Ceeenna stronka :O

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Ceeenna stronka :O

Post autor: george6 »

Kazimierz pisze:
STUDI pisze: Tylko nie zapominajcie że czysty C2H5OH jest silnie higroskopijny.
Jedni mówią po tym, że kac, inni, że rura pali.
A co to jest kac ????
Mnie po wypiciu tylko boli głowa i mam sucho w gębie... ale żeby zaraz "Katzenjammer" ?????
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

george6 pisze: Mnie po wypiciu tylko boli głowa i mam sucho w gębie... ale żeby zaraz "Katzenjammer" ?????
No właśnie ...sucho; łopatologicznie - bo jest higroskopijny i związał wodę ze śluzówki i z części neuromediatorów w glowie. Innym przeszkadza ...tupot białych mew o pokład statku.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

Kazimierz pisze:
STUDI pisze: Tylko nie zapominajcie że czysty C2H5OH jest silnie higroskopijny.
Jedni mówią po tym, że kac, inni, że rura pali.

A medyk stwierdzi po sznapsie bezwodnego etanolu baaardzo silne oparzenie śluzówki żołądka - wręcz denaturację tkanki.

Nb., czy wiecie, że dawniej medycy (gdy jeszcze nie znano genezy powstawania wrzodów żołądka - o Helicobacter pyloris nie wspominając - a towarzyszącą im zgagę "gaszono" roztworem sody oczyszczanej co było błędnym kołem) zalecali picie po kieliszku wysokoprocentowego rektyfikatu - osuszającego nadżerki wrzodowe?!

Wspominała mi o tym pewna wiekowa i doświadczona lekarka lecząca wrzodowców - kolejnym etapem była bardzo skomplikowana operacja, która w jej czasch nie zawsze się udawała...
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Gaszenie zgagi sodą nie było błędnym kołem ani nie przysparzało wrzodów ( 30 lat doświadczeń)
Bardzo skuteczny środek na zgagę.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Boguś pisze:Gaszenie zgagi sodą nie było błędnym kołem ani nie przysparzało wrzodów ( 30 lat doświadczeń)
Bardzo skuteczny środek na zgagę.
Zapewne zależy to od organizmu:- u mnie ("0" RH- ) gaszenie zgagi "sódką" pomagało na krótki czas - potem palenie wracało z dużo większą mocą.
Dopiero Ranigast okazał sie panaceum na te przykrości.

A potem widziało się "natronkarzy" (określenie śląskie) skrzywionych (z takim charakterystycznym grymasem bólu), bladych i cierpiętniczych - oczywiście tych z dłuuugim stażem i niewykluczonym ciągłym wysączaniem się krwi z nadżery do wnętrza żołądka (anemia wrzodowa) :?
Zwłaszcza tych mocno palących i lubiących ostro dawać w gaz a kaca leczyć halbą browarka na pusty żołądek...

Wg reakcji Na2HCO3 zobojętniał HCl do NaCl z wydzieleniem CO2 i wody.

Ale..., specyficzne komórki w żołądku drapieżników wytwarzają kwas solny z soli kuchennej, która dodatkowo powstaje z zobojętnionego sodą kwasu żołądkowego.

Koło się więc zamyka... jak widać nie u wszystkich na szczęście "zgagowiczów" :D
Ostatnio zmieniony pt, 2 października 2009, 09:32 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Znalazłem Ciachana, da się go kupić w Poznaniu, również te niepasteryzowane. Potwierdzam, bardzo dobre piwo.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Do Zoltana. Jesli męczy Cię zgaga polecam Helicid Bije na głowę wszystkie leki na zgagę łącznie z wspomnianym ranigastem. Własnie od roku uzywam go, jedna kapsułka rano i nie wiem co to zgaga i zapomnialem jak wyglada soda. Mogę jeśc praktycznie wszystko. Pomoglem tez juz kilku osobom cierpiącym na tę przykrą dolegliwość polecając im wspomniane kapsułki
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Mnie tam nic nie męczy.W dojrzewalni: aroniówka,czeremchówka,pigwówka,dereniówka,wiśniówka + specjalna na strąkach chlebka swiętojańskiego( z Chorwacji).Dereniówka is King.Kto nie smakował -duuuużo stracił.Pozdrawiam Znawców i smakoszy.Nam zima nie straszna.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A ja dzisiaj przystąpiłem do obróbki mechanicznej moich szarek - nóż i malakser w ruch... :D

Wyjdzie tej pulpy około 30l (samych przetartych gruszek) co z wodą powinno dać około 60 - 70l nastawu w trzech balonach. Przekisi się, odstoi swoje a potem do alembika :D

W tym roku są wyjątkowo słodkie i aromatyczne - może dlatego, że obydwie grusze oszalały i sypnęły bardzo licznym acz drobnym owocem.

Pozyskałem około 1/3 plonu (ca 100kg) - pozostałe 2/3 poszło w doły - serce pękało, ale nikt ich nie chciał.

