadzał...zresztą sprawa nie jest wcale taka oczywista bo jakby było coś źle popodłączane to piszczałby cały czas chyba ..a tutaj przez dobre 5 minut grał normalnie...zresztą póki co czekam do poniedziałku i nir truję więcej....painlust pisze:Oczywiście nie pokusiłeś się o odpięcie sprzężenia zwrotnego tylko dalej trujesz dupsko tym piszczeniem...
ENGL Straight Combo - potrzebuję pomocy !!!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Re: ENGL Straight Combo - potrzebuję pomocy !!!
-
- 625...1249 postów
Sprawa jest oczywista. Przestał piszczeć jak poczuł elektronika. Sprzęty tak mają - jak wywąchają naprawiacza to się uspokajają
- spradzone wielokrotnie u klientów
.
Piszczało nie bez powodu. Sęk w tym, żeby znaleźć tą przyczynę. Nie odłączyliście sprzężenia bo nie piszczał, ok. Ale dziwi mnie to, że cały test trwał tylko 5 minut. Poza tym napisałeś, że jednak piszczał po odkręceniu presence powyżej iluś tam. Czyli nie jest ok. Wzmacniacz powinien być stabilny niezależnie od ustawienia gałek, czyli w całym zakresie.

Piszczało nie bez powodu. Sęk w tym, żeby znaleźć tą przyczynę. Nie odłączyliście sprzężenia bo nie piszczał, ok. Ale dziwi mnie to, że cały test trwał tylko 5 minut. Poza tym napisałeś, że jednak piszczał po odkręceniu presence powyżej iluś tam. Czyli nie jest ok. Wzmacniacz powinien być stabilny niezależnie od ustawienia gałek, czyli w całym zakresie.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 25...49 postów
Moja sugestia-poproś znajomego o odpięcie pętli i tyle.Mając schemat można to zrobić na kilka sposobów...Choć bez schematu wybrałbym sposób najprostszy...Lampiaki dosyć długo dochodzą do stabilnej pracy,to nie piaskownica.Pewnie stąd cudowne,choć chwilowe ożywienie
-
- 50...74 posty
Tutaj nakłada się kilka spraw:sppp pisze:Sprawa jest oczywista. Przestał piszczeć jak poczuł elektronika. Sprzęty tak mają - jak wywąchają naprawiacza to się uspokajają- spradzone wielokrotnie u klientów
.
1) Test trwał krótko, ponieważ znajomy miał mało czasu - jak już psiałem w poniedziałek będzie siedział nad piecem na spokojnie
2) Tak jak mi się wydaje - problemy z piszczeniem są dwa - jeden spowodowany sprzężeniem zwrotnym a drugi "wyczuleniem" przez fachmana pot Presence
Tak więc trzeba będzie zbadac sprzęzenie i przywrócić czułość Presence zgodnie ze schematem...dam znać w poniedziałek co z tego wyszło.
-
- 9375...12499 postów
Ciekawe na czym polegało wspomniane "wyczulenie"... z lamp zdejmował efekt chologramowy? Ty lepiej przyznaj się u kogo z tym byłeś i to natychmiast!!!!
-
- 625...1249 postów
Pewnie Florian mu na imię.
