Philips 7-38A "Monoster" - renowacja.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Philips 7-38A "Monoster" - renowacja.
Szanowni koledzy zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Osiem lat temu rozpocząłem remont tego pięknego radia, a właściwie tego co z niego zostało.
Stworzyłem sobie dokumentację na papierze i fotograficzną, radio rozmontowałem, pomalowałem szasi i...
...złożyłem w pudle na osiem długich lat.
Wczoraj postanowiłem powrócić do projektu i ztwierdziłem z przerażeniem że nie mam owej dokumentacji, a radio jest w cząstkach.
Proszę więc na początek o fotografie szasi z przodu, z góry, od spodu. Może ktoś ma dokumentację z remontu swego radia.
Schemat czy serwisówka radia zbieżnego konstrukcyjnie był by idealny.
Tak Monoster wygląda dziś.
Osiem lat temu rozpocząłem remont tego pięknego radia, a właściwie tego co z niego zostało.
Stworzyłem sobie dokumentację na papierze i fotograficzną, radio rozmontowałem, pomalowałem szasi i...
Wczoraj postanowiłem powrócić do projektu i ztwierdziłem z przerażeniem że nie mam owej dokumentacji, a radio jest w cząstkach.
Proszę więc na początek o fotografie szasi z przodu, z góry, od spodu. Może ktoś ma dokumentację z remontu swego radia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt, 29 stycznia 2010, 18:57 przez Witek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
Re: Philips 7-38A "Monoster" - potrzebna pomoc.
W razie, jak nie dostaniesz tych informacji wcześniej to ja w przyszłym roku będę swojego Monostera remontował, oczywiście z dokumentacją fotograficzną, to się nią podzielę. W tej chwili nie będę go wyciągał ze skrzynki, jest to zbyt upierdliwe i niebezpieczne dla radia.Witek pisze:Szanowni koledzy zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
-
- 1250...1874 posty
Jak skończę składanie , to zrobię zdjęcia...
Choć nie wiem czy to dokładnie to samo...
Mój "monoster" nazywa się Philips Aachen Super D52 AU ....
Choć nie wiem czy to dokładnie to samo...
Mój "monoster" nazywa się Philips Aachen Super D52 AU ....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 500...624 posty
Dziękuję Wam.
Każda informacja się przyda.
W chwili obecnej najważniejsze dla mnie są zdjęcia trafa głośnikowego wraz z połączeniami i trafa sieciowego też z połaczeniami, chodzi mi głównie o układ przewodów.
Druga sprawa to element łączący rotor kondensatora zmiennego z kołem linkowym. Są to jedyne elementy których nie mam, czy to jest blaszka i sprężynka?
Jak to wygląda? Jakie ma wymiary.
Czy na blaszanym "półksiężycu" na rotorze ma być śrubka, jakiś kołek czy coś innego?
Każda informacja się przyda.
W chwili obecnej najważniejsze dla mnie są zdjęcia trafa głośnikowego wraz z połączeniami i trafa sieciowego też z połaczeniami, chodzi mi głównie o układ przewodów.
Druga sprawa to element łączący rotor kondensatora zmiennego z kołem linkowym. Są to jedyne elementy których nie mam, czy to jest blaszka i sprężynka?
Jak to wygląda? Jakie ma wymiary.
Czy na blaszanym "półksiężycu" na rotorze ma być śrubka, jakiś kołek czy coś innego?
Zdaje się, że wygląda to identycznie jak w 6-38A, który ma praktycznie to samo chassis. Mogę Ci jutro podesłać zdjęcia, bo akurat mam go tu pod ręką. Fotki 7-38A będę mógł podesłać dopiero w okolicach świąt. Najbliższy 7-38A jest czeski 750A, wiec schemat już maszWitek pisze: W chwili obecnej najważniejsze dla mnie są zdjęcia trafa głośnikowego wraz z połączeniami i trafa sieciowego też z połaczeniami, chodzi mi głównie o układ przewodów.

