Odbiornik detektorowy...podłączenie kondensatora...pomóżcie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

hemek
5...9 postów
5...9 postów

Odbiornik detektorowy...podłączenie kondensatora...pomóżcie

Post autor: hemek »

witam...zgromadziłem wszystkie części potrzebne do zrobienia najprostszego odbiornika robię go według niżej podanego schematu jedynym problemem jest jak podłączyć ten kondensator...nie znam sie zbytnio ale ze schematu widac od niego 2 kable odchodzace a ma on 6 nozek...wiem ze jaies uziemienia maja byc itp itd ale ja tego nie kumam prosze o jak najprostrzy rysunek pomocniczy albo jakis szkic co gdzie i jak podlaczyc niezej zamieszczam jak to wyglada
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Re: Odbiornik detektorowy...podłączenie kondensatora...pomóżcie

Post autor: g.marciniak »

To jest kondensator z czterema sekcjami - dwie o większej ilości płytek od zakresów DSK, o mniejszej - UKF. Możesz wykorzystać obie sekcje DSK połączone równolegle, musisz sprawdzić omomierzem do których nóżek są podłączone płytki ruchome i nieruchome. Te pierwsze chyba mają połączenie z obudową. Nie polecam tego schematu, gdyż jest duże prawdopodobieństwo, że nie zadziała. Ja bym dał przynajmniej jeden - dwa odczepy do podłączenia anteny, oraz kondensator równolegle do słuchawek. U mnie np. przy antenie włączonej tak jak w Twoim schemacie radio nie odbiera Warszawy. Podłączenie do niższych odczepów od masy daje wyraźną poprawę i wzrost siły odbioru - właściwości anteny i uziemienia mają duży wpływ na działanie odbiornika i warto się zabezpieczyć dając te odczepy. Dostałeś zresztą dużo wskazówek w temacie który wcześniej założyłeś...
Ostatnio zmieniony śr, 20 stycznia 2010, 21:02 przez g.marciniak, łącznie zmieniany 1 raz.
hemek
5...9 postów
5...9 postów

kolega zrobil wedlug tego i ladnie sciaga dlatego ostatecznie to wybralem...
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

To ze u niego ściąga to nie znaczy że u Ciebie ściągnie. Każda antena i uziemienie ma inne parametry. U mnie to nie działa.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Obróć go i zrób zdjęcie, nikt nie jest magikiem.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

Po co? To typowy polski zespół kondesatorów zmiennych stosowany w radiach w latach 70 i 80tych. Ma tylko dolutowany ekran z cienkiej blaszki.Najpopularniejszy miał 385pF + 320pF + 2* 14,5pF.
Drugi z najpopularniejszych miał 2 * 285pF + 2 * 14.5pF.
Popalrne też byly warianty bez sekcji dla UKF ale z przełużona ośką do zamocowania potencjometru dla warikapów w głowicy UKF.
Były też tego typu ale o więszych pojemnościach sekcji AM -> 510 i 450pF jak dobrze pamiętam ale to rarytas.
Pojemności są naniesione na metalową częśc obudowy (odlew ciśnieniowy) - nie znikają ani nie zacierają się.
Która sekcja ma jaka pojemność to gołym okiem można stwierdzić.

Do detektorka jak najbardziej nada się można wykorzystac cewkę a anteny ferrytowej. Owszem trzeba dołączyć porządną antenę zewnetrzną. Jak któs chce może dowinąć dodatkowe uzwojenie antenowe.

To że kiedyś w detektorkach stosowano kondesatory z dielektrykiem stałym to tylko z powodu niższej ich ceny w stosunku do pwietrznych..
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Ja wiem jaki to jest kondensator, znam go z demontażu późnych odbiorników Unitry ale takiego akurat na stanie nie mam bo do hasioka poszedł... W takim razie wskaż koledze Hemek gdzie ma się podłączyć (w które styki) żeby się dobrać do największej pojemności.
:arrow: Hemek to ja odpowiem: te blaszki w kondensatorze których jest najwięcej musisz wykorzystać. Czyli wlutowujesz się między obudowę a rotor kondensatora.
Pozdrowienia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Jeśli są różne pojemnosci sekcji AM to ten lewy z dołu. Wyprowadzenia masy są mniej więcej pośrodku wysokości patrząc na fotkę - masa ma kontakt z obudową kondesatora - czyli ten najbardziej prawy skrajny to masa... A zresztą co szkodzi zdjąc ten ekranik z blchy. W detektorku (jak i w większości innych radii będzie zbędny).
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Tylko czy taka pojemność mu wystarczy :? Może połącz dwie największe sekcje równolegle, będziesz miał jeszcze większą pojemność.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
hemek
5...9 postów
5...9 postów

Panowie dziekuje za pomoc...posiedziałem troche i odbiorniczek chodzi...Tak jak pisał kolega STUDI jest to ten najpopularniejszy kondensator i właśnie z rozbioru Unitry i ma ten napis naniesiony na obudowe identyczny jak podałeś...

Jak wrzuciłem ten schetam mowiono mi że może to nie chodzić u mnie na Pomorzu nie ma problemu złapać Polską 1 i inne zagraniczne stacje :)

Zepsułem jedną cewke na rdzeniu feryttowym i wziąlem drugą bez i o wiele lepiej sciąga a na dodatek bez uziemienia...
_idu

Marcin K. pisze:Tylko czy taka pojemność mu wystarczy :? Może połącz dwie największe sekcje równolegle, będziesz miał jeszcze większą pojemność.
A dlaczego ma nie wystarczyć?
Jakoś w radiach dC 285pF (a nawet mniej) wystarcza z zapasem do pokrycia cełgo zakresu sredniofalowego.
hemek pisze:
Zepsułem jedną cewke na rdzeniu feryttowym i wziąlem drugą bez i o wiele lepiej sciąga a na dodatek bez uziemienia...
1. Rdzen kiepski i ma duże straty.

2. Stosunek L/C tez ma wływ na uzyskiwany sygnał.

3. Sprzężenie z anteną też jest ważne - różne sposoby sprzężenia i rózne szczegóły (przekładnia w przypaku spzężenia transformatorowego, pojemność szeregowa w przypadku sprzężenia pojemnościowego (wraz z odniesieniem do indukcyjności cewki)....
Ba w przypadku spzęznie transformatorowego nawet to gdzie do cewki posłączysz antenę i uziemienie jest ważne - bowiem jesli blisko siebie są gorące końce cewek to do sprzężenia indukcjynego dokłada się już sporawe sprzężenie pojemnościowe.