USB DAC na PCM270x

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Re: USB DAC na PCM270x

Post autor: qdlaczian »

dolphin123 pisze:traxman może najlepiej jakbyś wycenił uruchomiony moduł, bo wielu może mieć problemy z smd a chciałoby mieć takie maleństwo.
Bez przesady to nie jest takie małe, spokojnie da się lutować grotem.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
traxman

Post autor: traxman »

Ceny masz na allegro i w TME, dodaj przesyłkę i coś na nowe okulary :oops:
Płytka nie powinna w tej wersji wyjść więcej niż 10PLN. Ja tymczasowo pracuję nad czymś nieco większym.
Lutowanie 1206 jest bezproblemowe.
Scalak metoda amatorska możesz przylutować tak:
- płytkę musisz mieć pocynowaną,
- zalewasz okolice topnikiem,
- kroplą cyny przeciągasz szybko po padach, tak aby utworzyły się małe górki z cyny,
- przykładasz scalak, pozycjonujesz, łapiesz nóżki 1 i 15, tak aby się nie ruszał i leżał tam gdzie ma,
- czystym grotem dociskasz nóżki po kolei do pocynowanych padów,
- czyścisz pozostałości po topniku,
- bierzesz lupę i sprawdzasz co wyszło.
_idu

Post autor: _idu »

qdlaczian pisze:
dolphin123 pisze:traxman może najlepiej jakbyś wycenił uruchomiony moduł, bo wielu może mieć problemy z smd a chciałoby mieć takie maleństwo.
Bez przesady to nie jest takie małe, spokojnie da się lutować grotem.
Nie takie drobiazgi się lutowało zwarciówką 40W. Jedyna reguła - dzien wcześniej nie pić :lol: :
traxman

Picie nie ma nic do rzeczy (z serii na trzeźwo tego się nie da zrobić...), gorzej, że wzrok coraz słabszy... w zasadzie to chyba jedno z drugim się wiąże.
_idu

traxman pisze:Picie nie ma nic do rzeczy (z serii na trzeźwo tego się nie da zrobić...), gorzej, że wzrok coraz słabszy... w zasadzie to chyba jedno z drugim się wiąże.
Na trzeźwo tylko się da zrobić. Inaczej łapa robi ruchy kilkunastorkotie większe od lutowanego elementu.
Eccc złote zaczy robienia kart do PayTV..... Bajery typu diody LED itp
Co do drugiego to niestety wiek robi swoje i komputery....
mkali
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: mkali »

Byłbym zainteresowany taką płytką projektu traxmana. Czy już wiadomo, czy i kiedy płytki będą zamawiane?
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

A jak tak się zastanawiam w temacie około PCM-owym:-) Jak byście rozwiązali przełączenie kilku wejść USB? Załóżmy, że chciałbym móc podłączyć do wzmacniacza trzy komputery (oczywiście jeden komputer jednocześnie), czy użyć 4 PCM-kie i przepinać przekaźnikami ich wyjście, czy może jeden PCM i przepinać aktualnie podpięty port USB (przepinać porty przekaźnikami?)?
traxman

Nie ma wejśc USB, to transmisja różnicowa i dwukierunkowa, więc z przełączaniem może być problem i to nawet nie fizyczny, bo przekaźnik obskoczy ale programowy z detekcją urządzenia - musiałbyś najpierw usunąć pierwsze, przełączyc i rozpoznac nowe - inaczej Windows zrobi plecy...
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

To nie problem;-) Mogę sobie odłączyć. Ale w takim razie może tak - 3*PCM, więc komputery zawsze je widzą, przekaźnikiem przełączam już wyjście z PCM-a (czyli sygnał idący na wzmacniacz). Pytanie - PCM może pracować bez obciążenia wyjścia?
traxman

A czemu by nie mógł?
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

traxman pisze:A czemu by nie mógł?
A nie wiem. Lepiej się dowiedzieć od mądrzejszych niż go uwalić ;-)
_idu

MStaniszczak pisze:To nie problem;-) Mogę sobie odłączyć. Ale w takim razie może tak - 3*PCM, więc komputery zawsze je widzą, przekaźnikiem przełączam już wyjście z PCM-a (czyli sygnał idący na wzmacniacz). Pytanie - PCM może pracować bez obciążenia wyjścia?
Po cholerę tak kombinujesz. Komputery są w sieci LAN? Jeśli są (albo nic nie stoi na przezkodzie by byył) to masz coś takiego jak VLC. VLC działa jako para klient-serwer - nie musza być na tym samym kompie jego dwie części. Pomijam banalną rzecz czyli otoczenie sieciowe itd (jest coś takiego jak VNC - zdalna praca na innym komputerze odpalasz w ten sposób playera)... Obydwa programy do ściągnięca w sieci i są darmowe. Nie wdzę żadnego sensu powielenia układu wyjcśiowego audio.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Gwoli ścisłości - nazywa się to RealVNC. Mam to w pracy. Znaczy ja mam serwer, a obsługa informatyczna przez internet sobie wchodzi jak potrzeba i poprawia co się spsuło.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Wiem wiem;-) VNC poprzez router Cisco mam na co dzień w pracy (o wiele to wygodniejsze niż VNC zestawiany softwareowo, a wsparcie dla VNC mają i tańsze routery niż Cisco;-) i dzięki niemu pracuję w intarnecie będącym fizycznie kilkaset kilometrów, w innym mieście niż nasze biuro;-)
Ale:
a) nie chce kombinować,
b) nie chce musieć włączać kompa a żeby grać z kompa b lub c
c) nie chcę żonglować kablami

Chce tak że uruchamiam kompa a i mogę z niego grac. Pracuje na laptopie - podpinam go do USB z przodu wzmacniacza i już. Pracuje na kompie c, to po prostu go odpalam i przełączam odpowiednio wejście we wzmacniaczu. PCM nie jest tak drogi żeby niepotrzebnie utrudniać sobie życie, lub podnosić rachunki za prąd;-)
traxman

Zrobiłem wersję 1.9 PCM2704. Tu zależało mi na wyjściach optycznych SPDIF/TOSLINK, sprawdziłem oba nadajniki starszy TOTX173 (5V) i nowszy, tańszy TOTX141 (3,3V). Układzik dostanie także nową obudowę - obrazki wkrótce...
2704mx.jpg
ODPOWIEDZ