Czego słuchamy

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Czego słuchamy

Post autor: painlust »

A jak w Australii podoba się polska muzyka? W Newcastle furore zrobiło kilka lat temu Disco Polo jak znajoma zabrała kilkanaście kaset :)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

TooL - skoro zauroczył Cię Lustmord, to zainteresuj się takimi rzeczami jak Raison d'etre, Desiderii Marginis, Vladimir Hirsch / Aghiatrias / Skrol / Zygote / Luminar Ax, Shinjuku Thief, Ulf Soderberg / Sephiroth, In Slaughter Natives czy Brighter Death Now. Masa świetnego dark ambientu :)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

O disco polo nie slyszalem :lol: Wiem, ze pare miesiecy temu byl Behemoth, jakies 1.5 roku temu Vader :) I na tym chyba trzeba zakonczyc liste polskich zespolow w AU ;) Choc moze ona (ta lista) taka krotka dlatego, ze moje uszy sa nastrojone na inne 'czestotliwosci' :mrgreen: Szczerze powiedziawszy to nawet nie wiem, co sie w PL teraz 'slucha'??

Aha, do mojej listy mozna jeszcze dorzucic Korn, Deftones (jak moglem o nich wczesniej zapomniec :oops: ), Rage Against, System of a Down, NIN (fajny koncert :roll: ), King Crimson, Acid Drinkers, Sepultura, Slipknot, Sweet Noise, Dire Straits, Kult, KNZ, czasami Massive Attack, Portishead, Marylin Manson (sredni koncert...), Rammstein, troche Red Hot'ow... aaa no tak, :) soundtrack z polskiego filmu Tulipany :D

:arrow: Vault
Dzieki, przygladne sie blizej :) Lubi takie mroczne klimaty... Na przedostatniej plycie Lustmord'a -- [O T H E R] goscil rowniez A. Jones 8)

Posty scalono.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
_idu

Post autor: _idu »

painlust pisze:A jak w Australii podoba się polska muzyka? W Newcastle furore zrobiło kilka lat temu Disco Polo jak znajoma zabrała kilkanaście kaset :)
Dobrze że tekstów nie rozumieją.....

No ale w Szkopcji mają swoją Schalagermusik..
Było kiedyś italodisco....
W USA mają country....

Murdoch (Fox, Sky... autrlaijczyk) w swoim MusicChoice po hasłem rock promuje głównie neistrawną dla mnie mieszankę country z glamrockiem
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

STUDI pisze:Dobrze że tekstów nie rozumieją.....
To tak jak w PL sluchaja 'densu' :lol: lub innych 'skocznych' kawalkow amerykanskiego pochodzenia ;) Mysle, ze to podobne podgatunki (sic!) muzyki ;) Pozdr!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
_idu

TooL46_2 pisze:
STUDI pisze:Dobrze że tekstów nie rozumieją.....
To tak jak w PL sluchaja 'densu' :lol: lub innych 'skocznych' kawalkow amerykanskiego pochodzenia ;) Mysle, ze to podobne podgatunki (sic!) muzyki ;) Pozdr!

U nas jest moda małpowania 'hip-chłopu' propagowana przez stacje MTV i VIVA....
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

STUDI pisze: No ale w Szkopcji mają swoją Schalagermusik..
Było kiedyś italodisco....
W USA mają country....
Chyba przesadziłeś, Studi. Schlagermusik i italodisco to kapele weselno-pogrzebowe a country to jednak taki Salieri (wprawdzie nie Mozart ale jednak - Salieri!).
TooL46_2 pisze: To tak jak w PL sluchaja 'densu' :lol: lub innych 'skocznych' kawalkow amerykanskiego pochodzenia ;)
A hip-hop? Zbuntowane dzieciaki generalnie słuchają hip-hopu, a zadowolone - dance. Reszta gatunków praktycznie się nie liczy.
Ostatnio zmieniony śr, 23 grudnia 2009, 10:02 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

