Wzmacniacz na tanich lampach.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz na PLC86, ze sprzężeniem czy bez?
PL36 i El841 na jednej płytce to trudne do pogodzenia. Chodzi mi o konstrukcje mechaniczną, lampy końcowe będzie wygodniej dać poza płytką, na druga płytkę tak jak pisałem można dać cały zasilacz i regulacje punktu pracy. Wtedy w środku jest płytka sterująca, za nią zasilacz, po bokach lampy końcowe montowane poziomo a za nimi transformatory, tak sobie to obmyśliłem.
-
- moderator
Zastanowiłbym się jeszcze nad wyprowadzeniem żarzenia. Jakbym robił taki wzmacniacz, to chciałbym sobie wszystkie grzejniki P połączyć szeregowo i żarzyć ze źródła prądu.
Moimi faworytami z lamp "nie-audio" są PL81 i PL500. Obie chcą osobne -Ug i klasę B, więc zasilacz ujemny raczej obowiązkowy.
Moimi faworytami z lamp "nie-audio" są PL81 i PL500. Obie chcą osobne -Ug i klasę B, więc zasilacz ujemny raczej obowiązkowy.
Dlatego tam złącze żarzenia ma trzy wyprowadzenia, ECF82 1+3/2 do 6,3V, PCF82 i tak powinna byc najbliżej masy, więc H2=0V i tu do wyboru H1//H3 i 0.6A, lub H1 i H3 na dwie gałęzie po 0.3A? Czy wystarczy kombinacji?
-
- moderator
Własnie nie, bo ja bym wolał połączyć obie szeregowo dla 0.3A, czyli masę mieć ewentualnie z boku, a najlepiej na zworcetraxman pisze:Czy wystarczy kombinacji?

-
- moderator
Re: Wzmacniacz na tanich lampach.
Jeżeli tylko H2 nie będzie na sztywno do masy, to w porządku.
Natomiast sąsiedni wątek podsunął mi kolejny pomysł.
Czego wszyscy mają dużo i nie wiedzą co z tym zrobić? PCL805
Gdyby jeszcze podstawki do PFL200 były łatwo dostępne to dopiero bym zaszalał
Czego wszyscy mają dużo i nie wiedzą co z tym zrobić? PCL805

Tak 3.14*oko może to wyglądać ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Chciałbym zobaczyć sprawnie zaprojektowany i sprawnie działajacy PP na PCL805... Też mam tego sporo z tym, że z odzysku.Piotr pisze:Jeżeli tylko H2 nie będzie na sztywno do masy, to w porządku.
Czego wszyscy mają dużo i nie wiedzą co z tym zrobić? PCL805![]()
A jaki problem - niższe Ug2 i po kłopocie. Jeśli z powodzeniem zrobiono SRPP na tych lampach dajće 7W na 100 omach...painlust pisze:Chciałbym zobaczyć sprawnie zaprojektowany i sprawnie działajacy PP na PCL805... Też mam tego sporo z tym, że z odzysku.Piotr pisze:Jeżeli tylko H2 nie będzie na sztywno do masy, to w porządku.
Czego wszyscy mają dużo i nie wiedzą co z tym zrobić? PCL805![]()
-
- 9375...12499 postów
SRPP to ja widziałem... słowo "niższe" nie jest konkretną wartością, więc czekam aż ktoś taki projekt odpali i może nawet go przebada.
-
- moderator
Coming soon...painlust pisze:więc czekam aż ktoś taki projekt odpali i może nawet go przebada.

Np. -> http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstae ... 805-KH.htm
nNa stronie Jogiego jest opublikowany wzmacniacz słuchawkowy na tych lampach. Projekt z czasopisma Elektor, były dostępne płytki.
Ten wzmacniacz ma ogromny nadmiar mocy a to wynika z możliwości podłączenia słuchawek i impedancji od 30 do 3000omów. Nie jednej pary słuchawek ale kilku. Tylko dać trafo.... Dodam że przy nieco wyższej impedancji obciążenia niż 600 omów osiągniemy wyższą nieco moc.
