wielkość obudowy głośnika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Re: wielkość obudowy głośnika
W związku z tym ,że to mój pierwszy wzmacniacz lampowy zastosuję lampy 6P3S bo będzie mniej bolało (finansowo) jak coś mi nie wyjdzie i je uszkodzę. Praktycznie od czasów szkoły i kontaktu z Librą 203 nie bawiłem się lampami i przez ostatni okres czasu musiałem siobie wiele przypomnieć , praktycznie uczyć sę od nowa a i tak jestem w lesie. Odnośnie EL34 i 6P3S to czy one są fizycznymi zamiennikami tzn. nic nie będę musiał zmieniać w schemacie? 6P3S znalazłem na alledrogo u sprzedawcy "marekmagda" - co o nim sądzicie? czy jest wiarygodny(ma same pozytywy na prawie 5500 pozytywów)? Generalnie sporadycznie kupuję na alledrogo i traktuję je z lekkim dytansem. Jeszcze jedno w amptonie zauważyłem , że odpowiednik ECC83 to 12AX7 ale on tam występuje w wielu postaciach tzn z dodatkiem na końcu np.LPS lub WA lub WC lub WA-C. Czy to ma jakieś większe znaczenie? Jeśli tak to która?
Ostatnio zmieniony czw, 14 stycznia 2010, 23:38 przez melex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 100...124 posty
6P3S kup w wersji E, także u kt66.prv.pl 
6P3S i EL34 to nie są zamienniki. Poczytaj noty katalogowe i porównaj.

6P3S i EL34 to nie są zamienniki. Poczytaj noty katalogowe i porównaj.
-
- 1250...1874 posty
o lampy bym się bał że uszkodzisz, no chyba że polaryzacji nie podepniesz to wtedy tak, 12AX7 to hamerykańska ECC83, dokładnie to samo, oznaczenia na końcu to po prostu jakieś specjalistyczne wersje (przedłużona żywotność etc), 6P3S wsadzisz zamiast EL34 i nic nie przelutowywujesz, ale mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że pomimo że zadziała, to tak naprawdę różne lampy (inne Ua chociażby)
co d o tego użytkownika na allegro to ciężko stwierdzić, ja kupiłem parę lamp na allegro i nie było problemów
co d o tego użytkownika na allegro to ciężko stwierdzić, ja kupiłem parę lamp na allegro i nie było problemów
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 50...74 posty
gkoz z tego co piszesz wynika ,że inne trafo nawija się do EL34 i inne do 6P3S ? Czytając stronę Toma wyliczyłem sobie trafo na EL34 (jeszcze nic nie próbowałem w tym kierunku robić)
-
- 100...124 posty
Akurat w gitarowcach takie niedopasowanie nie jest krytyczne. 6P3S będzie potrzebowała trochę wyższego (wartość bezwzględna) napięcia biasu.
-
- 50...74 posty
Czyli drobna kosmetyka a nie przebudowanie całej końcówki łącznie z przewinięciem trafa.Tak?
-
- 3125...6249 postów
Tak, zmiana wartości jednego rezystora w zasilaczu biasu. Tylko jak zapomnisz go zmienić, to usmażysz lampy.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Ambitne zadanie sobie wyznaczyłeś jak na pierwszy wzmacniacz gitarowy. Od razu 2x6P3S. A preamp jaki planujesz?
Przy budowie wzmacniacza najlepiej od razu się pozbyć uprzedzeń wobec allegro
chyba że planujesz zrobić wszystko na elementach a amptone i zapłacić za części tyle co za gotowy wzmacniacz. Marekmagda to solidny kontrahent, tak przynajmniej wynika z mojego doświadczenia.
Przy budowie wzmacniacza najlepiej od razu się pozbyć uprzedzeń wobec allegro

-
- 9375...12499 postów
Standardowo jak przystało na początkującego zaczyna się od co najmniej JCM800 50W lub znacznie "prostszej" konstrukcji czyli Mesy najlepiej Road Kinga bo prosty jak barszcz. Następnie początkujący mota się z konstrukcją pół roku podchodząc jak pies do jeża (nigdy jej nie kończąc) po czym zabiera się za skomplikowanego jak procesor Champa z którym standardowo sobie nie radzi... Nie melex pierwszy i nie ostatni...
-
- 125...249 postów
painlust ja osobiście miałem przyjemność poznać ludzi, którzy nie wiedzą skąd tak naprawdę biorą się ziemniaki a Ty tu od razu z barszczem wyskakujeszpainlust pisze:najmniej JCM800 50W lub znacznie "prostszej" konstrukcji czyli Mesy najlepiej Road Kinga bo prosty jak barszcz.

To zależy na jaki głośnik chcesz wymienić. Może być albo lepiej, albo gorzej.painlust pisze:A jak to się ma do wymiany głośników w paczkach "projektowanych" pod konkretne głośniki na głosniki kompletnie inne albo sprzedaż firmowych paczek z róznym zestawem głosników ale o dokładnie takich samych wymiarach?
Wiele firm oferuje kolumny o takiej samej kubaturze, ale z innymi głośnikami lub też o innej kubaturze, ale z takimi samymi głośnikami (te same głośniki - inne wymiary budy). Do tego dochodzą jeszcze mixy itd. Wszystko to po to, aby odpowiednio wykreować brzmienie. Czasami jednak jak rozmawiam z ludźmi to mam wrażenie, że na pierwszym miejscu i tak jest logo a potem cała reszta. To się tyczy całego sprzętu gitarowego nie tylko kolumn

-
- 75...99 postów
Niestety tak jest często. Mój znajomy ma Squiera Jazz Bassa japońskiego z lat 80-tych, super instrument, a na ostatniego Sylwestra kupił jakiegoś Warwicka paździocha. A zapytany o tą decyzję wytłumaczył: no wiecie, zawsze to inne logo, inaczej wygląda na scenie.
A wracając do tematu to różnice jakichś centymetrów w wymiarach obudowy otwartej nie mają większego znaczenia.
A wracając do tematu to różnice jakichś centymetrów w wymiarach obudowy otwartej nie mają większego znaczenia.
-
- 125...249 postów
Mam kolejny przykład iż logo ma duży wpływ na brzmienie. Mam stratocastra koreańskiego z lat 60 . Do tego atomic i 1x12 na v12. Kiedyś na próbę wpadł gitarzysta i urzekło go brzmienie mojego zestawu jednak gdy zobaczył iż wzmacniacz nie ma firmowego loga a gitarka to nie fender nagle zmieniło się jego nastawienie i sobie poszedł.
-
- 375...499 postów
Witampainlust pisze:Standardowo jak przystało na początkującego zaczyna się od co najmniej JCM800 50W lub znacznie "prostszej" konstrukcji czyli Mesy najlepiej Road Kinga bo prosty jak barszcz. Następnie początkujący mota się z konstrukcją pół roku podchodząc jak pies do jeża (nigdy jej nie kończąc) po czym zabiera się za skomplikowanego jak procesor Champa z którym standardowo sobie nie radzi... Nie melex pierwszy i nie ostatni...