STUDI pisze:U nas jest moda małpowania 'hip-chłopu' propagowana przez stacje MTV i VIVA....
fugasi pisze:A hip-hop? Zbuntowane dzieciaki generalnie słuchają hip-hopu, a zadowolone - dance. Reszta gatunków praktycznie się nie liczy.
Pieknie... :shock: Nigdy jakos sie nie zapedzalem w te (ani densowe) klimaty stad, jak widac, moja wiedza na ten temat jest znikoma 8) Tym bardziej pozdr :lol: i wracam do Satrianiego 8)
Ostatnio zmieniony śr, 23 grudnia 2009, 10:03 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

STUDI pisze: U nas jest moda małpowania 'hip-chłopu' propagowana przez stacje MTV i VIVA....
"(...)nigdy nie rozumiałem fascynacji murzynem-półanalfabetą z amerykańskich slumsów, ubranego w damskie futro w czapce bejsbolówce i obwieszonego złotem jak moskiewski alfons(...)" - źródło: Onetforum
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
_idu

fugasi pisze: Chyba przesadziłeś, Studi. Schlagermusik i italodisco to kapele weselno-pogrzebowe
Ja nasza Doda, hip-hop, Ich Troje itd....
fugasi pisze: a country to jednak Salieri.
Dla mnie country to praktycznie to samo co muzyka do kotleta na weselu.

To że jest odbierana czasem inaczej to tylko skutek tego że za czasów komuny to było 'amerykanckie'...
Przecież country to w sumie ludowa popularna prosta muzyka taneczna. W sumie się zrodziła na amerykańskiej prowincji...
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Thereminator pisze: "(...)nigdy nie rozumiałem fascynacji murzynem-półanalfabetą z amerykańskich slumsów, ubranego w damskie futro w czapce bejsbolówce i obwieszonego złotem jak moskiewski alfons(...)" - źródło: Onetforum
Zgrabniejszą definicję podał Woody Allen: "Rock'n'roll to nowa postać dyktatury proletariatu". RnR można oczywiście zamienić na hip-hop i też będzie pasowało.
_
_idu

Thereminator pisze:
STUDI pisze: U nas jest moda małpowania 'hip-chłopu' propagowana przez stacje MTV i VIVA....
"(...)nigdy nie rozumiałem fascynacji murzynem-półanalfabetą z amerykańskich slumsów, ubranego w damskie futro w czapce bejsbolówce i obwieszonego złotem jak moskiewski alfons(...)" - źródło: Onetforum

No jak nie rozumiesz. Fa fajną furę, ma złoto ma kasę, laski kręcą sie wokół niego. Jak to nie może być idolem...
Ba i TV (prym wiodą nasze stacje komercyjne TV i radiowe) to pokazuje jako super popularne i modne. Nic innego nie jest popularne ma chyba że drobny margines dla moherów. A jak tego nie słuchasz to jesteś pedałem albo debilem i trzeba Ciebie zgnoić.

Tak to wygłada na co dzień....
_idu

TooL46_2 pisze:...King Crimson...
No to rozglądnij sie za polską grupa Riverside - polecam. W Polsce w naszych mediach komercyjnych jej nie usłyszysz. Ale za granica to jest znana i wysoko oceniana.
Ostatnio zmieniony śr, 23 grudnia 2009, 10:14 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

STUDI pisze:Przecież country to w sumie ludowa popularna prosta muzyka taneczna.
Kujawiak też. Że też Chopin się tego tykał.
_
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

STUDI pisze:
TooL46_2 pisze:...King Crimson...
No to rozglądnij sie za polską grupa Riverside - polecam. W Polsce w naszych mediach komercyjnych jej nie usłyszysz. Ale za granica to jest znana i wysoko oceniana.

Być może jest wysoko ceniona, ale jak dla mnie to ostatnia płyta jest znośna, żeby nie powiedzieć dobra. Pierwsza jest też niezła aczkolwiek zawiera sporo elementów wtórnych - gdzieś już to wszystko było (choćby w jednym momencie klawisze zerżnięte z The Gathering). Dwie środkowe płyty są jak dla mnie flakami z olejem.