USB DAC na PCM270x

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: USB DAC na PCM270x

Post autor: traxman »

Jak się sprawdzi i będą chętni to czemu nie, na razie nie mam nawet PCM'a więc tak sobie wstępnie rozmyślam na papierze.
traxman

Tak wygląda stary projekt PCM2702
2702.jpg
PCM2704 chyba będzie jednak sporo mniejszy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

traxman pisze:Tak se wyklikałem..
schemat
DAC_USB_2704.png
Dokładnie ten schemat mam poskładany. Jakby wziąć większą ilość i miałoby to wyjść dosyć tanio, to można śmiało wstawić do każdej budowanej lampki miec opcje słuchania z kompa.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Ten stary również wygląda co najmniej ciekawie. Z racji niezbyt korzystnej osiągalności tych układów (powstało wokół nich sporo zamieszania w "wyższych sferach", co wywindowało zdaje się cenę) skłonny byłbym jednak zastosować jakąś możliwie najbardziej "wypasioną" aplikację.
Obecnie robię płytkę pod przenośną kartę na PCM2706 z przyciskami do sterowania programem odtwarzacza, klasycznym miniaturowym Alpsem na regulację głośności, przełączanym układem crossfeed i wtórnikiem mocy jako wzmacniacz słuchawkowy (hehe, nawet w klasie A :)). Alps uwolni nareszcie od utraty dynamiki przetwornika i niedoskonałości skalowania sygnału, jakie towarzyszą dziwnie popularnej regulacji głośności przez "software" na komputerze. Crossfeed to prosty w koncepcji a ciekawy w działaniu filtr, który w skrócie miesza z lekka sygnały aby lepiej naśladować wrażenie "sceny dźwięku" na słuchawkach. Dodatkowo PCM będzie skonfigurowany jako zasilany samodzielnie, a w rzeczywistości zasilanie będzie pochodziło z USB i dwóch stabilizatorów 3,3V osobno na cyfrową i analogową część, plus do tego masa koralików ferrytowych, kondensatorków odsprzęgających.
Może nareszcie otrzymam kartę dźwiękową, która na słuchawkach przy ciszy zaprezentuje ciszę :)

Przy okazji: Wymienię PCM2702, PCM2706 bądź PGA2310 na układ PCM290x. Może ktoś ma i chciałby wymienić, bardzo zależy mi na lepszym wejściu liniowym w laptopie.

Sprawa utknęła na chwilę w miejscu, gdyż myślę i myślę nad poprowadzeniem masy i nie umiem za bardzo rozwiązać tego tak, aby być spokojnym o rozdzielenie ścieżek sygnałowych, zasilających i cyfrowych.
traxman

Coś takiego mi wyszło, rozmiar 1050x1050 mils,powinien się zmieścić w każdym wzmacniaczu.
Teraz tylko kupić scalak i zrobić druk i sprawdzić jak działa.
DAC_USB_2704_test.png
traxman

Dzięki uprzejmości jednego z Kolegów miałem możliwość przetestowania PCM2912. Układ zmontowany w 15 minut na kolanie - działa. Schemat z pominięciem wejścia mikrofonowego widać na kartce. Trzeba będzie go ucywilizować i wreszcie będzie można posłuchać Radia Baobab na głośnikach. Wzmacniacz z PCM doskonale napędza słuchawki jaki i wyjście liniowe.
Teraz można zająć się PCM2704.
pcb.jpg
PS.Przeszukałem wszystkie miejsca i nie znalazłem płytek do 2702, ale jeszcze się nie poddałem.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Chcesz projekt czy gotowe płytki ?

Projekt powinieneś tu znaleźć:
http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.h ... 4316&p=1#k
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

Narysowałem schemat i wstępnie zaprojektowałem płytkę.
PCM w trybie niskiego poboru mocy (100mA), więc raczej jako wyjście liniowe niż wzmacniacz słuchawkowy.
Sch2912.png
Pcb2912.png
Rozmiar płytki 44x28mm
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam

Czy planujesz wypuszczenie na rynek/allegro gotowych modułów lub płytek z polutowanym smd?
traxman

PCM2912A to eksperyment, ale może ktoś wykorzysta jak sprawdzę, PCM2704 chyba można by było wypuścić, oczywiście także po sprawdzeniu.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

dla mnie PCM2704 w porównaniu do dźwiękówek z lapka to niebo a ziemia. A pamiętać trzeba że sama PCMka też nie jest szczytem wśród dźwiękówek pod usb.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Pewnie nie jest szczytem, ale ma możliwość wyprowadzenia danych na S/PDIF bądź I2S, a pod I2S można podłączyć nawet taki nieprzyzwoicie dobry przetwornik jak PCM1792 czy coś w tym stylu.
Mój PCM ruszy dopiero po świętach.. :)
Traxmanie, jeśli rozważałbyś sprzedaż płytek z PCM2912, czy byłaby możliwość odkupienia jednego scalaczka?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Może nie do końca na temat, ale czy ktoś zna jakiś dostępny w detalu[1] scalak, który jest w stanie wydobyć sygnały audio z sygnałów SDI i HDSDI? Wyjście może być dowolne, analog, cyfra w dowolnym (standardowym) formacie.

[1] Czyli pojedyncze sztuki, a nie całe rolki.
traxman

Zostaje przeszukać TI, BB i spróbować zamówić próbki, innej drogi chyba nie ma.
traxman

Powoli do przodu.....