Zegar
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
-
- 125...249 postów
Właśnie Tomku, CZYSTO LAMPOWĄ - a tutaj masz diody krzemowe w zasilaczu, diody krzemowe w samym układzie zegara - tyle że pod chassis.
Wrażenie układ robi niesamowite, tyle lamp i każda na swoim miejscu, w końcu Ordnung muss sein...
Choć dla mnie to przerost formy nad treścią - jak już dali tyle lamp to mogliby darować sobie krzem, albo odwrotnie - więcej krzemu i mniejszy rachunek za prąd
Wrażenie układ robi niesamowite, tyle lamp i każda na swoim miejscu, w końcu Ordnung muss sein...
Choć dla mnie to przerost formy nad treścią - jak już dali tyle lamp to mogliby darować sobie krzem, albo odwrotnie - więcej krzemu i mniejszy rachunek za prąd

-
- moderator
Wiesz, tych diod zapewne jest tyle, że całość by była dwa razy większa. A w zasilaczy trzeba by wsadzić gazotrony, które może i ładne są, ale tu nie pasują :)Kauczuk pisze:Właśnie Tomku, CZYSTO LAMPOWĄ - a tutaj masz diody krzemowe w zasilaczu, diody krzemowe w samym układzie zegara - tyle że pod chassis.
Choć dla mnie to przerost formy nad treścią - jak już dali tyle lamp to mogliby darować sobie krzem, albo odwrotnie - więcej krzemu i mniejszy rachunek za prąd :)
-
- 125...249 postów
-
- 500...624 posty
-
- 2500...3124 posty
W TME mają, ale niestety podobnoż wątpliwej jakości. Dlatego też listwy lutownicze klecę sobie sam. A co do zegara... widziałem go już dawno, ale był w stadium larwalnym. Teraz ujrzałem go w postaci dojrzałej
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 250...374 postów
A mnie się ten zegarek nie podoba
z prostej przyczyny - kiedy jedna lampa się uszkodzi to szukaj igły w stogu siana
. Wolę coś normalnego - garść TTL-i 74xxx i 6 lamp nixie, ew. jeszcze jakaś lampa do prostownika nap. anodowego nixie. Zresztą najlepiej to podejść do tego z workiem,
i tak lampa po lampie napełnić sobie ten worek...
Ten gość na swój klasiarski zegar zużył masę kasy, zmarnował masę lamp i otrzymał coś jak Eniac. Zresztą - wygląd tego cuda tak mnie wzruszył
, że już z większą sympatią patrzę na zegarek w dolnym prawym rogu ekranu... 

-
- moderator
Gdzie są do kupienia?kotok pisze:Ja też takich używam.Dostępne są w Polsce.grzebak pisze:najpiękniejsze są listwy lutownicze ...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 1875...2499 postów
-
- 125...249 postów
Przyznam, że od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pomysł budowy zegara cyfrowego jednak w wersji bardziej mechanicznej tzn. przy użyciu wybieraków telefonicznych oraz lamp liczących - DEKATRONÓW. Jako generator wzorcowy chciałbym zastosować kwarc "lampowy", widziałem na Allegro swego czasu 4kHz.
Tak to się przedstawia w zarysie... narazie zbieram elementy, co nie jest łatwe
Tak to się przedstawia w zarysie... narazie zbieram elementy, co nie jest łatwe
pozdrawiam
Marcus
Marcus