Generator samodławny na ECH21.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Czy twoje hobby (retro, lampy itp.) koliduje z twoim życiem towarzyskim ?

Czas głosowania minął śr, 1 lutego 2006, 09:42

Tak
2
9%
Nie
15
65%
Zwykle nie
6
26%

Liczba głosów: 23

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Generator samodławny na ECH21.

Post autor: maciej_333 »

Cześć wczoraj wymyśliłem tego stwora. Chcę by to pracowało w moim prostym oscyloskopie-zabawce jako generator podstawy czasu. Działa to poprawnie i jak rozumiem będzie wymagało małego impulsu synchronizacji. Triodę wykorzystam jako wzmacniacz odchylania poziomego. Mam jednak pytanie, czy układ się sprawdzi i czy można go jakoś ulepszyć, bo na wyjściu mam coś mały sygnał. Generator pracuje w siatce trzeciej, nie wiem czy to normalne i czy tak można. Czy to, że trioda i heptoda mają jedną katodę w czymś mi zaszkodzi ? Siatkę triody będę polaryzował napięciem ujemnym z osobnego źródła. Odchylanie pionowe w tym oscyloskopie zrobię albo na drugiej ECH21, albo na EF22.

Czy to sensowne. Schemat w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Post autor: Alek »

Uważam, że lepiej do oscyloskopu zastosować generator tranzytronowy np. na EF80. Lepsza liniowość i zakres przestrajania, znaczna amplituda piły, uzyskiwanie impulsów gaszących z siatki drugiej i synchronizacja w siatce trzeciej. Samodławny będzie miał mały zakres przestrajania, zaś liniowość nie będzie fajna - zwłaszcza jak ma to być przestrajane.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

No to zrobię generator tanzytronowy na ECH21, bo muszę coś zrobić z tymi lampami oktalowymi które mi leżą niepotrzebne. Rozumiem, że taki generator będzie wyglądał jak w załączniku. A może się mylę ? Jako trafo sprzęgające dałem TSLK-4 z selektora impulsów z ECH84. Jak sądzisz czy to trafko się tu nadaje ?
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Zrobiłem generator z załącznika. Jednak nie pracuje. Działa to jedynie wówczas, gdy daję siatkę trzecią od ECH21 do plusa zasilania, jednak w ten sposób wykończę lampę, bo przez tą siatkę płynie w tedy prąd 330uA. A jest to siatka sterująca tej lampy. Jak mam zmiwnić układ, by pracowało to dobrze na ECH21 ?
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Jeżeli się nie mylę to generator tranzytronowy wymaga przełączania dwóch kondensatorów na raz.
Według mnie jest lepszy generator multiwibratorowy(na ECH też wykonalny).
Zastrzegam że to moje osobiste zdanie.
"Mathematics is the language of nature"
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak wymaga, i to jest trochę kłopotliwe. Co do multiwibratorów to nie polecam, bo to jest zbyt niestabiline, łatwo wypada z synchronizacji, jednak nie ma trafa, zakłóceń od niego, i sygnał synchronizacji może być malutki.
Alek

Tranzytron wygląda zupełnie inaczej. I ja bym go chyba robił na EF22.
W załączniku jest co prawda dla 1Ż24b, ale dla EF22 będzie podobny- napiecie anodowe może być jedno, w siatce drugiej 22-100k, w anodzie 47-100k, w siatce trzeciej potencjometr 100k. C9 i C19 dobierasz ze względu na zakres częstotliwości. Rezystor w S1 możesz dać ze 470k.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Ciekawy generator. Nie widziałem tego wcześniej. Jednak moje pytanie, czy stabilność będzie podobna do wysokostabilnych generatorów samodławnych ?
Alek

Stabilność takiego generatora jest dobra. Poza tym nie rozumiem trochę dlaczego ta stabiloność jest tak ważna w tym zastosowaniu- przecież i tak musisz kręcić synchronizacją. Poza tym tego typu układ mozna z dobrym powodzeniem zastosować nawet w telewizorze na lampie oscyloskopowej jako generator odchylania. Wreszcie, układ ten można traktować jako coś zbliżonego do multiwibratora, przy czym mamy dwie triody- katoda- siatak pierwsza-siatka druga i druga: katoda pozorna- przestrzeń za siatką drugą, siatka trzecia i anoda.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Generator samodławny na ECH21.

Post autor: fugasi »

Wie ktoś może jak nazywa się tranzytron po angielsku? Bo niby pląta się po sieci słowo transitron ale to jakaś kalka skądsiś (http://de.wikipedia.org/wiki/Miller-Transitron - z niemieckiego? Niestety nie znam niemieckiego) albo co, bo żeby w anglosaskiej wikipedii nie bylo takiego hasła? A i google prawdę mówiąc też wielce lakoniczne.
Chciałbym o owym układzie poczytać a tu klapa... Chyba nie muszę wspominać że po polsku jeszcze gorzej?
_
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Na forum kiedyś były skany z Radioamatora na ten temat.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Niestety - nie do znalezienia. Ten wątek wydobyłem właśnie w wyniku przeszukiwania forum i jest to najszersze omówienie tematu!
_
Alek

Przepraszam za wyrażenie, ale powiem tak: "Pierdolamento coguto". Ważne, by w wyszukiwarkę forumową nie wrzucać tylko "tranzytron", ale też odmianę tego słowa, np. "tranzytronu", " tranzytronie" itd.
Po wykonaniu tej czynności ukaże się upragnione szerokie omówienie tematu, które było (i nadal jest) tutaj:
viewtopic.php?f=16&t=2924&p=23785&hilit ... ach#p23785

Szczerze mówiąc, wątpiłem w przydatność zamieszczonych tam materiałów, bo nie wywiązała się w tamtym wątku żadna ciekawa dyskusja.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dzięki za link do bardzo wartościowych skanów! Dyskusja się nie rozwinęła? A cóż można dopisać jeszcze po owym sążnistym, najeżonym wzorami artykule o tranzystronie z "Przeglądu radiotechnicznego"? :P Chyba tylko osobiste, praktyczne doświadczenia.
Przy okazji dowiedziałem się też co nieco o fantastronie. Mam wrażenie że fantastron w układach amatorskich oscyloskopów lampowych jest o wiele mniej popularny, właściwie to na napotkanych schematach występowały same tranzytrony. Dlaczego?
Czy mógłbyś pokazać ów wspomniany we wstępie artykułu Strzednickiego "układ złożony z tyratronu i pentody pracującej jako opór", który święcił tryumfy zanim nadeszła era tranzytronu?
_
Alek

Niestety. Artykuł ten należałoby wyszukać w Bibliotece Narodowej.

Co do popularności tranzytronu, to myślę, że bierze się ona z tego, że jest to układ prostszy.