Żałosne witryny internetowe...

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Żałosne witryny internetowe...

Post autor: Ukaniu »

fugasi pisze: Zatem tylko kwestią czasu jest jak przestaniesz być potrzebny, bo przegrasz konkurencję z inżynierem-Chińczykiem. On na razie jest dzieckiem i uczy się dopiero czytać i pisać w fabryce fajerwerków ale kiedyś dorośnie i zdobędzie dyplom!
Zdobędzie dyplom i będzie pracował na moją emeryturę ;-)
Na serio myślę, że istnieją sposoby na odpowiednią reakcję wtedy kiedy będzie to konieczne - i jeśli ten iżynier Chińczyk będzie konkurencją dla Polaka to będzie tym większą dla Francuza i Niemca - a ja się nie mam o co martwić, oni nie dadzą sobie napluć w zupę. Zresztą Chińczykowi w końcu przestanie sie opłacać pracować za miskę będzie chciał też kupić samochód itd. - interes się kręci - to nie zawsze będzie tylko relacja w jedną stronę. Jak Chiny kupowały stal przed olimpiadą to cały przemysł hutniczy w polsce opływał dostatkiem - to co nie mogli sobie tej stali sami wyprodukować? Potencjał ludzki to nie wszystko - technologia - to druga sprawa a technologia kosztuje - chyba, że wszystko robi się w domu. NA zdjeciach wszystko pięknie wygląda. Tak się prosto nie da - to są lata, ZSRR myślało, że zapędzi naukowców do zamkniętych miasteczek i będzie panowało nad światem - i co? i nic. Gdyby nie ropa i diamenty dziś - to dawno by zatoneli w jednej wielkiej wojnie domowej. A zgodnie z tym co dziś mówisz o przyszłosci Chin to powinniśmy już mówić po rosyjsku.
Te kraje w których lokowano produkcję w latach 70 i 80 teraz same i produkują i konsumują.

W czasie rewolucji przemysłowej pisano czarne scenariusze o kresie cywilizacji i zastąpieniu człowieka przez maszyny. Dzięki czemu miał on stać się niepotrzebny wraz z całą klasą robotniczą. Klasa robotnicza urosła w siłę, zmieniła ze 2 systemy i nadal ma się nieźle.
fugasi pisze: Bardzo nierozsądnie, gdyby nagle przyszło przenieść się do Chin w poszukiwaniu pracy za konkurencyjne pół miski ryżu (tubylec pracuje za całą miskę ryżu), ten dom będzie ci tylko kamieniem u nogi. A ponieważ los wszystkich twoich sąsiadów będzie taki sam, nieruchomości będa w Polsce warte tyle co w byłym NRD.
Znam człowieka który robi bardzo dobre pieniądze na nieruchomościach w NRD - trzeba myśleć konstruktywnie!
Co do wartości ziemi to jedno o niej można powiedzieć - zawsze będzie to kawałek ziemi. Sprzedam Chińczykowi jak będzie chciał zamieszkać i mieć blisko do pracy.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

KaKa pisze:Obawiam się, że niewszystko o czym piszesz nie jest takie łatwe jak się wydaje.
Przecież nie od dziś wiadomo, że bogaci i zwykle świetnie wykształceni Sefardi z ogólnie pojętego tzw. Zachodu (Eu, USA) mieli głęboko w ... "wielkim poważaniu" Aszkenazich ze Wschodniej Europy - gardząc nimi i uważając za ubogą, ciemną, sfanatyzowaną i niereformowalną społecznie tłuszczę (a zwłaszcza żyjących w Polsce chasydów) obawiając się ich raczej niż uważając za współbraci - tym bardziej, że starotestamentowcy z Zachodu to byli etniczni Semici a ze Wschodu zjudeizowani mieszkańcy stepów Azji (dziś wiadomo, że Chazarowie).

Zwalenie się takiej masy biedoty na karki bogaczy byłoby dla nich istnym dopustem Bożym - więc łatwiej było zagrać wariata i udać, że się o niczym nie wie, iż kilka tys. kilometrów dalej gazuje się współwyznawców jak insekty i pali nimi w piecach krematoryjnych :twisted:

Wystarczy tylko wspomnieć "kordon sanitarny" jakim otoczyła się Szwajcaria, gdy w hitlerowskich Niemczech/Austrii wzmogły się represje wobec mieszkających tam niemieckich Żydów (czujących się po prostu Niemcami - wielu walczyło w I wojnie swiatowej za Niemcy) i los pewnego statku (St. Louis) z uciekinierami żydowskimi z rozszalałych hitleryzmem Niemiec, który krążył od portu do portu w USA - aż w końcu zawinął na powrót do Hamburga... a większość jego pasażerów skończyła na birkenau-owskich rusztach... A potem przyszła okupacja Polski, kacety, eksterminacja milionów ludzi... raporty Karskiego i Zygielbojma - olane, zbyte milczeniem.
Istny czeski film: "nikt nic nie wie..."

