Bez przesady to nie jest takie małe, spokojnie da się lutować grotem.dolphin123 pisze:traxman może najlepiej jakbyś wycenił uruchomiony moduł, bo wielu może mieć problemy z smd a chciałoby mieć takie maleństwo.
USB DAC na PCM270x
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: USB DAC na PCM270x
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Ceny masz na allegro i w TME, dodaj przesyłkę i coś na nowe okulary
Płytka nie powinna w tej wersji wyjść więcej niż 10PLN. Ja tymczasowo pracuję nad czymś nieco większym.
Lutowanie 1206 jest bezproblemowe.
Scalak metoda amatorska możesz przylutować tak:
- płytkę musisz mieć pocynowaną,
- zalewasz okolice topnikiem,
- kroplą cyny przeciągasz szybko po padach, tak aby utworzyły się małe górki z cyny,
- przykładasz scalak, pozycjonujesz, łapiesz nóżki 1 i 15, tak aby się nie ruszał i leżał tam gdzie ma,
- czystym grotem dociskasz nóżki po kolei do pocynowanych padów,
- czyścisz pozostałości po topniku,
- bierzesz lupę i sprawdzasz co wyszło.

Płytka nie powinna w tej wersji wyjść więcej niż 10PLN. Ja tymczasowo pracuję nad czymś nieco większym.
Lutowanie 1206 jest bezproblemowe.
Scalak metoda amatorska możesz przylutować tak:
- płytkę musisz mieć pocynowaną,
- zalewasz okolice topnikiem,
- kroplą cyny przeciągasz szybko po padach, tak aby utworzyły się małe górki z cyny,
- przykładasz scalak, pozycjonujesz, łapiesz nóżki 1 i 15, tak aby się nie ruszał i leżał tam gdzie ma,
- czystym grotem dociskasz nóżki po kolei do pocynowanych padów,
- czyścisz pozostałości po topniku,
- bierzesz lupę i sprawdzasz co wyszło.
Nie takie drobiazgi się lutowało zwarciówką 40W. Jedyna reguła - dzien wcześniej nie pićqdlaczian pisze:Bez przesady to nie jest takie małe, spokojnie da się lutować grotem.dolphin123 pisze:traxman może najlepiej jakbyś wycenił uruchomiony moduł, bo wielu może mieć problemy z smd a chciałoby mieć takie maleństwo.

Picie nie ma nic do rzeczy (z serii na trzeźwo tego się nie da zrobić...), gorzej, że wzrok coraz słabszy... w zasadzie to chyba jedno z drugim się wiąże.
Na trzeźwo tylko się da zrobić. Inaczej łapa robi ruchy kilkunastorkotie większe od lutowanego elementu.traxman pisze:Picie nie ma nic do rzeczy (z serii na trzeźwo tego się nie da zrobić...), gorzej, że wzrok coraz słabszy... w zasadzie to chyba jedno z drugim się wiąże.
Eccc złote zaczy robienia kart do PayTV..... Bajery typu diody LED itp
Co do drugiego to niestety wiek robi swoje i komputery....
Byłbym zainteresowany taką płytką projektu traxmana. Czy już wiadomo, czy i kiedy płytki będą zamawiane?
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
A jak tak się zastanawiam w temacie około PCM-owym:-) Jak byście rozwiązali przełączenie kilku wejść USB? Załóżmy, że chciałbym móc podłączyć do wzmacniacza trzy komputery (oczywiście jeden komputer jednocześnie), czy użyć 4 PCM-kie i przepinać przekaźnikami ich wyjście, czy może jeden PCM i przepinać aktualnie podpięty port USB (przepinać porty przekaźnikami?)?
Nie ma wejśc USB, to transmisja różnicowa i dwukierunkowa, więc z przełączaniem może być problem i to nawet nie fizyczny, bo przekaźnik obskoczy ale programowy z detekcją urządzenia - musiałbyś najpierw usunąć pierwsze, przełączyc i rozpoznac nowe - inaczej Windows zrobi plecy...
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
To nie problem;-) Mogę sobie odłączyć. Ale w takim razie może tak - 3*PCM, więc komputery zawsze je widzą, przekaźnikiem przełączam już wyjście z PCM-a (czyli sygnał idący na wzmacniacz). Pytanie - PCM może pracować bez obciążenia wyjścia?
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
A nie wiem. Lepiej się dowiedzieć od mądrzejszych niż go uwalićtraxman pisze:A czemu by nie mógł?

Po cholerę tak kombinujesz. Komputery są w sieci LAN? Jeśli są (albo nic nie stoi na przezkodzie by byył) to masz coś takiego jak VLC. VLC działa jako para klient-serwer - nie musza być na tym samym kompie jego dwie części. Pomijam banalną rzecz czyli otoczenie sieciowe itd (jest coś takiego jak VNC - zdalna praca na innym komputerze odpalasz w ten sposób playera)... Obydwa programy do ściągnięca w sieci i są darmowe. Nie wdzę żadnego sensu powielenia układu wyjcśiowego audio.MStaniszczak pisze:To nie problem;-) Mogę sobie odłączyć. Ale w takim razie może tak - 3*PCM, więc komputery zawsze je widzą, przekaźnikiem przełączam już wyjście z PCM-a (czyli sygnał idący na wzmacniacz). Pytanie - PCM może pracować bez obciążenia wyjścia?
Gwoli ścisłości - nazywa się to RealVNC. Mam to w pracy. Znaczy ja mam serwer, a obsługa informatyczna przez internet sobie wchodzi jak potrzeba i poprawia co się spsuło.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Wiem wiem;-) VNC poprzez router Cisco mam na co dzień w pracy (o wiele to wygodniejsze niż VNC zestawiany softwareowo, a wsparcie dla VNC mają i tańsze routery niż Cisco;-) i dzięki niemu pracuję w intarnecie będącym fizycznie kilkaset kilometrów, w innym mieście niż nasze biuro;-)
Ale:
a) nie chce kombinować,
b) nie chce musieć włączać kompa a żeby grać z kompa b lub c
c) nie chcę żonglować kablami
Chce tak że uruchamiam kompa a i mogę z niego grac. Pracuje na laptopie - podpinam go do USB z przodu wzmacniacza i już. Pracuje na kompie c, to po prostu go odpalam i przełączam odpowiednio wejście we wzmacniaczu. PCM nie jest tak drogi żeby niepotrzebnie utrudniać sobie życie, lub podnosić rachunki za prąd;-)
Ale:
a) nie chce kombinować,
b) nie chce musieć włączać kompa a żeby grać z kompa b lub c
c) nie chcę żonglować kablami
Chce tak że uruchamiam kompa a i mogę z niego grac. Pracuje na laptopie - podpinam go do USB z przodu wzmacniacza i już. Pracuje na kompie c, to po prostu go odpalam i przełączam odpowiednio wejście we wzmacniaczu. PCM nie jest tak drogi żeby niepotrzebnie utrudniać sobie życie, lub podnosić rachunki za prąd;-)
Zrobiłem wersję 1.9 PCM2704. Tu zależało mi na wyjściach optycznych SPDIF/TOSLINK, sprawdziłem oba nadajniki starszy TOTX173 (5V) i nowszy, tańszy TOTX141 (3,3V). Układzik dostanie także nową obudowę - obrazki wkrótce...