USB DAC na PCM270x

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

USB DAC na PCM270x

Post autor: traxman »

Mam pytanie, czy Ktoś robił przetwornik na PCM2704 itp?
Jak układ się zachowuje, czy są jakieś problemy. Chciałbym wbudować go do wzmacniacza lampowego jako jedno z wejść (świat się kończy). Osobiście projektowałem płytkę do 2702, ale niestety już go nie produkują (a, dwie płytki jeszcze zostały :( )
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: USB DAC na PCM270x

Post autor: dolphin123 »

Właśnie dzisiaj lutowałem i odpalałem sobie PCM2704 :wink: Na audiostereo był wątek i grupowe zamówienie dwustronnych płytek. Bardzo fajnie to brzmi. Dużo lepiej niż na lapku. Odpala z tzw "kopa". Po podłączeniu jej, automatycznie (w XP) przechodzi na jej tryb. Po odłączeniu załącza się karta z lapka.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i jeszcze muszę uruchomić PCM2702, która złożona już czeka na obudowę, bo ma własne zasilanie, ale się doczekać nie może :|
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

Dla mnie ta płytka jest stanowczo za duża, planuje wszystko w SMD jako mały moduł. Tak robiłem PCM2702, może nawet zachowam rozmiary i kolejności wyprowadzeń, będę mógł podmieniać płytki w starszych projektach. Stary PCM2702 wyszedł mi mniej więcej wielkości pudełka zapałek.

PS. Ten filtr w gnieździe to masz chyba kompletnie niedobrany do mocy urządzenia -skuteczność będzie mizerna.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: dolphin123 »

Zapomniałem napisać właśnie, że dla mnie duża nie jest, ale patrząc na płytkę smiało można upchnąć i zmniejszyć płytkę o połowę. Do tego jak piszesz smd i już w ogóle maleństwo.

Ten filtr tylko poglądowo wstawiłem do zdjęcia, ale dobrze, że mi napisałeś. Co innego mógłbym wstawić ?
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

Filtr jest dobry, tylko trzeba dobrać typ do pobieranej przez urządzenie mocy, standardowo dostępne w handlu są na 6-16A, co nie przystaje do mocy pobieranej przez układ - filtr ma mniejsze indukcyjności ze względu właśnie na dopuszczalny prąd, w przypadku mniejszych dopuszczalnych prądów - indukcyjności są większe co przekłada się na filtrację zakłóceń z/do sieci.
Filtr na mniejsze moce można poskładać samodzielnie korzystając z elementów uszkodzonych zasilaczy impulsowych z mniejszych sprzętów TV, DVD a nawet PC (chociaż tam często jest tylko cewka i kondensator - oszczędności) lub kupić gotowe elementy np. w Ferrysterze.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Witam
Dysponuje ktoś wzorem płytki ? Od jakiegoś czasu mam komplet elementów ale nie mogę się zabrać do złożenia tego w całość. Mój zamieszka we wzmacniaczu wg. projektu kolegi traxman.
Mam układy PCM2702, podajcie proszę link lub schemat do konstrukcji omawianej w tym wątku, postaram się zaprojektować płytkę, jeśli takowej nikt nie udostępni, ale raczej będzie na elementach przewlekanych.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
traxman

Jeżeli masz PCM2702 to chętnie pozbędę się płytki do niego - wieczorem (ale nie obiecuję, bo czeka mnie jutro wymiana instalacji gazowej :( ) postaram się odszukać i zamieścić przynajmniej kilka zdjęć.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

traxman pisze:Jeżeli masz PCM2702 to chętnie pozbędę się płytki do niego - wieczorem (ale nie obiecuję, bo czeka mnie jutro wymiana instalacji gazowej :( ) postaram się odszukać i zamieścić przynajmniej kilka zdjęć.
OK.

a tak troszkę ot. co masz z gazem nie tak, niecały rok temu zaprzestałem tego procederu (montowałem z bratem instalacje w autach)
traxman

Prace rozpoczęte, zdefiniowałem element biblioteczny PCM2704 i obudowę SSOP28 :mrgreen: . CZy elementy interfejsu HID sa "wszyte" w system? Może warto zostawić złącze do klawiszy?

PS.Jam mam problem z gazem w domu (samochód napędzam benzyną), a raczej nie mam, bo wyłączyłem instalację - poszło kolano wbite do połowy w ścianę, instalacja ma zaledwie 40 lat i już się psuje, a z racji, że łatwiej to pociąć i wymienić na miedź - czeka mnie dewastacja trzech pomieszczeń - czego się nie robi, aby nie stroić choinki :wink: .
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

traxman pisze:Prace rozpoczęte, zdefiniowałem element biblioteczny PCM2704 i obudowę SSOP28 :mrgreen: . CZy elementy interfejsu HID sa "wszyte" w system? Może warto zostawić złącze do klawiszy?
W Windowsie XP i następnych takie urządzenia jak klawiatury, myszy, manipulatory oparte na HID działają z marszu, sądzę że jeśli dźwięk działa to i reszta też, zwłaszcza że jeśli np. na klawiaturze komputerowej masz przyciski głośności i "play" "next" itp. to też działają. (mowa oczywiście o USB)
traxman

Tak se wyklikałem..
schemat
DAC_USB_2704.png
płytka przymiarka tak na oko:
DAC_USB_2704_test.png
elementy 1206 więc nie stanowiace problemu.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Jak planujesz rozwiązać kwestię zasilania ?
traxman

Z USB
tom202
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: tom202 »

Planujesz wprowadzić płytki do handlu ?