Prawie koniec pracy, Vortexion - Made in Poland

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Prawie koniec pracy, Vortexion - Made in Poland

Post autor: Ukaniu »

Jakiś czas temu kupiłem magnetofon szpulowy Vortexion CBL6 w celu reanimacji i mechanicznie powoli wyprowadzam go na prostą jednak pomyślałem, że flaczki pozostaną większą część czasu bez życia - jak to zabytek, szkoda.
Postanowiłem wykonując jak najmniej szkody wyciągnąć transformatory ze wzmacniaczy magnetofonu i bez ich krzywdzenia wykonać z ich pomocą mały singielek. Jakby co moge je wstawić tam gdzie były.
Strasznie dużo pracy przy mechanice ale jak trzeba to trzeba. Dzień po dniu powoli do przodu, na ile czas pozwala - a mam go bardzo mało. Dziś kończę zasilacz a jutro możne go już spróbuję uruchomić.
Układ - na początek kopia tego co było w magnetofonie, potem zobaczymy. Teraz EF86 i EL84 pracują jako pentody - planuję EF86 wprowadzić w tryb triodowy - wzmocnienia mi nie potrzeba a sprzężenie nie musi być głębokie. A może końcowa lampa też w triodzie?
Schemat aktualnego układu zamieszczę jak go przerysuję jakoś po ludzku z kawałka podręcznego papieru toaletowego ;-)

Mechanicznie, układ zrobiony - jak widać ;-), elementy stare albo w miarę dobrej jakości. Złącza głośnikowe pewnie bywalcy wolumenu znają.
Gałkę zastosuję chyba typową - meratronikową, dużą, zapomniałem wsadzić do zdjęcia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Prawie koniec pracy, Vortexion - Made in Poland

Post autor: krzem3 »

Witam.

Moim zdaniem należy się szacunek za wykonanie,rozmieszczenie elementów,zasilacz
oddzielony ekranem,potencjometr Alps blisko wejść sygnałowych,staranny montaż i porządek.
Można jeszcze oddzielić ekranem kanały wzmacniacza,jest na to miejsce.
Przykład dobrej starej szkoły wykonania wzmacniacza.

Pozdrawiam. krzem3
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Piękny kawał dobrej roboty. Zachęcam do przepięcia EF86 jako triody. W moim odczuciu takie połączenie u mnie lampy sterującej zagrało lepiej niż dedykowane triody ECC.... lub 6N..... Pracy nie wiele przy zmianie, a efekt może zaskoczyć.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

wladl pisze:Piękny kawał dobrej roboty. Zachęcam do przepięcia EF86 jako triody. W moim odczuciu takie połączenie u mnie lampy sterującej zagrało lepiej niż dedykowane triody ECC.... lub 6N..... Pracy nie wiele przy zmianie, a efekt może zaskoczyć.
Bardzo trafnie, wladl! Ja nie tyle EF86 co kilka sztuk EF40 trafiłem tanio i użyłem ich w ten sam sposób. Super!
_