Więc z wiosną piła pojdzie w ruch i drzewa zostana odpowiednio zmoderowane tak, żeby za rok nie sprawiały kłopotu kolejną obfitością darów Bożych .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Jesus Christ!!!! Zoltan,majtki Ci przez głowę ściągnęli.Mnie tak kiedyś zrobili jak spod króla wyszedłem!Pozdrawiam
PS Hruszkówka znakomita, ale ten ból łba The day after.Co ja się tego musiałem kiedyś napić.Było-minęło.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

chrzan49 pisze:Jesus Christ!!!! Zoltan,majtki Ci przez głowę ściągnęli.Mnie tak kiedyś zrobili jak spod króla wyszedłem!Pozdrawiam
PS Hruszkówka znakomita, ale ten ból łba The day after.Co ja się tego musiałem kiedyś napić.Było-minęło.
Ta propozycja skierowana jest do choreńkich nie uzywajacych stosownych odkażalników (alembikówek + czosnku + miodku)

Ja nie mam niebieskich oczu tylko czarne... :] spojrzyj ino do lustra :D

Jeżeli po gruszkowicy łeb npdla to jakieś fuzle koniecznie muszą być w destylacie - chyba, że ilość napoju przekroczyła objętość mózgoczaszki i nastąpiła denaturacja tkanki mózgowo-rdzeniowej :oops:
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Piłem z fachowcami i u fachowców bo Hrvatów.Może była potrzeba na szybko i się nie przykładali ale to kilka lat było! A może łby u nich innej konstrukcji.Swoja drogą to jednak rzadko widywało się tam nawalonych tak jak u nas.Coś czuje,że MUSIMY wymienić się doświadczeniami a korzystając z okazji wielce dziękuję za stronkę o W-100 Elektronika. Znalazłem niedawno takowe cudo w stanie powiedzmy doskonałym na śmietniku w mojej wiosce.Teraz Vault Dweller się nad nim znęca. Pozdrawiam Smakoszy.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

chrzan49 pisze:Piłem z fachowcami i u fachowców bo Hrvatów.Może była potrzeba na szybko i się nie przykładali ale to kilka lat było! A może łby u nich innej konstrukcji.Swoja drogą to jednak rzadko widywało się tam nawalonych tak jak u nas.Coś czuje,że MUSIMY wymienić się doświadczeniami a korzystając z okazji wielce dziękuję za stronkę o W-100 Elektronika. Znalazłem niedawno takowe cudo w stanie powiedzmy doskonałym na śmietniku w mojej wiosce.Teraz Vault Dweller się nad nim znęca. Pozdrawiam Smakoszy.
Nie, to chyba nie to... wszak i Hrvati i Srby to przybysze na Bałkany z teranów dzisiejszej Polski (Biała Chorwacja i Biała Serbia - warto pogooglować nieco w tej kwestii) więc łby ci i u nich i u nas słowiańskie... :) Widocznie Słowianom zbyt ciasno sie zrobiło między Łabą a Zbruczem :cry:

Szkoda jeno, że oszaleli z nienawiści i żrą się jako psy - ale czegóż to qrwa polityka z ludzkimi tępymi łbami nie zrobi... :evil:

A stronka o W100 mojego autorstwa, ten fenomenalny wzmacniacz wart jest jak najszerszego rozpropagowania - przecież bije swoimi parametrami na łeb większość podobnych konstrukcji renomowanych światowych firm. Ale cóż, Polacy interesów robic nie umieją więć żółtki zalewają Europę swoimi wyrobami a W100 jest tylko wspomnieniem...
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Samo "znęcanie się" mi z kolei idzie: dzisiaj wyprułem wszystkie żelastwa, rozebrałem szaskę do cna, wyszorowałem pod wodą ze szlaucha, wyczyściłem elementy i pomontowałem wszystko z powrotem. Czeka mnie jeszcze zakładanie kabli i zszywanie ich w wiązki. Wprowadzam modyfikacje: zmiana prowadzenia masy, nieco poprawiony układ regulacji biasu [w razie niekontaktu ślizgacza któregoś potencjometru na siatkach będzie minus], regulator głośności na przednim panelu i przeróbka wejścia na symetryczne. Cała kablownia - do wymiany; izolacje były spękane od ciepła, żarzenie i wyjście prowadzone skandalicznie cienkimi przewodami, a wysokie napięcie - zwykłymi teletechnicznymi drucikami. Myślę też o wymianie złącza DB15 na tuchel 2x6.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ładnie to tak starszawych pijaków podsłuchiwać Mister Vault?Ale praca wykonana wzorowo!!
Jeżeli chodzi o tych H &S ,to są następstwa doktryn religijnych, pracowicie od wieków zmagających się na tych (i nie tylko terenach).Z Chrystusem na ustach wyrżnęliśmy wiele ludów na różnych kontynentach.No i co?Inni nie byli lepsi i robili dokładnie to samo i co najważniejsze -robić będą.A wszystko w imię Najwyższego i dla zbawienia maluczkich.
Jak głoszą uczone głowy w temacie to podobnież w czasach przedmieszkowych nasi poszli sobie nad Jadran a tamci przyszli nad Bałtyk.Widocznie tamci nasi byli nieco bardziej kulturalni bo nie spotkałem sie tam z objawami typowego dla obecnych rodaków alkoholizmu.Piją ale jakby bardziej z głową.O stonce turystycznej przez litość nie wspominam.

Wracam do W-100.Ma rację Vault,że wzmak polutowany na włoskach.Widocznie wtedy juz prawie wszystkiego brakowało i dawało co było pod ręką.Za to podstawki lampowe prawie militarka.
Pozdrawiam Smakoszy