Mam pytanie, czy Ktoś robił przetwornik na PCM2704 itp?
Jak układ się zachowuje, czy są jakieś problemy. Chciałbym wbudować go do wzmacniacza lampowego jako jedno z wejść (świat się kończy). Osobiście projektowałem płytkę do 2702, ale niestety już go nie produkują (a, dwie płytki jeszcze zostały )
Właśnie dzisiaj lutowałem i odpalałem sobie PCM2704 Na audiostereo był wątek i grupowe zamówienie dwustronnych płytek. Bardzo fajnie to brzmi. Dużo lepiej niż na lapku. Odpala z tzw "kopa". Po podłączeniu jej, automatycznie (w XP) przechodzi na jej tryb. Po odłączeniu załącza się karta z lapka.
No i jeszcze muszę uruchomić PCM2702, która złożona już czeka na obudowę, bo ma własne zasilanie, ale się doczekać nie może
Dla mnie ta płytka jest stanowczo za duża, planuje wszystko w SMD jako mały moduł. Tak robiłem PCM2702, może nawet zachowam rozmiary i kolejności wyprowadzeń, będę mógł podmieniać płytki w starszych projektach. Stary PCM2702 wyszedł mi mniej więcej wielkości pudełka zapałek.
PS. Ten filtr w gnieździe to masz chyba kompletnie niedobrany do mocy urządzenia -skuteczność będzie mizerna.
Zapomniałem napisać właśnie, że dla mnie duża nie jest, ale patrząc na płytkę smiało można upchnąć i zmniejszyć płytkę o połowę. Do tego jak piszesz smd i już w ogóle maleństwo.
Ten filtr tylko poglądowo wstawiłem do zdjęcia, ale dobrze, że mi napisałeś. Co innego mógłbym wstawić ?
Filtr jest dobry, tylko trzeba dobrać typ do pobieranej przez urządzenie mocy, standardowo dostępne w handlu są na 6-16A, co nie przystaje do mocy pobieranej przez układ - filtr ma mniejsze indukcyjności ze względu właśnie na dopuszczalny prąd, w przypadku mniejszych dopuszczalnych prądów - indukcyjności są większe co przekłada się na filtrację zakłóceń z/do sieci.
Filtr na mniejsze moce można poskładać samodzielnie korzystając z elementów uszkodzonych zasilaczy impulsowych z mniejszych sprzętów TV, DVD a nawet PC (chociaż tam często jest tylko cewka i kondensator - oszczędności) lub kupić gotowe elementy np. w Ferrysterze.
Witam
Dysponuje ktoś wzorem płytki ? Od jakiegoś czasu mam komplet elementów ale nie mogę się zabrać do złożenia tego w całość. Mój zamieszka we wzmacniaczu wg. projektu kolegi traxman.
Mam układy PCM2702, podajcie proszę link lub schemat do konstrukcji omawianej w tym wątku, postaram się zaprojektować płytkę, jeśli takowej nikt nie udostępni, ale raczej będzie na elementach przewlekanych.
Jeżeli masz PCM2702 to chętnie pozbędę się płytki do niego - wieczorem (ale nie obiecuję, bo czeka mnie jutro wymiana instalacji gazowej ) postaram się odszukać i zamieścić przynajmniej kilka zdjęć.
traxman pisze:Jeżeli masz PCM2702 to chętnie pozbędę się płytki do niego - wieczorem (ale nie obiecuję, bo czeka mnie jutro wymiana instalacji gazowej ) postaram się odszukać i zamieścić przynajmniej kilka zdjęć.
OK.
a tak troszkę ot. co masz z gazem nie tak, niecały rok temu zaprzestałem tego procederu (montowałem z bratem instalacje w autach)
Prace rozpoczęte, zdefiniowałem element biblioteczny PCM2704 i obudowę SSOP28 . CZy elementy interfejsu HID sa "wszyte" w system? Może warto zostawić złącze do klawiszy?
PS.Jam mam problem z gazem w domu (samochód napędzam benzyną), a raczej nie mam, bo wyłączyłem instalację - poszło kolano wbite do połowy w ścianę, instalacja ma zaledwie 40 lat i już się psuje, a z racji, że łatwiej to pociąć i wymienić na miedź - czeka mnie dewastacja trzech pomieszczeń - czego się nie robi, aby nie stroić choinki .
traxman pisze:Prace rozpoczęte, zdefiniowałem element biblioteczny PCM2704 i obudowę SSOP28 . CZy elementy interfejsu HID sa "wszyte" w system? Może warto zostawić złącze do klawiszy?
W Windowsie XP i następnych takie urządzenia jak klawiatury, myszy, manipulatory oparte na HID działają z marszu, sądzę że jeśli dźwięk działa to i reszta też, zwłaszcza że jeśli np. na klawiaturze komputerowej masz przyciski głośności i "play" "next" itp. to też działają. (mowa oczywiście o USB)