PCL805 są wręcz idealne do tego zastosowania - tj szeregowego układu przeciwsobnego. Napięcie Ug2 = poniżej 150V. Pracuje w klasie AB - z racji unikania zniekształceń skrośnych.
Na publikowanym schemacie były dwa oczywiste błędy - zresztą płytki drukowane to też udowadniają.
Poprawiony schemat:
Jedna uwaga niech nie dziwi asymetryczne na pozór zasilanie wzmacniacza operacyjnego - jest symetryczne względem poziomu składowej stałej na jego wyjściu.
Trafo 800:4/8 jest proste do nawinięcia - nie jest potrzebna szczelina.
No to parametry
Moc wyjściowa RMS, 1kHz, 1%:
3,4 W przy obciążeniu 100 Ω
6,6 W przy obciążeniu 600 Ω
Zniekształcenia nieliniowe 1kHz, 100 mW:
0,007% dla obciążenia 100 Ω
0,004% dla obciążenia 600 Ω
Intermodulacja 600/6000 Hz, 4:1:
0,008 dla obciążenia 100 Ω
0,005 dla obciążenia 600 Ω
Pasmo przenoszenia -3 dB:
2 Hz - 120 kHz dla obciążenia 100 Ω
1 Hz - 140 kHz dla obciążenia 600 Ω
Współczynnik tłumienia:
> 104
Czułość :
0,2 V dla mocy wyjściowej 1 W przy obciążeniu 100 Ω
0,5 V dla mocy wyjściowej 1 W przy obciążeniu 600 Ω
Impedancja wejściowa:
100 kΩ (z pominięciem potencjometru na wejściu wzmacniacza)
Odstęp sygnał / (szum + zakłócenia):
113 dB (A), dla mocy wyjściowej 50 mW przy obciążeniu 600 Ω
138 dB (A), dla mocy wyjściowej 2 W przy obciążeniu 600 Ω
Napięcie wyjściowe:
80 V (RMS)
Szybkość narastania napięcia wyjściowego (40 V przy obciążeniu 600 Ω):
80 V / uS
Dopuszczalna impedancja obciażenia: od 30 do 3000 Ω
Pobór mocy:
220 V / 50 Hz, 40 VA
I jeszcze jedno kiedyś poprosiłem tu na Forum OTLampa - o zdjęcie ch-tyk dla niższego Ug2:
download/file.php?id=12121&mode=view
Jaki więc jest problem z PCL805?
nNa stronie Jogiego jest opublikowany wzmacniacz słuchawkowy na tych lampach. Projekt z czasopisma Elektor, były dostępne płytki.
Ten wzmacniacz ma ogromny nadmiar mocy a to wynika z możliwości podłączenia słuchawek i impedancji od 30 do 3000omów. Nie jednej pary słuchawek ale kilku. Tylko dać trafo.... Dodam że przy nieco wyższej impedancji obciążenia niż 600 omów osiągniemy wyższą nieco moc.
PCL805 są wręcz idealne do tego zastosowania - tj szeregowego układu przeciwsobnego. Napięcie Ug2 = poniżej 150V. Pracuje w klasie AB - z racji unikania zniekształceń skrośnych.
Na publikowanym schemacie były dwa oczywiste błędy - zresztą płytki drukowane to też udowadniają.
Poprawiony schemat:
Jedna uwaga niech nie dziwi asymetryczne na pozór zasilanie wzmacniacza operacyjnego - jest symetryczne względem poziomu składowej stałej na jego wyjściu.