Napewno znacznie upraszczam sprawę, ale tak ją akurat widzę, dlatego szkoda dalej gadać, bo to temat na zupełnie inną dyskusję..., cóż homo homini lupus est .... i basta :!: :twisted: :!: :twisted: :!:
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Strona telpodu jakiś czas temu została odświeżona i przebudowana, natomiast jak wygląda życie zakładu obecnie - nie wiem, z zewnątrz wygląda rozpaczliwie. Dzisiaj gazeta podała że znaleziono w telpodzie kukułcze jajo w postaci beczek z cyjankiem kadmu, i zastanawia się "kto je tam porzucił". Jest to prawdziwa zagadka, zwłaszcza że telpod prawdopodobnie miał galwanizernię z wydziałem kadmowania. Jestem ciekawy, czy to nie te same beczki, które znaleziono już kilka lat temu, i czy nie jest tak ,że stoją one tam latami, a wiadomość co jakiś czas "wypływa" w mediach.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Alek

Post autor: Alek »

Istotnie, strona Telpodu po aktualizacji w 2010r. wygląda dużo przyjaźniej :)

http://www.telpod.krakow.pl/
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Od dziś do grupy żałosnych zaliczam allegro.pl. dotąd nie byłem tak surowy w sprawie nowego layoutu jak koledzy w wątku "Zmiana strony tytułowej w Allegro" ale dziś dołożono nowy element: listy przedmiotów na stronach poszczególnych kategorii zostały rozstrzelone i dodano powiększone miniatury. Teraz już nie da się przelecieć wzrokiem całego ekranu w parę sekund w poszukiwaniu oferty, trzeba bardzo dużo przewijać.
To jest fatalne! :evil:
Produktywność poszukiwań spadła na pysk. To trynd podobny jak w komputerach, gdzie filozofia okienkowa, w założeniu mająca ułatwić i przyspieszyć, czasami przynosi odwrotne rezultaty. Pewne rzeczy robi się o wiele szybciej i bez łamania głowy wpisując polecenie z parametrami w linii komend.
_
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Najlepsze było okienko "Allegrowicze kupują najczęściej" a w nim EAA91 po 11 zł :mrgreen:
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

@ Fugasi (Kupię potencjometr podwójny 3,3 kΩ, liniowy)

- jak znajdę to Ci wyślę - takie "cóśik podobnego" przewijało mi się co rusz pośród moich maneli: klasyczny telpodowski tandemowy SP..cośtam z krótką ośką i fitingiem 10mm. A może 2k2 lub 4k7 to było - nie pamiętam. :oops:
Czy to koniecznie musi byc 3k3 ???
Ale nie obiecuję, że dzisiaj czy jutro - więc nie ciągnij mnie za... słowo :twisted:
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

No właśnie musi być 3,3k. Gdyby można było to bym się nie certolił i wstawił łatwy do kupienia chiński 5 k. :)
_
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

fugasi pisze:No właśnie musi być 3,3k. Gdyby można było to bym się nie certolił i wstawił łatwy do kupienia chiński 5 k. :)

OK, OK, mus to mus - popatrzę w weekend za tym potkiem: znajdę = wyślę, nie znajdę = d. z. :?
Awatar użytkownika
szalony
moderator

W Październiku rozpocznie się rozbiórka hali zakładów Unitra-TELPOD przy ulicy Lipowej. Na miejscu bądź co bądź monumentalnego budynku w tej niegdyś przemysłowej dzielnicy gdzie diabeł mówił dobranoc powstanie kompleks biurowy. Początkowo developer KCI S.A / GREMI planował adaptację budynku jednak ostatecznie uznano że nadaje się on do rozbiórki. Były pewne kontrowersje (przewodzniczący rady miasta zasiada w radzie nadzorczej tej firmy). Prace rozpoczną się z końcem października, choć nie wiem czy wywieziono już kukułcze jajo w postaci beczek z cyjankiem kadmu które są regularnie "odkrywane" co kilka lat.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

To ten przy Romanowicza 4, czy co innego?
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Tak, ten wysoki, jeden bok od Romanowicza, drugi od Lipowej. Piękny nie był,ale szkoda zakładu.
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

Na samą nazwę firmy TELPOD reaguję alergicznie.We wszystkich radioodbiornikach i innym sprzęcie PRL były stosowane paskudnej jakości potencjometry tego monopolisty.Sprzęt działal,a potencjometr do wymiany.Często trudne "podejście' zajmowało masę czasu.Myślałem ,że ta firma już padła,a może poprawili jakość.Nie wiem,już nie mam/na szczęście/z wyrobami telpodu do czynienia.J.Raf.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

janusz rafalski pisze:Na samą nazwę firmy TELPOD reaguję alergicznie.We wszystkich radioodbiornikach i innym sprzęcie PRL były stosowane paskudnej jakości potencjometry tego monopolisty.Sprzęt działal,a potencjometr do wymiany.Często trudne "podejście' zajmowało masę czasu.Myślałem ,że ta firma już padła,a może poprawili jakość.Nie wiem,już nie mam/na szczęście/z wyrobami telpodu do czynienia.J.Raf.
Potencjometry to generalnie słabość "ESPU" z ub. stulecia...
KAŻDEGO!

Nie tylko polskiego, z demoludów i japońskiego - bo tutaj jeszcze da się podebrać identyczne lub bardzo zbliżone i wartościami i konstrukcyjnie. Także zachodniego i to tak renomowanych firm jak Philips, Thomson, Grundig, Siemens, Nordmende, Blaupunkt - zwłaszcza montowanych na PCB, a także amerykańskich jak Marantz, czy Superscope. Tutaj wyobraźnia producentów była bardziej rozwinięta - nie dość, że dziwne wartości (co da się przeskoczyć) to i niekiedy sposoby mocowania zaskakujące.

Mam parę niezłych radii zachodnioeuropejskich = ciemna mogiła z doborem potków :/
Leżą więc i czekają na jakiegoś fuksa wyczajonego na Allegro czy od "dawcy organów" :cry:

Polskie potencjometry?
Ani gorsze ani lepsze od demoludowskich, czy zachodnioeuropejskich z tego samego okresu - najczęściej w ruch idzie Kontakt PR - psik, psik.... i na jakiś czas spokój.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Przypominam o trzymaniu się tematu wątku :!:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'