Prosze uprzejmie o podanie strony świata w której jest ten piękny wzmacniacz.Żeby obserwować wybuchy.
Lepiej będzie na siatki S1 podać: -60 V -oczywiście na czas tych prób.
*po przyjrzeniu się schematowi BIS105 -uwazam ,że można powtórzyć taki zasilacz jaki tam jest -tutaj.
Wtedy Ua wyjdzie 480x1,41=..... V a Us2 240x1,41=.....V -i bedzie tez dobrze .
METALOWIEC
Pierwsza strona tego wątku, post na samym dole - link do strony Toma.
Tu nie chodzi o wysokie napięcie anodowe tylko o napięcie siatki drugiej wyższe niż maksymalne katalogowe lampy.
Ja również nie testowałem tego układu z G3 przypiętym do minusa.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Widziałem ten "patent" na stronie Toma, ale sądzę, że lepiej jest utrzymać dopuszczalne Ug2, niż robić coś takiego, bo minus na g3 hamuje nie tylko elektrony z g2, ale też z katody powodując, że układ chodzi na pół gwizdka. W efekcie końcówka mocy ma tej mocy tyle samo co przy niższych napięciach i typowej aplikacji. No i jeszcze jest taka kwestia, że nie wiadomo jak to wpływa na charakterystykę lampy.
Gdybym projektował taki wzmacniacz na nowych częścich to zapewne przeliczyłbym go dla standardowej konfiguracji z karty katalogowej, zamówił odpowiednie trafa i był spokojny. Ale kolega vgw ma nietypową używkę i próbuje się do niej dopasować. Myślę, że próba z minusem na G3 jest mniej pracochłonna niż odwijanie zwojów z trafa.
Co do wpływu minusa na G3 na parametry "wyjściowe" lampy to podejżewam, że z rękawa nikt tutaj takich informacji nie wysypie. Układ jest nietypowy i nie wiem, czy ktoś miał z tym styczność (praktyczną nie teoretyczną). Wpływ na charakterystykę można jakoś spróbować oszacować (co się zwiększy, co się zmniejszy) ale tak na prawdę należałoby zrobić pomiary i wyrysować charakterystyki dla tych konkretnych warunków pracy, obliczyć Ra-a itd, itp. Ale wówczas przestanie być to wzmacniaczem gitarowym a zacznie podążać w kierunku doktoratu... Wówczas okaże się, że taniej jest kupić nowe trafo (lub trafa). vgw
Zmierz i podaj przekładnię trafa głośnikowego. Żeby się nie okazało, że ono też jest "od czapy". A jeśli się tak okaże to może lepiej zanim się napracujesz nad robieniem wzmacniacza.
Pozdrawiam
Sebastian
Pozdrawiam
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Minus na G3 - lampy pracują "na cały gwizdek", końcówka jest b. stabilna i w mojej skromnej opinii znacząco lepiej znosi transienty związane z "przyłojeniem" w struny. Sama empiria. Kwartety lamp pracują bez problemu już ponad cztery lata. A 'wieślarze' ręce mają raczej ciężkie.
PS Oczywiście G3. Literówka. Poprawione.
Ostatnio zmieniony śr, 20 stycznia 2010, 17:59 przez o-----c, łącznie zmieniany 1 raz.
sppp dzieki za wsparcie , oczywiście że dokonam pomiarów czekam na weekend bo w tygodniu malo czasu po pracy ....
odwijanie zwojow tez bralem pod uwage, ale wyjęcie pierwszej blachy z trafa graniczy z cudem
vgw
Ktoś wcześniej napisał, że pomiar przekładni zajmuje góra 5 minut. Canio
Mógłbyś bliżej opisać punkt pracy lamp w tym wzmacniaczu (napięcia, prądy, przekładnia trafa jeśli nie typowa).
Pozdrawiam
Sebastian
Dlugo milczalem ...ale mysle ze podziele sie nowymi faktami: pomiar przekladni wykazal, ze trafo glosnikowe nadaje sie do ..... ....przebite uzwojenia juz odwiniete - zabieram sie do nawijania od nowa Skoro nawijam trafo glosnikowe to moge i odwinąć uzwojenie anodowe z trafa zasilającego i po kłopocie
Wybrałem chyba najbardziej rozsadna droge