No to parametry
Moc wyjściowa RMS, 1kHz, 1%:
3,4 W przy obciążeniu 100 Ω
6,6 W przy obciążeniu 600 Ω
Zniekształcenia nieliniowe 1kHz, 100 mW:
0,007% dla obciążenia 100 Ω
0,004% dla obciążenia 600 Ω
Intermodulacja 600/6000 Hz, 4:1:
0,008 dla obciążenia 100 Ω
0,005 dla obciążenia 600 Ω
Pasmo przenoszenia -3 dB:
2 Hz - 120 kHz dla obciążenia 100 Ω
1 Hz - 140 kHz dla obciążenia 600 Ω
Współczynnik tłumienia:
> 104
Czułość :
0,2 V dla mocy wyjściowej 1 W przy obciążeniu 100 Ω
0,5 V dla mocy wyjściowej 1 W przy obciążeniu 600 Ω
Impedancja wejściowa:
100 kΩ (z pominięciem potencjometru na wejściu wzmacniacza)
Odstęp sygnał / (szum + zakłócenia):
113 dB (A), dla mocy wyjściowej 50 mW przy obciążeniu 600 Ω
138 dB (A), dla mocy wyjściowej 2 W przy obciążeniu 600 Ω
Napięcie wyjściowe:
80 V (RMS)
Szybkość narastania napięcia wyjściowego (40 V przy obciążeniu 600 Ω):
80 V / uS
Dopuszczalna impedancja obciażenia: od 30 do 3000 Ω
Pobór mocy:
220 V / 50 Hz, 40 VA
I jeszcze jedno kiedyś poprosiłem tu na Forum OTLampa - o zdjęcie ch-tyk dla niższego Ug2:
download/file.php?id=12121&mode=view
Jaki więc jest problem z PCL805?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ale tu już będzie gorzej, nie tylko z winy samego transformatora, tj wnoszonych przez niego zniekształceń, ale również z winy wzmacniacza operacyjnego i jego ogromnego wzmocnienia w otwartej pętli. Transformator popsuje charakterystykę fazową i będzie trzeba od nowa zrobić kompensację, może się to nawet nie udać lub uda się kosztem pasma. Zresztą na PCL805 można uzyskać przyzwoite parametry przy 2 razy większej mocy wyjściowej i to bez udziału wzmacniacza operacyjnego. Na razie klaruje mi się takie cudo na papierze, może za jakie 10 lat zmontuję i przetestujęSTUDI pisze:

Ten wzmanciacz to w zasadzie jedynie ma główne zadanie utrzymanie polaryzcji górnej pentody PCL805 - przecież prawie całość ma srzężenia stałoprądowe. To tylko przykład że cos sie dą a akurat tutaj konstruktor poszeł w eliminację kojmdesatorów sprzęgających stopnie - w zasadzie to przecież trzeba tylko skopiować stopień mocy - wiadomo jakie jest Ug1 dolnej lampy - takie samo będzie górnej Zostają jeszcze dwie triody w czym problem..OTLamp pisze:Ale tu już będzie gorzej, nie tylko z winy samego transformatora, tj wnoszonych przez niego zniekształceń, ale również z winy wzmacniacza operacyjnego i jego ogromnego wzmocnienia w otwartej pętli. Transformator popsuje charakterystykę fazową i będzie trzeba od nowa zrobić kompensację, może się to nawet nie udać lub uda się kosztem pasma. Zresztą na PCL805 można uzyskać przyzwoite parametry przy 2 razy większej mocy wyjściowej i to bez udziału wzmacniacza operacyjnego. Na razie klaruje mi się takie cudo na papierze, może za jakie 10 lat zmontuję i przetestujęSTUDI pisze:
Trafo 800:4/8 jest proste do nawinięcia - nie jest potrzebna szczelina.Jak będzie dobrze działać, za jakie kolejne 10 lat może powstanie obudowa
W klasie B owszem można więcej wycisnąć. Szczehólnie przy niskim Ug2 i względnie niskim Ua.
Dwie PCL805 w SRPP przy Ro = 1900 omów dadzą spkojnie 6W w kalsie A (Ua = 170V Ia = 51mA, Ug2 = 100V do zmierzenia Ig2, Ug1 = -6V)
-
- moderator
Moja wersja mimo wszystko będzie klasycznie przeciwsobna z normalnym TG i bez scalaków, ale wcześniej PL500