Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86
tak właśnie myślałem, że o ten chodzi. Ale niestety tym razem będą monitory, podłogówek w święta trochę muszę sklepać.
Popatrz na rozmiary CT193, nazywanie ich monitorami, nieco odstaje od audiofilskiego rozmiaru monitora
To porządne kloce i ciężko z nimi manewrować.

To porządne kloce i ciężko z nimi manewrować.
Może zrób CT194 z dwoma wylotami?
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
masz gdzieś przy sobie schemat obudowy? W sieci nie mogę znaleźć:/
Zwróć uwagę, że filtr ma inne elementy. Jak władasz niemieckim to daj maila, dostaniesz skany z Klang+ton.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ale śliczny ten "popękany" front! Co to jest? Imitacja krokodyla?
_
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
miało naturalnie popękać o popękało 

To z tyłu to membrana bierna? Próbowałeś z tłumieniem cewki rezystorem?
Dziś skończyłem swoje cheap tricki i po 2-3h słuchania mocno rozczarowują. Przede wszystkim martwi mnie straszliwa ilość basu jaka się z nich wydobywa. Spróbuję jutro napchać do nich trochę więcej wytłumienia i zobaczę, czy to pomoże.
Ktoś jeszcze oprócz Megabita i mnie zbudował te kolumny? Jak wasze wrażenia po pierwszych godzinach słuchania?
Ktoś jeszcze oprócz Megabita i mnie zbudował te kolumny? Jak wasze wrażenia po pierwszych godzinach słuchania?
Ja, zbudowałem, mam całą komorę wypełnioną i nie ma problemów z basem, chociażjest go zaskakująco dużo jak na tak mały przetwornik. Do takich konstrukcji trzeba się przyzwyczaić, ale najpierw trzeba rozegrać głośnik, inaczej za miesiąc znowu będziesz musiał rozkręcać obudowy.
ja wykleiłem wełną tylko boki i na górę dałem taką pofalowaną piankę. W takim razie dam im jeszcze pograć paredziesiąt godzin i ewentualnie zamówię więcej wytłumienia. Myślisz, że warto się szarpać na wełnę z monacora czy przejść się do składu budowlanego?
m.
ps. narazie grają na wzmacniaczu słuchawkowym na jednym MOSie projektu Piotra i przyznaję, że wzmacniacz daje rade. Na noc nic więcej mi nie trzeba. Żeby tylko bas tak nie dudnił
m.
ps. narazie grają na wzmacniaczu słuchawkowym na jednym MOSie projektu Piotra i przyznaję, że wzmacniacz daje rade. Na noc nic więcej mi nie trzeba. Żeby tylko bas tak nie dudnił

Skład budowlany to dobry kierunek, najwyżej uszyj na zawartość szmaciany worek by nie rozłaziła się po obudowie.
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Tylko nie do budowlankimkali pisze:ja wykleiłem wełną tylko boki i na górę dałem taką pofalowaną piankę. W takim razie dam im jeszcze pograć paredziesiąt godzin i ewentualnie zamówię więcej wytłumienia. Myślisz, że warto się szarpać na wełnę z monacora czy przejść się do składu budowlanego?
m.

Niech Cię Pan Bóg na Niebiesiech strzeże przed zakupem wat czy mat mineralnych - zwłaszcza tych żółtych pt. Isover.
Poszukaj... baranicy, możliwie z najdłuższym włosem (jakiś stary cieciowski albo dorożkarski kożuch czy góralska guńka by się świetnie nadały

Lub równie skutecznej watoliny przepikowanej w kołderkę albo matę.
Stary, wypróbowany i stosowany w latach 60-70 sposób wytłumiania - zanim pojawiły się wynalazki w postaci wełny mineralnej i innego ciulstwa skutecznie zacierającego głośniki i siejącego mikroigiełkami szkła czy bazaltu niczym pająk ptasznik czy wiejski dach eternitowy ( = azbestowy = rakotwórczy

Dobra rada: woreczek z Raidem albo lawendą do środka paczki z baranicą - dla załatwienia moli, które wyjątkowo lubią takie przysmaczki i włażą nie wiadomo którędy do zamkniętych szczelnie obudów.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Poradziłeś sobie już z problemem?mkali pisze:ja wykleiłem wełną tylko boki i na górę dałem taką pofalowaną piankę. W takim razie dam im jeszcze pograć paredziesiąt godzin i ewentualnie zamówię więcej wytłumienia. Myślisz, że warto się szarpać na wełnę z monacora czy przejść się do składu budowlanego?
m.