-
- 50...74 posty
Witam,
Dopiero dzisiaj był u mnie znajomy i niestety z tego co powiedział, najbardziej prawdopodobne jest to, że trafo zostało źle nawinięte...W każdym razie po odłączeniu sprzężenia zwrotnego wzmacniacz przestał piszczeć...znajomy dał w szereg z potencjometrem Presence rezystor 47k i teraz piszczy mniej...co dziwne w tym momencie pot presence w ogóle nie zmienia barwy... tak jakby był nieaktywny...ale znajomy twierdzi, że działa ponieważ przy ustawianiu go na 10 wzmacniacz zaczyna sprzęgać...w ogóle nie wiem co mam z tym zrobić teraz - piec gra ale ma strasznie dużo góry i brzmi ogólnie bardzo nieprzyjemnie...czy ktoś ma jakiś pomysł co dalej z tym robić? Może coś jest jeszcze źle podłączone - czy działanie Presnece polega tylko na regulacji sprzężenia zwrotnego i nic więcej? (tak mi znajomy mówił, no ale on też średnio zna się na gitarowcach)
Dopiero dzisiaj był u mnie znajomy i niestety z tego co powiedział, najbardziej prawdopodobne jest to, że trafo zostało źle nawinięte...W każdym razie po odłączeniu sprzężenia zwrotnego wzmacniacz przestał piszczeć...znajomy dał w szereg z potencjometrem Presence rezystor 47k i teraz piszczy mniej...co dziwne w tym momencie pot presence w ogóle nie zmienia barwy... tak jakby był nieaktywny...ale znajomy twierdzi, że działa ponieważ przy ustawianiu go na 10 wzmacniacz zaczyna sprzęgać...w ogóle nie wiem co mam z tym zrobić teraz - piec gra ale ma strasznie dużo góry i brzmi ogólnie bardzo nieprzyjemnie...czy ktoś ma jakiś pomysł co dalej z tym robić? Może coś jest jeszcze źle podłączone - czy działanie Presnece polega tylko na regulacji sprzężenia zwrotnego i nic więcej? (tak mi znajomy mówił, no ale on też średnio zna się na gitarowcach)
-
- 1875...2499 postów
To niech podłączy odwrotnie sprzężenie zwrotne. Powinno przestać piszczeć.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
Kaka nie wiem co to ma dać, bo i tak trafo nie oryginalne i chyba źle nawinięte. Nowe trafo trza - może tu byś coś doradził ?
-
- 1250...1874 posty
Słuchaj bo dobrze mówi. Da to tyle że teraz masz dodatnie sprzężenie i robi Ci się generator a nie wzmacniacz. Jak zamienisz końcówki to sprzężenie stanie się ujemne i powinno przestać piszczeć.lukasz_t pisze:Kaka nie wiem co to ma dać, bo i tak trafo nie oryginalne i chyba źle nawinięte. Nowe trafo trza - może tu byś coś doradził ?
-
- 625...1249 postów
No zgoda, ale dalej nie znamy impedancji trafa i nie wiadomo co ktoś wymodził, a moim zdaniem engl z innym trafem(nawet dobrze nawiniętym) nie zabrzmi jak engl, ja byłbym za tym żeby przewinąć stare trafo(jeśli to możliwe.
-
- 75...99 postów
Czy słychać piszczenie przy potencjometrach wzmocnienia ustawionych na zero?
-
- 50...74 posty
Tak! Zanim znajomy wlutował rezystor - piszczenie było słychać jak tylko nagrzały się lampy, przy skręconych potencjometrach wzmocniania - stopniowo wzrastało aż stawało się nieznośna i trzeba było wyłączać wzmacniacz. Jak początkowo dał rezystor o większej wartości to w ogóle nie piszczało - później zmniejszał wartości, aż w końcu zostawił 47k - teraz nie piszczy ale zaczyna się dziwnie sprzęgać przy Presence na max no i dodatkowo Presence w ogóle nie spełnia swojej roli - kręcenie nim nic nie daje jeżeli chodzi o zmianę brzmienia. Ten rezystor to chyba nie jest dobre rozwiązanie, bo chyba nie likwiduje przyczyny tylko objawy...yosot pisze:Czy słychać piszczenie przy potencjometrach wzmocnienia ustawionych na zero?
-
- 50...74 posty
Nie wiem czy stare trafo jest kompletne - to znaczy gość oddał mi stertę "blaszek" , taki biały plastik i dekle - przepraszam za laickie nazewnictwolukasz_t pisze:No zgoda, ale dalej nie znamy impedancji trafa i nie wiadomo co ktoś wymodził, a moim zdaniem engl z innym trafem(nawet dobrze nawiniętym) nie zabrzmi jak engl, ja byłbym za tym żeby przewinąć stare trafo(jeśli to możliwe.
-
- 1875...2499 postów
To że Ty nie wiesz, nie znaczy, że tak jest na pewno.lukasz_t pisze:Kaka nie wiem co to ma dać, bo i tak trafo nie oryginalne i chyba źle nawinięte. Nowe trafo trza - może tu byś coś doradził ?
Masz stare trafo w stanie nie naruszonym (tj oryginalne uzwojenia, albo ich rozpiskę)? Inaczej nikt nie jest w stanie zrobić Ci kopii oryginału.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper