Odbiornik detektorowy...podłączenie kondensatora...pomóżcie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Odbiornik detektorowy...podłączenie kondensatora...pomóżcie
witam...zgromadziłem wszystkie części potrzebne do zrobienia najprostszego odbiornika robię go według niżej podanego schematu jedynym problemem jest jak podłączyć ten kondensator...nie znam sie zbytnio ale ze schematu widac od niego 2 kable odchodzace a ma on 6 nozek...wiem ze jaies uziemienia maja byc itp itd ale ja tego nie kumam prosze o jak najprostrzy rysunek pomocniczy albo jakis szkic co gdzie i jak podlaczyc niezej zamieszczam jak to wyglada
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Re: Odbiornik detektorowy...podłączenie kondensatora...pomóżcie
To jest kondensator z czterema sekcjami - dwie o większej ilości płytek od zakresów DSK, o mniejszej - UKF. Możesz wykorzystać obie sekcje DSK połączone równolegle, musisz sprawdzić omomierzem do których nóżek są podłączone płytki ruchome i nieruchome. Te pierwsze chyba mają połączenie z obudową. Nie polecam tego schematu, gdyż jest duże prawdopodobieństwo, że nie zadziała. Ja bym dał przynajmniej jeden - dwa odczepy do podłączenia anteny, oraz kondensator równolegle do słuchawek. U mnie np. przy antenie włączonej tak jak w Twoim schemacie radio nie odbiera Warszawy. Podłączenie do niższych odczepów od masy daje wyraźną poprawę i wzrost siły odbioru - właściwości anteny i uziemienia mają duży wpływ na działanie odbiornika i warto się zabezpieczyć dając te odczepy. Dostałeś zresztą dużo wskazówek w temacie który wcześniej założyłeś...
Ostatnio zmieniony śr, 20 stycznia 2010, 21:02 przez g.marciniak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 5...9 postów
kolega zrobil wedlug tego i ladnie sciaga dlatego ostatecznie to wybralem...
-
- 375...499 postów
To ze u niego ściąga to nie znaczy że u Ciebie ściągnie. Każda antena i uziemienie ma inne parametry. U mnie to nie działa.
-
- 6250...9374 posty
Obróć go i zrób zdjęcie, nikt nie jest magikiem.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Po co? To typowy polski zespół kondesatorów zmiennych stosowany w radiach w latach 70 i 80tych. Ma tylko dolutowany ekran z cienkiej blaszki.Najpopularniejszy miał 385pF + 320pF + 2* 14,5pF.
Drugi z najpopularniejszych miał 2 * 285pF + 2 * 14.5pF.
Popalrne też byly warianty bez sekcji dla UKF ale z przełużona ośką do zamocowania potencjometru dla warikapów w głowicy UKF.
Były też tego typu ale o więszych pojemnościach sekcji AM -> 510 i 450pF jak dobrze pamiętam ale to rarytas.
Pojemności są naniesione na metalową częśc obudowy (odlew ciśnieniowy) - nie znikają ani nie zacierają się.
Która sekcja ma jaka pojemność to gołym okiem można stwierdzić.
Do detektorka jak najbardziej nada się można wykorzystac cewkę a anteny ferrytowej. Owszem trzeba dołączyć porządną antenę zewnetrzną. Jak któs chce może dowinąć dodatkowe uzwojenie antenowe.
To że kiedyś w detektorkach stosowano kondesatory z dielektrykiem stałym to tylko z powodu niższej ich ceny w stosunku do pwietrznych..
Drugi z najpopularniejszych miał 2 * 285pF + 2 * 14.5pF.
Popalrne też byly warianty bez sekcji dla UKF ale z przełużona ośką do zamocowania potencjometru dla warikapów w głowicy UKF.
Były też tego typu ale o więszych pojemnościach sekcji AM -> 510 i 450pF jak dobrze pamiętam ale to rarytas.
Pojemności są naniesione na metalową częśc obudowy (odlew ciśnieniowy) - nie znikają ani nie zacierają się.
Która sekcja ma jaka pojemność to gołym okiem można stwierdzić.
Do detektorka jak najbardziej nada się można wykorzystac cewkę a anteny ferrytowej. Owszem trzeba dołączyć porządną antenę zewnetrzną. Jak któs chce może dowinąć dodatkowe uzwojenie antenowe.
To że kiedyś w detektorkach stosowano kondesatory z dielektrykiem stałym to tylko z powodu niższej ich ceny w stosunku do pwietrznych..
-
- 6250...9374 posty
Ja wiem jaki to jest kondensator, znam go z demontażu późnych odbiorników Unitry ale takiego akurat na stanie nie mam bo do hasioka poszedł... W takim razie wskaż koledze Hemek gdzie ma się podłączyć (w które styki) żeby się dobrać do największej pojemności.
Hemek to ja odpowiem: te blaszki w kondensatorze których jest najwięcej musisz wykorzystać. Czyli wlutowujesz się między obudowę a rotor kondensatora.
Pozdrowienia.

Pozdrowienia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Jeśli są różne pojemnosci sekcji AM to ten lewy z dołu. Wyprowadzenia masy są mniej więcej pośrodku wysokości patrząc na fotkę - masa ma kontakt z obudową kondesatora - czyli ten najbardziej prawy skrajny to masa... A zresztą co szkodzi zdjąc ten ekranik z blchy. W detektorku (jak i w większości innych radii będzie zbędny).
-
- 6250...9374 posty
Tylko czy taka pojemność mu wystarczy
Może połącz dwie największe sekcje równolegle, będziesz miał jeszcze większą pojemność.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 5...9 postów
Panowie dziekuje za pomoc...posiedziałem troche i odbiorniczek chodzi...Tak jak pisał kolega STUDI jest to ten najpopularniejszy kondensator i właśnie z rozbioru Unitry i ma ten napis naniesiony na obudowe identyczny jak podałeś...
Jak wrzuciłem ten schetam mowiono mi że może to nie chodzić u mnie na Pomorzu nie ma problemu złapać Polską 1 i inne zagraniczne stacje
Zepsułem jedną cewke na rdzeniu feryttowym i wziąlem drugą bez i o wiele lepiej sciąga a na dodatek bez uziemienia...
Jak wrzuciłem ten schetam mowiono mi że może to nie chodzić u mnie na Pomorzu nie ma problemu złapać Polską 1 i inne zagraniczne stacje

Zepsułem jedną cewke na rdzeniu feryttowym i wziąlem drugą bez i o wiele lepiej sciąga a na dodatek bez uziemienia...
A dlaczego ma nie wystarczyć?Marcin K. pisze:Tylko czy taka pojemność mu wystarczyMoże połącz dwie największe sekcje równolegle, będziesz miał jeszcze większą pojemność.
Jakoś w radiach dC 285pF (a nawet mniej) wystarcza z zapasem do pokrycia cełgo zakresu sredniofalowego.
1. Rdzen kiepski i ma duże straty.hemek pisze:
2. Stosunek L/C tez ma wływ na uzyskiwany sygnał.
3. Sprzężenie z anteną też jest ważne - różne sposoby sprzężenia i rózne szczegóły (przekładnia w przypaku spzężenia transformatorowego, pojemność szeregowa w przypadku sprzężenia pojemnościowego (wraz z odniesieniem do indukcyjności cewki)....
Ba w przypadku spzęznie transformatorowego nawet to gdzie do cewki posłączysz antenę i uziemienie jest ważne - bowiem jesli blisko siebie są gorące końce cewek to do sprzężenia indukcjynego dokłada się już sporawe sprzężenie pojemnościowe.