I jeszcze z nieco innej beczki: jaki nr seryjny i nr na chassis ma ten egzemplarz?
-
- 500...624 posty
Również posiadam w kolekcji 6-38A, niestety nie mam chwilowo do niego dostępu, więc nie mogę podglądnąć.
Najgorsze w "filipkach" jest to że nie można swobodnie i szybko wyjąc szasi, ach te cięgna.
Na szczęście mam spisane numery z 6-38.
6-38A
tabliczka - 11999
szasi - 12066
7-38A
tabliczka - 14199
szasi - 14556
Najgorsze w "filipkach" jest to że nie można swobodnie i szybko wyjąc szasi, ach te cięgna.
Na szczęście mam spisane numery z 6-38.
6-38A
tabliczka - 11999
szasi - 12066
7-38A
tabliczka - 14199
szasi - 14556
Rozebrawszy 6-38A zauważyłem niestety nieco większe różnice konstrukcyjne niż sądziłem
Wygląda to tak jak w załączniku. Z tego co pamiętam, 750A miał chyba metalowe koło linkowe 

-
- 500...624 posty
Istotnie, monoster ma inne rozwiązanie. Powoli odbudowuję tą ruinkę, pozwolę sobie dodać foto.
Jeżeli szanowne grono sobie życzy to zaprezentuję kolejne foto z postępu prac.
Największym wyzwaniem będzie skrzynia, jest w opłakanym stanie ale da się zebrać do kupy.
Kolejnym problemem jest skala która jest w kawałkach:-(
Jeżeli szanowne grono sobie życzy to zaprezentuję kolejne foto z postępu prac.
Największym wyzwaniem będzie skrzynia, jest w opłakanym stanie ale da się zebrać do kupy.
Kolejnym problemem jest skala która jest w kawałkach:-(
-
- 625...1249 postów
Grono sobie życzy
Skalę mogę spróbować zrobić drukiem na foli, zainteresowany
PW.

Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
-
- 500...624 posty
Transformatory w nowym ubranku bitumicznym.
Umyte rozpuszczalnikiem nitro i pomalowane bitexem w spraju.
Wolał bym je wygotować w smole, ale warunki techniczne mi nie pozwalają.
-
- 1250...1874 posty
Nie jestem przekonany, czy kąpiel w rozpuszczalniku to najlepszy pomysł....Witek pisze:Transformatory w nowym ubranku bitumicznym.
Ja rozpuszczalnikiem nitrocelulozowym umyłem tylko elementy rdzenia,,,,( czarne - brudne)
Nie miałem pewności , czy po tylu latach, lakier izolujący drut nie zmienił swoich właściwości...
P.S. Jak obiecałem , postaram się zdjęcia wysłać jutro ...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
-
- 500...624 posty
Nie kąpałem ich, umyłem jedynie ze starej smoły, delikatnie, pędzelkiemNie jestem przekonany, czy kąpiel w rozpuszczalniku to najlepszy pomysł....

Ja natomiast i w tym przypadku staram się nie poprawiać fabryki, wszak wszelkie bitumy to charakterystyczna cecha Philipsa (aż się dziwię, że nie uszczelniał nią obudów potencjometrów
). Masę tę można ładnie wyczyścić mokrą ściereczką, a potem suchą. Dość często te masy dają się nawet polerować na sucho. Jeśli masa jest lepiąca, czyszczę ściereczką zwilżoną benzyną ekstrakcyjną, w gorszych przypadkach po wyczyszczeniu maluję masą bitumiczną rozpuszczoną w benzynie ekstrakcyjnej lub acetonie.

-
- 3125...6249 postów
Żeby zabezpieczyć przed wpływami zewnętrznymi, np. wilgocią. Kondensatory w postaci zwijek zalewanych masą bitumiczną Philips stosował jeszcze w latach 50.